Cursussen

Filters

Regio's

Niveau's

Duur

Leeftijden

Types

Genres

Alle cursussen

De hartslag van het gedicht - inspiratiemoment voor schrijfdocenten

Bij feedback geven op een gedicht is het gemakkelijk om woorden, verzen, zinnen aan te duiden die rationeel niet kloppen, niet spannend zijn of overbodig, die te veel vertellen.  Weerlozer en moeilijker is feedback over de onderlaag van een gedicht: het ritme. De stuwing die je doet doorlezen en die in de opeenvolging van lettergrepen, zinsconstructies, woordherhalingen of betekenissen zit. Hoe snel of traag gaat een gedicht en hoe maak je dat unieke ritme spannender en onontkoombaarder?

Groepscursus Schrijfdocenten Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
18 mei 2021

JOEY BROWN - Verdiepingsweek Ikaria / mei 2021

"Schrijven met vleugels", dat kom je hier doen, op het eiland Ikaria, de bijzondere plek waar ik woon, en dat genoemd is naar de mythische ‘gevleugelde’ held Icarus. Schrijven geeft je vleugels, weet je, en daarmee vliegen we waarheen we maar willen! (En ja, terwijl we dat doen, worden we weer heksen en tovenaars, we gaan simpelweg herinneren hoe dat moet, we openen ons hart en laten het toe: magie en verwondering 🙂 Met schrijfmeditatie zoeken we antwoorden op levensvragen: wie ben ik, waarom ben ik hier, wat is mijn missie en boodschap? Je onderneemt dus niet zomaar een reis, maar een magische innerlijke reis . Je rust, schrijft, speelt en geniet! THEMA van deze retraite: bewustwording van het creatieve proces dat je leven is, zodat je weer voluit kan leven, kan raken en geraakt worden, vanuit dat wat je echt bent, je ware zelf. CENTRALE ELEMENTEN: ruimte, rust, schrijfmeditatie, dieptegesprek, systemisch en energetisch werk, aandacht voor het voelen, zachte bewegingsoefeningen en heerlijke maaltijden. Schrijven tot je vleugels krijgt!

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Buitenland Meerdere dagen
22 - 29 mei 2021

Poëzie-atelier

Aan de hand van je eigen werk onderzoek je je dichtersidentiteit, je stijl en je methodes. Samen met anderen leer je respectvolle feedback geven en ontvangen. Je ervaart hoe je kunt leren van bewonderde dichters, je proeft van stijlfiguren en jullie wisselen tips & tricks uit. Je krijgt de kans om te oefenen met voorlezen en voordragen in een besloten groep.   

Groepscursus Poëzie Antwerpen 1 dag(deel)
23 mei 2021

Schrijven naar je-zelf: creatief en speels

Je herkent het waarschijnlijk wel, je wilt schrijven, maar er is altijd wel iets dat je tegen houdt. Je hoofd zit vol goede ideeën maar als je dan eindelijk gaat zitten om te schrijven dan lijken ze verdwenen of toch niet zo geniaal als je eerst dacht. Er zijn altijd wel redenen om je creatieve ik te negeren. Geen tijd, geen talent, geen idee. Of schuilt er meer achter? Als je de tijd neemt om echt stil te staan bij je eigen uitstelgedrag ontdek je waarschijnlijk dat er ook nog wat anders speelt. Eens je hebt uitgedokterd wat dat is, ben je al een stap verder. Op 23 mei ontdek je niet alleen wat jouw creativiteit in de weg staat, je maakt ook contact met wat jou inspireert en kracht geeft om net wel te gaan schrijven, schilderen, dansen of zingen. Via schrijfoefeningen maak je opnieuw contact met je eigen creativiteit en speelsheid.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Online 1 dag(deel)
23 mei 2021
Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!

Biodanza, poëzie en organisch schrijven

Tijdens dit weekend wordt dans getransformeerd in woorden, en worden woorden dans. Het is een manier van schrijven die vooral verbonden is met emotie, zonder literair of esthetisch doel. Een manier van schrijven die je  transformeert en uitnodigt het gedicht van je leven steeds te herschrijven vanuit je hart. Je gevoel van zelfwaarde neemt toe en je ontwikkelt verder je creatief potentieel. Er wordt simultaan vertaald vanuit het Spaans naar het Nederlands.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Vlaams-Brabant Meerdere dagen
28 - 30 mei 2021

Van autobiografische verhalen tot een literaire tekst - inspiratiemoment voor schrijfdocenten

In tijden van crisis komt de neiging tot autobiografisch schrijven altijd sterk op. Mensen willen hun leven in kaart brengen, zichzelf doorgronden. In een schrijfgroep zie je dat men de verhalen bij elkaar makkelijk aanwakkert. Op verhaal komen is daarbij één, maar dat verhaal in een prettig leesbaar, literaire vorm gieten is twee. Wil je de lezer aan je binden, dan valt met techniek, fantasie en schrappen veel te winnen. Mooi om daar eens een ochtend samen mee aan de slag te gaan.

Groepscursus Schrijfdocenten Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
8 jun. 2021

INFOMOMENT Schrijven Lier JUNI

Verhalen vertellen, gedichten schrijven, dialogen opbouwen, dat kun je allemaal leren aan de SAMWD in Lier. Wie erover denkt zich volgend jaar in te schrijven en alvast graag een voorsmaakje wil, kan op zaterdag 12 juni deelnemen aan onze digitale workshop (10.00-12.00 uur).

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Essay Antwerpen 1 dag(deel)
12 jun. 2021

JOEY BROWN - Verdiepingsweek Ikaria / juni 2021

"Schrijven met vleugels", dat kom je hier doen, op het eiland Ikaria, de bijzondere plek waar ik woon, en dat genoemd is naar de mythische ‘gevleugelde’ held Icarus. Schrijven geeft je vleugels, weet je, en daarmee vliegen we waarheen we maar willen! En ja, terwijl we dat doen, worden we weer heksen en tovenaars, we gaan simpelweg herinneren hoe dat moet, we openen ons hart en laten het toe: magie en verwondering. Met schrijfmeditatie zoeken we antwoorden op levensvragen: wie ben ik, waarom ben ik hier, wat is mijn missie en boodschap? Je onderneemt dus niet zomaar een reis, maar een magische innerlijke reis . Je rust, schrijft, speelt en geniet! THEMA van deze retraite: bewustwording van het creatieve proces dat je leven is, zodat je weer voluit kan leven, kan raken en geraakt worden, vanuit dat wat je echt bent, je ware zelf. CENTRALE ELEMENTEN: ruimte, rust, schrijfmeditatie, dieptegesprek, systemisch en energetisch werk, aandacht voor het voelen, zachte bewegingsoefeningen en heerlijke maaltijden. Schrijven tot je vleugels krijgt!

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Buitenland Meerdere dagen
12 - 19 jun. 2021

Inclusief schrijven-diversiteitscommunicatie

De wereld is divers. Bereik een breed publiek met onmiddellijk herkenbare en begrijpelijke communicatie. In deze twee online ochtendopleidingen ga je samen met auteur Ingrid Tiggelovend na of jouw communicatie en marketing verbindend is. Hoe doe je dat, zo breed en divers mogelijk communiceren?  Hoe leg je de brug naar diverse burgers, medewerkers en gebruikers die (digitaal) allemaal verbonden zijn met elkaar? Hoe leg je je communicatiepuzzel, hoe doorprik je rolbevestigende patronen, hoe maak je het helder voor iedereen?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Non-fictie Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen Creatief Schrijven
21 - 28 jun. 2021

Helend schrijven - editie 'zomer'

Even inchecken. Stoppen met hollen. Ademhalen. In Uit Rust.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
21 jun. 2021

Helder schrijven

Schrijf je voor je job wel eens een tekst voor een flyer, een brochure of een jaarverslag? Een korte nota of een langer artikel? En kost je dat telkens bloed, zweet en overuren? Dan biedt deze opleiding je een aantal eenvoudige handvaten aan. 

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
22 jun. 2021

Eindredactie: hoe pak je dat aan? basisprincipes en checklist!

Oef, die tekst is eindelijk af. Na het vele schrappen en aanpassen kan hij eindelijk de deur uit of het web op. Zeker? Toch nog eens iemand laten nalezen? Want zo eenvoudig is het niet. Zijn begrippen overal op dezelfde manier gespeld? Is de vormgeving consequent op elkaar afgestemd? Staan er losse komma's en is het eigenlijk wel allemaal helder genoeg? Echt persklaar is je bijdrage pas nadat een eindredacteur een puntje heeft gezet op alle i's.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
24 jun. 2021

Schrijven met de seizoenen mee - Zomer

4 workshops per jaar waarin we in het seizoen duiken en kijken wat dat vanbinnen met ons doet. We gebruiken de natuur om ons heen als gids om onze eigen natuur te onderzoeken.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
26 jun. 2021

Zin in Musea: Middelheim

De laatste zondag van juni gaan we samen schrijven in park Middelheim in Antwerpen, waar natuur en cultuur verweven zijn. We vertrekken van kunst als een zintuigelijke waarneming. We scherpen onze pennen aan de beeldhouwwerken van de Franse Auguste Rodin, de Britse Henri Moore en de Belgische Rik Wouters. Schoonheid in een beeld gieten we in taal, in een verhaal, in een gedicht. Tegen de middag leggen we onze stukken bijeen en luisteren we naar elkaars beeldende verhalen en gedichten. In de namiddag laten we enkele vrouwenbeelden vertellen hoe ze tot stand zijn gekomen. Een muze fluistert bij een beeld. Aandachtig kijken, aandachtig luisteren naar een stukje levensgeschiedenis van een kunstenaar om dan zelf creatief taal te geven aan je eigen muze van die dag, dat moment in het park Middelheim. Een beeld wil gezien worden, een tekst wil gelezen worden. We sluiten deze schrijfdag af met een vrije opdracht, een laatste wandeling in het park, een afscheidsgedicht of -lied aan een beeld dat jou aan het schrijven, dichten en misschien wel zingen brengt. Je kan het vervolgens gemakkelijk publiceren op Azertyfactor, als je graag door een ruimer publiek wordt gelezen.

Groepscursus Proza Poëzie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
27 jun. 2021

Schrijven naar je-zelf: talent en werk

In de schrijfworkshops Schrijven naar je- zelf staat niet zozeer je verbeelding centraal maar wel je persoonlijke groei. Door gedachten en gevoelens toe te vertrouwen aan papier, krijg je meer inzicht in wie je bent en wat je nodig hebt.  Hierdoor ontstaat er rust en komt er ruimte vrij om te focussen op wat er echt toe doet. Het gaat niet over mooie zinnen maken of het volgen van de taalregels. Het gaat wel over de kracht van woorden en benoemen van wat voor jou waardevol is.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
4 jul. 2021

Tijdreizigers

Hoe denk jij dat de toekomst eruit ziet? Spreken we dan een andere taal? We bestuderen technologische snufjes van vroeger en nu. Gameboy versus VR bril, draadtelefoon versus smartphone, brief versus e-mail. We schrijven samen aan een virtueel verhaal en bouwen onze eigen robots. Op het einde van dit atelier nodigen we ouders, broers en zussen uit om te komen luisteren naar ons verhaal en mee rond te kijken in de toekomst. Een kamp voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
5 - 9 jul. 2021

Zomerretraite met Joey Brown / Geef stem aan je hart!

Je wilt jezelf beter leren kennen. Je wilt stem geven aan je hart, weten wie je écht bent. Schrijven naar bewustzijn, dat is wat we samen doen tijdens de vijfdaagse retraite. We nemen de tijd om de beweging en de transformatie die we starten met de pen, te doorvoelen in ons lijf, het huis van onze ziel.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Vlaams-Brabant Meerdere dagen
11 - 16 jul. 2021

Zomerkampje: De Boekenmeesters

Ben jij een echte boekenwurm? En wil je heel graag ook eens je eigen boek maken? Dan is dit kampje voor jou!

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Oost-Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
12 - 16 jul. 2021

Schrijven op een landgoed

Ben je al enige tijd aan het schrijven aan een langer verhaal en krijg je het maar niet rond? Mis je een geschikt kader, de concentratie of de dwang om eraan te beginnen of door te werken? Worstel je met je verhaalstructuur en diverse verhaallijnen? Of zit je gewoon strop en weet je zelf niet waarom? Dan is deze schrijfweek de ideale formule.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen Creatief Schrijven
19 - 23 jul. 2021

AlfaBed schrijfweek

Wil je een week ongestoord werken aan je schrijfproject?Kan je daarbij misschien wel een steuntje in de rug gebruiken?Dan zijn de schrijfweken van AlfaBed iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Wallonië Meerdere dagen
30 jul. - 6 aug. 2021

Open Call: ZOMERkaping 2021

De ZOMERkaping is een summerschool waarin je je artistieke talent aanscherpt en creatieve samenwerkingen opzoekt. Deze editie focussen we op interdisciplinair werk tussen literatuur en film, met als resultaat filmpoems. Je wordt begeleid door professionele kunstenaars en krijgt masterclasses van inspirerende filmmakers en schrijvers.  De begeleiding is dit jaar in handen van Pim Cornelussen en Nina de Vroome, met masterclasses door Elten Kiene (NL) en Claudio Pazienza (IT). Alle info vind je hier.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
2 - 6 aug. 2021

Poetry Summer Academy

Tien ervaren dichters, één bijzonder ervaren schrijfcoach, Daniel Billiet en het internationale schrijfhuis Villa Hellebosch, dat zijn al tien jaar de ingrediënten van deze bijzonder gesmaakte zomercursus. Zin om deze unieke ervaring ook een keer mee te maken?

Groepscursus Poëzie Vlaams-Brabant Meerdere dagen Creatief Schrijven
18 - 22 aug. 2021

VAKANTIEKAMP: Tijdreizigers

Hoe denk jij dat de toekomst eruit ziet? Spreken we dan een andere taal? We bestuderen technologische snufjes van vroeger en nu. Gameboy versus VR bril, draadtelefoon versus smartphone, brief versus e-mail. We schrijven samen aan een virtueel verhaal en bouwen onze eigen robots. Op het einde van dit atelier nodigen we ouders, broers en zussen uit om te komen luisteren naar ons verhaal en mee rond te kijken in de toekomst.

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
23 - 27 aug. 2021

Opleiding 'Schrijver' - Deeltijds Kunstonderwijs

De richting Schrijver in het Deeltijds Kunstonderwijs omvat drie lesuren per week gedurende drie jaar en is toegankelijk voor leerlingen vanaf 16 jaar. In sommige academies kan je al eerder beginnen. Er is geen voorkennis vereist, zowel beginners als gevorderden zijn welkom. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Vlaanderen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 26 jun. 2024

Woord in beeld/schrijven

Schrijven, het is niet meer wat het geweest is. Wie zet zich vandaag nog netjes achter de laptop? De ene verknipt krantenartikels, de andere schrijft stift- of instagedichten. Minder hip, maar even crossover: graphic novels, fotostrips, affichecampagnes en collages. In het crossoverlab woord-beeld kan dit allemaal. Er wordt samengeschreven en geëxperimenteerd, gelezen en besproken.

Groepscursus Poëzie Kort verhaal Antwerpen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 29 jun. 2022

Schrijven

Deze cursus behandelt via vier grote thema's alle belangrijke aspecten van het literaire schrijven. De vier thema's zijn poëzie, beschrijving (hoe beschrijft een auteur iets?), dialoog en subtekst en structuur van groter prozawerk.

Groepscursus Proza Poëzie Toneelteksten Vlaams-Brabant Lange opleidingen
3 sep. 2021 - 29 jun. 2022

Beschouwend schrijven over kunst in publieke ruimten

Docente Barbara Van den Eynde schotelt je 10 kunstwerken voor die zich in publiek toegankelijk domein bevinden in Antwerpen. Je leert anders kijken naar kunstwerken én met de aangereikte handvatten leer je er een heldere tekst over te schrijven. Je krijgt uitnodigende vragen en originele oefeningen waardoor je verrassend zelf creatief mee leert schrijven. We tonen je kunstwerken die publiek toegankelijk zijn, en zo veel mogelijk gaan we ook ter plekke. In een kleine groep schrijf je mee en draag je bij aan een minboekje ‘Tien om te zien’.

Groepscursus Column Essay Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
4 - 25 sep. 2021

Portretschrijven

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn. In deze cursus onderzoeken we hoe je mensen op een afgebakende manier zo treffend mogelijk in woorden kan vatten. Van buitenwereld naar innerlijke wereld en van ruwe schets tot detailportret. Daarbij variëren we elke les onze aanpak, invalshoek en stijl.

Groepscursus Essay Non-fictie Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
4 - 25 sep. 2021

Basisjaar Literair Schrijven

Schrijverschap is meer dan de bezigheid van het schrijven alleen. Deze opleiding van een jaar benadert het schrijverschap in zijn volledigheid. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Het is kennen, kunnen én willen. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven en een genre-overschrijdend project dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan. VOOR WIEJe schrijft al op je eentje en je wilt je schrijven nu met anderen delen en bespreken? Je wilt proeven van alle kanten en hoeken die de literatuur te bieden heeft? Je wilt ontdekken of een langere schrijfopleiding iets voor jou is? Dan is het Basisjaar Literair Schrijven een ideale stap. WATJe dompelt je een jaar lang onder in literatuur. Je wordt je beter bewust van hoe literatuur werkt en van wat jouw sterke kanten op literair vlak zijn. Je stelt een portfolio samen die door een ervaren leesgroep wordt beoordeeld. Op basis van de portfolio en je werkwijze doorheen het jaar krijg je een verslag over je sterktes en groeipunten. Ook kijken we samen met jou hoe je verder literair kunt evolueren, bijvoorbeeld door andere opleidingen te volgen aan het DKO, bij Wisper of bij de Schrijfschool Gent, dan wel door je kandidaat te stellen voor SchrijversAcademie. HOE INSCHRIJVEN? Stap 1: Eerst vul je het inschrijfformulier in en geef je door bij wie je de feedbacksessies wilt volgen (alle info over de feedbacksessies vind je hieronder) Stap 2: Betaal dan via de knop 'Inschrijven' op deze pagina.(let op: de prijs is inclusief een abonnement op VERZIN, je hoeft dit dus niet meer aan te vinken)  

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
4 sep. 2021 - 23 apr. 2022

Schrijven is schrappen

Te pas en te onpas word je met het adagium schrijven is schrappen om de oren geslagen. Je weet ook wel dat het een onontbeerlijke stap in het schrijfproces is. Maar … wat schrap je dan? Woorden? Zinnen? Alinea’s? Of zelfs hele scènes? Krijg jij het op de zenuwen van schrijven is schrappen en – erger nog – kill your darlings? Ervaar je niet het blije gevoel van een kus wanneer je het principe Keep It Short & Simple toepast? Ligt er een manuscript klaar waaraan nog geschaafd kan worden? Twijfel je om jouw teksten de wereld in te sturen? Krijg je wel eens de feedback dat je te veel woorden gebruikt? Of dat je alles wel heel lang uitspint? Dan is deze workshop iets voor jou. In plaats van te schrijven, gaan we vooral schrappen. We kijken ook of er alternatieven nodig zijn.

Groepscursus Proza Non-fictie Kort verhaal Online 1 dag(deel)
11 sep. 2021

Zoekmachinevriendelijk schrijven

Is je webtekst commercieel overtuigend én wordt je product of dienst snel gevonden? Hoe combineer je het aantrekkelijk schrijven van relevante inhoud voor jouw onderneming, organisatie of bedrijf met de juiste zoektermen die potentiële klanten gebruiken?

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
14 sep. 2021

Gendergevoelig schrijven

Spreek je met je communicatie zowel mannen als vrouwen aan? Formeler: communiceer je genderneutraal? Of moet het juist gendergevoelig zijn? Wat is het verschil? Zijn gender en geslacht dezelfde begrippen?  Hoe schrijf je zo dat iedereen zich in je verhaal kan vinden? Je wil dat mensen je tekst lezen, iets doen, je product of dienst afnemen, iets leren, solliciteren,... Als mensen zich niet herkennen in je communicatiestijl - of erger nog, hem maar niets vinden - dan werkt dat tegen.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
16 sep. 2021

Schrijven naar je-zelf: morgen en later

In de schrijfworkshops Schrijven naar je- zelf staat niet zozeer je verbeelding centraal maar wel je persoonlijke groei. Door gedachten en gevoelens toe te vertrouwen aan papier, krijg je meer inzicht in wie je bent en wat je nodig hebt.  Hierdoor ontstaat er rust en komt er ruimte vrij om te focussen op wat er echt toe doet. Het gaat niet over mooie zinnen maken of het volgen van de taalregels. Het gaat wel over de kracht van woorden en benoemen van wat voor jou waardevol is.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
19 sep. 2021

Zo begin ik aan mijn boek

Zit er een boek in jou, maar je weet niet goed hoe je moet beginnen, je zoekt een structuur en je wil wat meer handvatten en tips?

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Non-fictie Online Meerdere dagen Creatief Schrijven
30 sep. - 14 okt. 2021

Schrijf jouw levensverhaal

Waarom wil jij je levensverhaal schrijven? Omdat je iets wil nalaten aan je kinderen en kleinkinderen. Er zijn de meubels en de huisraad. Misschien wat centen. Maar vooral zoveel levenswijsheid die nooit verloren mag gaan.  Omdat je heel wat hebt meegemaakt en je een boodschap aan de wereld wil meegeven. Je leven was uitzonderlijk door de reizen die je hebt gemaakt, de job die je hebt gedaan, de mensen die je hebt ontmoet. In een boek kan de ander woordelijk door jouw leven dwalen.  Omdat je door in je herinneringen te graven je eigen leven beter wil leren begrijpen. Je merkt dat je moeilijk aan een volgende levensfase kan beginnen. Er zijn nog blokkades. Door te schrijven, liefst met pen en papier, zet je een verwerkingsproces in gang. Omdat je graag schrijft. Je speelt graag met woorden. Je hebt een scherpe blik voor gebeurtenissen en je weet ze raak te vatten. Je kijkt naar de mensen om je heen. Je schept hun karakters. Je geeft ze taal. Kortom, jouw leven is jouw muze. 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen
11 okt. - 6 dec. 2021

Portretschrijven

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn.  

Groepscursus Essay Non-fictie Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
6 - 27 nov. 2021

Archetypes

Scenarioschrijver Marc Willems introduceert je in de theorie van Vogler over archetypische karakters en verhaalblokken.

Groepscursus Proza Scenario Toneelteksten Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
9 nov. - 14 dec. 2021

Schrijfweekend "Puur Schrijven" in Watou

Ben je er klaar voor om je over te geven aan de inspiratie? Zin in de magische sfeer van schrijven in groep? Wil je eens een weekend doorbrengen op een inspirerende plek die schrijven ademt? 

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven West-Vlaanderen Meerdere dagen
12 - 14 nov. 2021

Schatten op zolder: autobiografische kortverhalen

Is jouw leven ook een zolder vol schatten? Een versleten schommelstoel waarop generaties broers en zussen dolle pret hebben beleefd. Een foto van een oudtante met wie het op familiefeesten altijd lachen geblazen was. De jurk die je droeg tijdens het schoolbal van jouw afstudeerjaar. Een didgeridoo die je meebracht van een van je verre reizen. De stropdas van je overleden grootvader. Onze levens zijn rijk aan verhalen. We kunnen putten uit verschillende genres: soms pinken we een traan weg, soms was het leven een komedie, een bloedstollende thriller, een coming of age, … In de reeks ‘autobiografische kortverhalen’ ontmoeten we elkaar gedurende vier zaterdagvoormiddagen. We schrijven telkens rond één thema dat eerst geïntroduceerd wordt aan de hand van fragmenten en beelden. We schrijven en delen vervolgens onze schrijfsels met elkaar. Naast de feedback van je medecursisten krijg je ook een pak schrijftips mee. Zin om samen met anderen in jouw herinneringen te duiken?

Groepscursus Autobiografisch schrijven Non-fictie Kort verhaal Online Meerdere dagen
13 nov. - 4 dec. 2021

Weekend: Helend schrijven - over loslaten en ontvangen

☘️ Schrijf je graag wat er in je omgaat? ☘️ Sta je open voor wat er zich aandient? ☘️ Leef je graag bewust? ☘️ Hou je van vooruitkijken naar wat komt? ☘️ Wil je loslaten wat je niet meer dient? ☘️ Heb je zin om jezelf (nog) beter te leren kennen? ☘️ Wil je groeien in bewustzijn? ☘️ Altijd al de stem van je hart willen horen? ☘️ Breng je graag tijd door met gelijkgestemden? ☘️ Verlang je naar wat me-time?   Eén of meerdere keren 'ja'?🥳 Dan heb ik heel goed nieuws voor jou, want ik organiseer van 26 tot en met 28 november een weekend HELEND SCHRIJVEN in de Oude Abdij van Drongen.   Maar we gaan niet alleen schrijven, maar ook 🙏 mediteren 🙏 een loslaatritueel uitvoeren 🙏 tot rust komen 🙏 voelen 🙏 de innerlijke clown in ons ontdekken 🙏 creatief zijn in woord en beeld   Kriebelt het als je dit leest?

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
26 - 28 nov. 2021

Foutloos spellen

Hoe fraai je ook kunt schrijven, een simpele spelfout doet je zinnen trillen en je lezer rillen. Raak je het noorden of het Noorden kwijt? En schrijf je groente- of groentensoep? In deze online training zetten we de regels nog eens op een rij. Wees gerust, het is minder moeilijk dan je denkt! Tijdens verschillende modules schaaf je effectief en op je eigen tempo je spellingvaardigheden bij. Je frist jouw kennis op en oefent die onmiddellijk in de praktijk. Zo ontwikkel je snel de vaardigheid om correct te schrijven. En dat is zeker een must, want je spelling is een belangrijk visitekaartje!

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Zakelijk Bloggen

Altijd al een blog willen beginnen? Het is dé manier om jezelf en/of je zaak voor te stellen. Deze cursus helpt je om eindelijk te beginnen aan die blog waarop je al lang zit te broeden.

Zelfstudie Zakelijk schrijven Bloggen Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Werve(le)nd Schrijven

Wil je met jouw (wervende) teksten meer bereiken? Denk je eraan om te starten als (freelance) redacteur of copywriter en wil je een stevige copybasis om op verder te bouwen? Ben jij in de organisatie dé persoon naar wie subtiel gekeken wordt als er iets moet geschreven worden: webteksten, brochures, social media, uitnodigingen... en wil je daar graag eens een helder kader voor?  Volg dan op je eigen tempo dit lespakket van docent Bavo Van Landeghem.  Met 26 letters, verbeelding, een pen en deze opleiding leer je 9 technieken om je lezer in beweging te krijgen.   

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Schrijfdocenten Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Feedback op korte teksten

Op kansenplatform Azertyfactor bieden we je de mogelijkheid om feedback te vragen op een korte tekst. Een gedicht, een kort verhaal, een liedtekst of een column, het genre maakt niet uit. Het proces is bijzonder simpel: je maakt een profiel aan en laad je tekst op. Eens gepubliceerd, verschijnt een feedbackknop. Met een simpele druk op de knop ontvang je binnen de 10 dagen een kort, kritisch leesverslag van een professionele beoordelaar in je mailbox.  Prijzen vanaf 25 euro.

Coaching Poëzie Flitsverhaal Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Manuscriptbeoordeling

Je tekst deskundig doorgelicht Overweeg je om jouw manuscript naar een uitgever te sturen? Of het in eigen beheer op de markt te brengen? Maar twijfel je of het goed genoeg is? Of stuurde je het al op naar een uitgever, maar heeft die geen interesse? En zoek je naar handvatten om er verder aan te schaven? Wij helpen je graag met vakkundige feedback op je manuscript.  Je eigen vergevorderde of afgewerkte tekst kun je bij ons grondig en professioneel laten doorlichten. Dankzij deze feedback ben je in staat om je manuscript verder op punt te stellen.  Binnen de maand ontvang je per mail een realistisch en uitgebreid oordeel. Dat is opbouwend maar zonder taboes, zowel de plus- als minpunten komen aan bod. Het uitgebreide leesverslag focust op je stijl, plot, personages, metaforiek, spanning, taalgebruik, enz.  Onze manuscriptbeoordeling staat open voor diverse genres: van proza tot poëzie, van thrillers tot memoires, van non-fictie tot persoonlijke getuigenissen en geschiedenisverhalen. Ook feedback op korte teksten is mogelijk. De samenwerking met een poule van professionele beoordelaars staat garant voor een kwaliteitsvolle evaluatie van je tekst.

Coaching Proza Poëzie Kort verhaal Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

ONLINE JAARTRAJECT: ZO WORD JE SCHRIJFSTER van kinder- & jeugdboeken

ONLINE JAARTRAJECT: ZO WORD JE SCHRIJFSTER VAN KINDER- & JEUGDBOEKEN Vraag hier ons gratis e-book vol inspirerende tips en opdrachten aan: In 7 stappen naar jouw authentieke kinderboek Je kunt vandaag meteen starten!'Het lukt me maar niet om dat boek waar ik al jarenlang van droom te schrijven.' Herken jij je hierin? ​Jij hebt een prachtig verlangen: Je droomt ervan een kinder- of jeugdboek te schrijven. Sterker nog, je wéét dat je een boek te schrijven hebt. Het roept je al zo lang. Misschien voel je wel dat je in essentie een kinderboekenauteur BENT en dat er meerdere boeken uit jou willen geboren worden! In ieder geval kun jij je verlangen om een eigen kinderboek te schrijven duidelijk voelen. En dat is super goed nieuws. Hoeveel mensen weten niet eens wat hen blij maakt? En jij voelt precies wat je wilt! Maar je loopt tegen één groot probleem aan: je stelt het beginnen aan je boek almaar uit. Je hebt nauwelijks tijd, je hebt een job, je hebt een gezin, er zijn altijd wel andere dingen die je aandacht vragen. Of een stem in je hoofd die zegt dat je dom of arrogant bent om te geloven dat jij een boek kan schrijven, houdt je ervan af. Je droom voelt ook zo groot aan en dat is eng. Wat als hij gebakken lucht blijkt te zijn? Wat als je geen talent hebt? Wat als je niets te vertellen hebt? Daarenboven lijkt een boek schrijven een onoverkomelijke taak.

Coaching Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Online Lange opleidingen

Schrijf belachelijk goede gedichten

Waag jij je weleens aan het schrijven van poëzie? Zou je dit vaker willen doen en er beter in worden? Met deze cursus sleutel je aan jouw poëzieskills.  Hoe begin je aan een gedicht, en hoe ga je verder? Hoe til je je poëzie naar een hoger niveau?Waar breek je regels en alinea’s af, hoe bepaal je de volgorde van je zinnen? Wat is beeldspraak en hoe kan je het gebruiken? En hoe zit het met rijm? Wanneer is je gedicht ‘af’? Op deze en talloze andere vragen krijg je een antwoord.

Coaching Poëzie Online Meerdere dagen

Van eeuwige uitvluchten naar eeuwige roem: schrijf je boek

Je wil een roman schrijven. Dat wil je al heel lang. Toch doe je het niet.Je kan schrijven. Daar ligt het niet aan. Toch val je telkens weer stil. Je begint je af te vragen of dat boek er ooit zal komen. Komt dit scenario je bekend voor? Dan is deze cursus je op het lijf geschreven. Dit is geen traditionele cursus, maar een motiverende schop-onder-je-reet, een actieplan met maar één doel: zorgen dat jij dat verrekte boek schrijft.  

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Start to autobiography : individueel traject

Waarom wil jij je levensverhaal schrijven? Omdat je iets wil nalaten aan je kinderen en kleinkinderen. Er zijn de meubels en de huisraad. Misschien wat centen. Maar vooral zoveel levenswijsheid die nooit verloren mag gaan.  Omdat je heel wat hebt meegemaakt en je een boodschap aan de wereld wil meegeven. Je leven was uitzonderlijk door de reizen die je hebt gemaakt, de job die je hebt gedaan, de mensen die je hebt ontmoet. In een boek kan de ander woordelijk door jouw leven dwalen.  Omdat je door in je herinneringen te graven je eigen leven beter wil leren begrijpen. Je merkt dat je moeilijk aan een volgende levensfase kan beginnen. Er zijn nog blokkades. Door te schrijven, liefst met pen en papier, zet je een verwerkingsproces in gang. Omdat je graag schrijft. Je speelt graag met woorden. Je hebt een scherpe blik voor gebeurtenissen en je weet ze raak te vatten. Je kijkt naar de mensen om je heen. Je schept hun karakters. Je geeft ze taal. Kortom, jouw leven is jouw muze. 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen

Schrijfbegeleiding op maat

Je voelt dat er een groter schrijfproject in je zit. Maar iets houdt je tegen. Je merkt dat je het steeds weer uitstelt, dat je allerlei excuses inroept om niet te schrijven. Of je blokkeert al bij de gedachte aan schrijven, voelt spanning, vertelt jezelf dat jij het niet kan. Je droomt wel van dat schrijfproject, maar het boezemt je angst in. Dan kan je bij mij terecht voor individuele schrijfbegeleiding op jouw maat.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen

De wonderwaterworkshop

Deze workshop is gebaseerd op het spannende boek (W)onderwater en wordt gegeven door de auteur. Het gaat over Kai die op een ochtend wakker wordt en het hele huis staat onder water tot aan de eerste verdieping. Samen met zijn zusje en een sprekende meeuw tracht hij het ondergelopen dorp te redden. Hoofdthema's in dit boek zijn plastic soep en klimaatverandering.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)

Studieredactie, redactie, proeflezen en schrijfcoaching op maat.

Een cursus volgen in groep is een goede investering in je schrijfkunsten, maar soms moet je verder durven gaan om je talent echt alle kansen te geven om zich te ontplooien. En jouw talent, verdient het beste! De volgende, heel belangrijke stap is dan om professionele commentaar te vragen op een concreet stuk van je manuscript of verhaal. Redactie of proeflezen is dan het logische vervolg in je leertraject.

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Vlaanderen Meerdere dagen

Help! Ik ben een tiener met een schrijfkriebel!

Wat houdt de tienercursus in? Deze schrijfworkshop is bedoeld voor wie niet zonder pen/papier of toetsenbord kan. Uit wiens brein altijd wel een idee floept voor een of ander verhaal. Voor tieners (tussen 11 en 17) die popelen om echt kennis te maken met hun personages. Of meer willen weten over hoe je zo een verhaal best opbouwt. Wordt het een nagelbijtertje of worstel je eerst nog even met de plot? Vertel je vanuit een ik, een hij/zij of wie weet een wij? Altijd al zin gehad om eens iets te schrijven, maar het komt er niet van? Dit is je kans. Opgelet: deze intensieve cursus is niet zonder gevaar. We halen alle inkt uit je pen en/of laten je als een gek tekeer gaan op je toetsenbord. Be prepared!  

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag Meerdere dagen

De fantastische Roald Dahl workshop

Hey! Jij daar! Ja, jij! Kom, stap mee in het bootje en vaar samen met de Oempaloempa's de chocoladerivier af. Mathilda en Daantje, de wereldkampioen, zijn er ook! Durf jij onderweg de GVR een hand te geven én de Reuzenkrokodil te aaien? Reserveer snel je gouden ticket en kom met ons meespelen in de fantastische wereld van Roald Dahl.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)