Nieuws

Nieuwe schrijfcursussen najaar 2024

Buiten de lijntjes schrijven maakt gelukkig.

Fatiha Berrazi


Ben jij klaar om buiten de lijntjes te schrijven? Laat dit najaar je creativiteit de vrije loop met een schrijfcursus. Of je nu beginner bent of al wat kilometers op de teller hebt, in onze cursusagenda staat voor elk wat wils. Je ontdekt er ook het aanbod van andere organisaties, het Deeltijds Kunstonderwijs of private schrijfscholen. 

Snuister in het overzicht, ontdek de cursus die jou op het lijf geschreven is en schrijf je in!

 

Cursussen van Creatief Schrijven

Hieronder vind je de cursussen die we zelf organiseren. Wij organiseren cursussen voor jongeren en volwassenen, voor zij die net starten met schrijven en zij die al een heuse woordkunstenaar zijn. We breiden deze lijst nog uit. Kom dus af en toe eens opnieuw kijken. 


Vakantiekampen voor kinderen - Antwerpen

Ben jij op zoek naar een creatief vakantiekamp voor jouw oogappel? Creatief Schrijven Jong organiseert in juli en augustus meerdere kampen waar toekomstige superhelden, uitvinders en tijdreizigers welkom zijn. Schrijf in voor een zomer vol plezier.

Tijdstip | Meerdere momenten in juli en augustus

 

Poetry Summer Academy XV - Damme

Vijf dagen lang wentelen tien dichters zich in poëzie om aan het einde van de zomerse schrijfcursus met vruchtbare en bewonderenswaardige gedichten huiswaarts te keren. Het programma is een mix van groepssessies, werken in kleine groepjes, intense feedbacksessies en individuele schrijftijd.

Docent | Daniel Billiet, auteur

Tijdstip |  Maandag 19 tot vrijdag 23 augustus

 

Schrijven bij kunst: Watou

Op eigenzinnige manier verkennen we Kunstenfestival Watou. Het plezier van het kijken, het wandelen en het zintuiglijk schrijven staan voorop. In dit grensland met Frankrijk delen we onze creaties met de groep. 

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zaterdag 24 augustus van 11 tot 17u.

 

Schrijven bij kunst: Duinkerke

We bezoeken het museum voor hedendaagse kunst, LAAC, met tijdelijke tentoonstellingen en een vaste collectie van Karel Appel. Met gerichte kijk- en schrijfopdrachten ga je in interactie met de kunstwerken. 

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zondag 25 augustus van 11 tot 17u.

 

Nieuw! Non-fictie schrijven - Antwerpen

Je wil een interessant non-fictieboek schrijven en je hebt al een geweldig onderwerp. Maar is dat wel zo geweldig? Zit er genoeg vlees aan het been? In deze cursus helpt journalist en auteur Patrick Van Gompel mee je onderwerp te bepalen en leert hij je jouw ideeën te zuiveren. Hij leidt je naar zinvolle research voor je boek en denkt mee over het voorbereidend werk. 

Docent | Patrick Van Gompel, auteur, journalist

Tijdstip | Twee zaterdagochtenden, 7 en 21 september van 10 tot 12.30u.

 

Opleidingsjaar Literair Schrijven - Antwerpen of online

Dompel jezelf een jaar lang onder in literatuur met lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven, een genre-overstijgende workshop en een uitdagend eindwerk. Je ontdekt je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Docent | Barbara Van den Eynde, John Vervoort of Peter van der Graaf

Tijdstip | Van 14 september tot 17 mei, maandagavond, woensdagavond of zaterdagvoormiddag

 

Van droom naar boek: Jouw schrijversdroom in zeven stappen (15-26j) - Antwerpen

Wil je je schrijversdroom waarmaken? Je eerste verhaal neerpennen, maar weet je niet waar te beginnen? Tijdens deze cursus nemen we onze eerste stappen in het schrijverschap. Word storyteller en ontdek de basiselementen van een goed verhaal. Wat zijn de vier technieken om spanning te creëren? Waarom en wanneer zijn locatie en setting belangrijk?

Docent | Marc Willems, scenarist, auteur & An Leenders, directeur Creatief Schrijven

Tijdstip | Zeven zaterdagnamiddagen, 14, 21 en 28 september, 5, 12, 19 en 26 oktober van 12.30 tot 15.30u.

 

Nieuw! Yoga & schrijven: onthaasten van je eigen werk - Antwerpen

In vier workshops gericht op creatief schrijven en mindfulness maken wij de pijnpunten van het schrijfproces bespreekbaar en leer je hoe je die pijnpunten kan ombuigen naar krachtbronnen zodat je vol plezier en focus kan schrijven en opnieuw kan genieten van dit proces.

Docent | Lies Gallez, auteur, en Veerle Weyn, yogaleraar

Tijdstip | Vier zondagvoormiddagen, 15, 22 september, 6 en 13 oktober van 10 tot 12.30u.

 

Auteursgesprek met Bregje Hofstede - Antwerpen

Omdat niemand zo inspirerend over schrijven kan vertellen als de schrijver zelf organiseert Creatief Schrijven vijf gesprekken met auteurs over hun schrijverschap. Bregje Hofstede is een veelzijdige en veelgeprezen schrijver en activist. Haar nieuwste, veelbesproken roman ‘Oersoep’ (2023) ligt momenteel bij de boekhandel. Ze gaat in gesprek met Anneleen Van Offel.

Tijdstip | Woensdag 18 september van 20 tot 21.30u.

 

Fantasy II - Online

Pen Stewart, gerenommeerd fantasyschrijfster, neemt je in vogelvlucht mee door de basics van het genre fantasy. Samen analyseren we bestaande fantasyconcepten en bekijken we hoe je die technieken zelf kunt toepassen. Ook horror, bovennatuurlijke thrillers en science fiction komen aan bod. 

Docent | Pen Stewart, auteur

Tijdstip | Zes donderdagavonden, 19, 26 september, 3, 10,17 en 24 oktober van 19.30 tot 22u.

 

Horen, zien en schrijven - Hasselt

Als je van schrijven wil proeven, is dit de ideale instapcursus. Dompel je zes zaterdagochtenden onder in je eigen schrijverij, samen met schrijfgenoten en onder de bevlogen leiding van ervaren docente Sonja Callay. 

Docent | Sonja Callay

Tijdstip | Zes zaterdagvoormiddagen, 21 september, 5 en 19 oktober, 16 en 30 november en 14 december van 9.30 tot 12.30u.

 

Nieuw! Masterclass Perscommunicatie voor boekenvakkers - Antwerpen

Deze masterclass is bedoeld voor mensen die in het boekenvak actief zijn. Tijdens een korte middagsessie deelt auteur en journalist Patrick Van Gompel praktisch advies hoe jij als promotiemedewerker of uitgever (in eigen beheer) meer aandacht kan genereren voor een nieuw boek. 

Docent | Patrick Van Gompel, auteur, journalist

Tijdstip | Dinsdagmiddag 24 september van 14 tot 16.30u.

 

Een opiniestuk schrijven - Antwerpen

In deze workshop leer je wanneer het de moeite waard is om je mening in een opiniestuk te gieten en hoe je mening overtuigend overkomt. In de eerste sessie schrijf je een opiniestuk dat we tijdens de tweede sessie bespreken. 

Docent | Anouk Torbeyns

Tijdstip | Twee dinsdagavonden 24 september en 1 oktober van 19.30 tot 22u.

 

Portretschrijven - Lier

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret is bijzonder verrassend en waardevol.

Docent | Igor Daems

Tijdstip | Vier zaterdagvoormiddagen, 28 september, 5, 12 en 19 oktober van 10 tot 12.30u. 

 

In de Ban van Fantasy Schrijven 2.0 (15-26j) - Gent

Hoe schrijf je een fantasyverhaal dat leest als een trein, èn waarbij de lezer compleet wordt ondergedompeld in de wereld die jij hebt gecreëerd? In deze cursus inspireren we ons op mythologische en sprookjeselementen, leren we actiescènes echt spannend maken, en creëren we fantasyculturen en banden tussen je personages die levensecht voelen. 

Docent | Petra Doom, auteur, dichter

Tijdstip | Vier zaterdagnamiddagen, 28 september, 5, 12 en 19 oktober van 14 tot 17u.

 

Schrijven en kunst op zondag: Oostende

We bezoeken The Crystal Ship: het kunstenfestival dat sinds 2016 de badstad omtovert in de grootste openluchtgalerie van België. Dat decor vormt de inspiratiebron voor jouw verhaal, gedicht of liedtekst. Schrijfplezier aan zee is de rode draad van deze schrijfdag. 

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zondag 29 september van 11 tot 17u.

 

Nieuw! Hoe kom ik met mijn boek in de media? - Antwerpen

In deze cursus legt journalist en auteur Patrick Van Gompel je uit hoe je meer aandacht krijgt voor je boek. Een nieuw boek is immers niet per definitie nieuws, maar je kan er met de nodige tips zelf wel nieuws van maken. 

Docent | Patrick Van Gompel, auteur, journalist

Tijdstip | Donderdagavond, 3 oktober van 19 tot 21.30u.

 

Inspiratiemomenten voor schrijfdocenten - Antwerpen

Ook schrijfdocenten kunnen blijven leren over hun vak. Met vier inspiratiemomenten staan we je hiervoor graag bij. Schrijf je in voor alle sessies of bekijk de individuele sessies eerst in detail.

 

Nieuw! Bouwstenen voor je verhaal - Lommel

Wil je verhalen leren schrijven via speelse oefeningen en schrijfopdrachten? Dan is deze cursus een aanrader! Thema’s die aan bod komen, zijn: flowschrijven (schrijven vanuit je gevoel), personageontwikkeling, verhaalstructuur en schrijfstijl.

Docent | Bart Vermeer, auteur

Tijdstip | Vijf maandagavonden, 7 en 21 oktober, 4 en 18 november en 2 december, van 19.30 tot 22.30u.

 

Basistraject creatief schrijven (12-16 jaar) - Kortrijk

Schrijven, hoe begin je eraan? Hoe bedenk je een plot? Waar komen je personages vandaan? Vijf sessies lang dompelen we je onder in de kneepjes van het vak. We gaan aan de slag met verschillende werkvormen en analyseren het schrijfproces.

Docent | Bart Vanhee, auteur

Tijdstip | Vijf zaterdagen, 12, 19, 26 oktober, 9 en 16 november van 13.30 tot 15.30u.

 

Schrijven en kunst op zondag: Verbeke Foundation

De Verbeke Foundation is een plek waar cultuur, natuur en ecologie samenkomen. Het ideale kader voor creatieve schrijvers om een dagje via de natuur de kunstwerken in je pen te laten kruipen. We schrijven er onder meer collagegedichten en gaan met natuurelementen een verhaal verzinnen.

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zondag 27 oktober van 11 tot 17u.

 

Schrijfresidentie WOORDENVLOED (18-30j) - Nieuwpoort

Ga een week samen met andere jonge taalmakers op residentie naar Nieuwpoort en til je eigen project naar het volgende niveau. Neem deel aan workshops afgestemd op jouw persoonlijke werk, wissel teksten en feedback met andere woordkunstenaars en claim je eigen schrijfplek en tijd om aan je project te werken. Verwacht je aan toffe uitstappen, een bezoek van een gastauteur en een bonte avond: writerstyle.

Docent | Wordt later bekendgemaakt

Tijdstip | Herfstvakantie, van 28 oktober tot 1 november

 

Herfstkamp De Wondertuin (8-12 j) - Gent

Onderaan de Krook ligt een kleine wondertuin verscholen… een maakbib vol toestellen waar je gekke dingen mee kunt maken, je eigen wereld bouwen. Een ideale plek om spelen met taal te verbinden aan het creëren, om woord en vorm samen te brengen en je eigen fantasieën tot leven te wekken! Een herfstkamp voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. 

Docent | Een geheim agent

Tijdstip | Herfstvakantie, van 28 tot 31 oktober, van 10u tot 16u (opvang van 9u tot 17u)

 

De gereedschapskist - Online

Elke schrijver heeft gereedschap nodig. Een aantal basisregels zijn immers cruciaal voor goed schrijfwerk. In deze online reeks geeft schrijver en scenarist Marc Willems je een inkijk in die gereedschapskist en maakt hij die basisvaardigheden toegankelijk.

Docent | Marc Willems, schrijver en scenarist

Tijdstip | Zes donderdagavonden: 7, 14, 21 en 28 november en 5 en 12 december van 19.30 tot 22u

 

Met je teksten het podium op - Antwerpen

In deze cursus gaan we op zoek naar je eigen podiumpersoonlijkheid en leert rasperformer Stijn Vranken je verschillende vaardigheden aan om die verder te ontwikkelen. Op basis van je eigen teksten onderzoeken we zowel individueel als in groep waar jouw specifieke sterktes liggen. En die vijlen we dan bij tot ze helemaal op scherp staan.  

Docent | Stijn Vranken, dichter

Tijdstip | Zes donderdagavonden: 7, 14, 21 en 28 november, 5 en 12 december van 19.30 tot 22.30u.

 

Auteursgesprek met Jos Borré - Antwerpen

Omdat niemand zo inspirerend over schrijven kan vertellen als de schrijver zelf organiseert Creatief Schrijven vijf gesprekken met auteurs over hun schrijverschap. Jos Borré schreef jarenlang recensies over Nederlandse en Vlaamse literatuur. Zijn meest recente werk, ‘Thuiskomen. Leven en werk van Walter van den Broeck’ (2024), is het eerste omvattende overzicht van Van den Broecks rijkelijke oeuvre. Hij gaat in gesprek met Anneleen Van Offel.

Tijdstip | Woensdag 13 november van 20 tot 21.30u.

 

Nieuw! Poëzie: woorden wakker schrijven - Mechelen

In deze cursus voor beginners ga je zelf aan de slag met stijlfiguren, beeldspraak, klank en ritme. Met oefeningen, feedback en het doorwroeten van spraakmakende gedichten brengt dichteres Sara Eelen je dichter bij je eigen schrijfstijl

Docent | Sara Eelen, dichter, essayist, videomaker

Tijdstip | Vier zaterdagmiddagen: 16, 23, 30 november en 7 december, van 13 tot 15.50u.

 

Snelcursus wegwijs in het uitgeeflandschap - Antwerpen

Is je manuscript klaar en overweeg je om het uit te geven? An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, en andere sprekers loodsen je in een korte middagsessie door het uitgeeflandschap. Je krijgt praktisch advies over uitgeven bij een erkende uitgeverij of in eigen beheer en over je boek promoten. Enkele auteurs getuigen hoe zij het hebben aangepakt. 

Docent | An Leenders, directeur Creatief Schrijven vzw

Tijdstip | Woensdagmiddag 20 november van 13.30 tot 17.30u.

 

Schrijven en kunst op zondag: Mechelen

Het vernieuwde museum Hof van Busleyden is een snijvlak van kunst en geschiedenis. Mechelen, muziek en de maan leiden je verder door de stad die voor minstens één dag de verbeelding van creatieve schrijvers in verzen en in verhalen giet. We wisselen uit in groep om ons schrijfplezier te delen. 

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zondag 24 november van 11 tot 17u.

 

Auteursgesprek met Tuly Salumu - Antwerpen

Omdat niemand zo inspirerend over schrijven kan vertellen als de schrijver zelf organiseert Creatief Schrijven vijf gesprekken met auteurs over hun schrijverschap. Tuly Salumu werkte als journaliste voor o.a De Standaard, Het Nieuwsblad en Mo* Magazine. Haar debuut, ‘Bintje’ (2023), kwam tot stand tijdens de opleiding SchrijversAcademie van Creatief Schrijven vzw. Ze gaat in gesprek met Anneleen Van Offel.

Tijdstip | Woensdag 15 januari van 20 tot 21.30u.

 

Auteursgesprek met Maarten Inghels - Antwerpen

Omdat niemand zo inspirerend over schrijven kan vertellen als de schrijver zelf organiseert Creatief Schrijven vijf gesprekken met auteurs over hun schrijverschap. Maarten Inghels (Borgerhout, België, 1988) is een schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Zijn derde dichtbundel ‘Nieuwe rituelen’ werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2016. Hij gaat in gesprek met Anneleen Van Offel.

Tijdstip | Woensdag 12 maart van 20 tot 21.30u.

 

Auteursgesprek De Wetten - Antwerpen

Omdat niemand zo inspirerend over schrijven kan vertellen als de schrijver zelf organiseert Creatief Schrijven vijf gesprekken met auteurs over hun schrijverschap. Tijdens De Wetten gaan drie van de vier auteurs die deelnamen aan de auteursgesprekken onder de deskundige begeleiding van Anneleen Van Offel in gesprek over het thema ‘Beginnen’. 

Tijdstip | Woensdag 15 mei van 20 tot 21.30u.

 

Feedback op je tekst of online les volgen? 

Ook daarvoor kan je bij ons terecht. Wij bieden: 

 

Wat mag je verwachten van een schrijfcursus van Creatief Schrijven vzw? 

  • De schrijfcursussen van Creatief Schrijven vzw staan garant voor plezier in de Nederlandse taal. 
  • Onze cursussen versterken je schrijfcompetentie(s)
  • Een schrijfcursus volgen is leren in groep. We verbinden je met andere schrijfgenoten die je ook kunnen versterken en ondersteunen in jouw leerpad. 
  • Onze docenten hebben oog voor jouw unieke groeiproces. Iedereen heeft een ander verhaal te vertellen; iedereen krijgt daar ruimte voor. 
  • We bieden je de vrijheid om eigen creatieve keuzes te maken en de kans om je tekstcreatie te 'tonen'.