Cursussen

Hieronder vind je alle schrijfcursussen in Vlaanderen, Brussel en online, georganiseerd door verschillende spelers. Ons aanbod herken je aan het logo 'Creatief Schrijven'.

Filters

Regio's

Niveau's

Duur

Leeftijden

Types

Genres

Alle cursussen

Uitgeverspitch 2023-2024

Alleen oud-studenten van SchrijversAcademie die deelnamen aan de jurybeoordeling en een positief advies ontvingen, mogen zich aanmelden voor de uitgeverspitch.  Tijdens de jaarlijkse uitgeverspitch komen een aantal uitgevers, of hun afgevaardigden, naar ons kantoor. Je krijgt dan de kans om je project mondeling aan hen voor te stellen. De manuscripten worden vooraf aan de uitgevers bezorgd, maar die hebben niet altijd voldoende tijd om ze grondig te lezen. De pitch is dus wel degelijk van belang.

Coaching Proza Poëzie Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
1 okt. 2023 - 8 feb. 2024

Open workshop spoken word / slam poetry

Zit jij boordevol woorden en zoek je naar een manier om die naar buiten te laten stromen? Join us!  

Groepscursus Poëzie Text on stage Limburg 1 dag(deel)
2 dec. 2023 - 2 dec. 2024

Shut Up & Write Brugge

Of je nu een toneelstuk, gedicht, je eerste (of twintigste) roman of een brief wil schrijven, Shut Up & Write geeft je een duw in de rug! Want zien schrijven doet schrijven en samen is gezelliger dan alleen!

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie West-Vlaanderen 1 dag(deel)
12 dec. 2023

Auteurslezing met Ruth Lasters

Ruth Lasters gaat in gesprek met Anneleen Van Offel over Lasters hart voor de zwakkeren, over haar strijd tegen het onrecht en haar liefde voor haar métier.   Ieder jaar organiseert Creatief Schrijven een reeks auteurslezingen voor het Opleidingsjaar Literair Schrijven en voor SchrijversAcademie. Het zijn stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen met auteurs die ons een inkijk geven in de interne keuken van het schrijverschap. In december gaat Anneleen Van Offel in gesprek met Ruth Lasters over haar hart voor de zwakkeren, over haar strijd tegen het onrecht en haar liefde voor haar métier.   “Literatuur is mijn schild tegen de hardheid van de werkelijkheid”. Overdag is Ruth Lasters aan de slag als leerkracht in het middelbaar onderwijs. Daarnaast is ze als auteur en -voornamelijk - dichter een tekstjunk die voortdurend op zoek is naar een nieuwe creatiekick. Recent verscheenhaar bundel 'Tijgerbrood', waarin ze haar leven als dichter, leerkracht, kindvrije vrouw, partner, pacifist, klimaattobber en kunstliefhebben kneedt tot één schepsel en aadse poëzie.    Dit academiejaar werkt Creatief Schrijven samen met Behoud de Begeerte voor alle auteurslezingen.   Foto van Ruth Lasters door Giséla Dheedene.

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
12 dec. 2023
Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!

Schrijfworkshop: Krasse Koppen i.s.m. KMSKA - VOL - wachtlijst

Deze cursus zit vol. Interesse? Meld je aan voor de wachtlijst. Stuur een mailtje naar info@creatiefschrijven.be met vermelding 'wachtlijst Krasse Koppen'. Komt er een plaats vrij, dan nemen we contact met je op.  Rubens, Rembrandt en Vermeer gebruikten regelmatig anonieme modellen voor hun creatieve experimenten. Heel gewone mensen. Mensen zoals jij en ik, waarbij het gezicht een eigen verhaal vertelt. De kunstschilders brachten op een meesterlijke manier het menselijk gelaat in beeld. Maar hoe kan je een gezicht zo treffend mogelijk vatten in woorden?KMSKA organiseert in samenwerking met Creatief Schrijven vzw een unieke en eenmalige schrijfworkshop naar aanleiding van de expo 'Krasse Koppen'.

Groepscursus Proza Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
16 dec. 2023

Bye 2023, hello 2024: helend schrijven en visionboard

Het jaar loopt op zijn laatste benen. Op kousenvoeten komt 2024 eraan ge(s)lopen. Maar vooraleer je dat nieuwe jaar induikt, wil je misschien wel even stilstaan bij 2023? Even voelen wat het je heeft gebracht … en loslaten wat je niet meer dient.💜 Om dan vollenbak vooruit te blikken naar dat nieuwe jaar. Waar droom je van? Wat mag er zich manifesteren? Waar wil je meer van? 🥳 We zoeken dat niet alleen al schrijvend uit, maar gaan ook creatief aan de slag door een visionboard te maken. Zo breng je je doelen en dromen in beeld waardoor je ze beter kunt visualiseren en ze zich ook beter kunnen manifesteren. Hoe fijn zou dat niet zijn?!😽 Geef jezelf dus de kans om het jaar op een fijne manier af te ronden! Gun jezelf een dagje helemaal voor jou (hello me-time!) in het gezelschap van schrijfgrage, warme mensen die houden van verbondenheid en diepgang.🪢 Het wordt een bijzondere dag. Eentje om nog lang te koesteren in dat nieuwe jaar ...🙏🏼

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
21 dec. 2023

Schrijven bij kunst: Leuven

Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je tussen de feestdagen door ook graag mee op pad. Op zaterdag 30 december gaan we op verkenning in Leuven. Je gaat aan de slag met gerichte kijk- en schrijfopdrachten en klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.  

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Vlaams-Brabant 1 dag(deel) Creatief Schrijven
30 dec. 2023

Dichter bij Auryn

Ben jij een dichter of wil je graag starten met gedichten schrijven? Wil je graag leren hoe je je gedichten naar een hoger niveau kan tillen in jouw unieke schrijfstijl? Kan je daarbij wel wat feedback gebruiken van een ervaren schrijfcoach die zelf ook dichter is? 

Groepscursus Poëzie Online Meerdere dagen
3 jan. - 31 dec. 2024

Superlifico! - Driedaagse portretschrijven in het spoor van Ensor

Wie zijn ze, die baders die zich in weer en wind laten meevoeren door de golven, die altijd staan springen voor een frisse duik of vier seizoenen lang met een glimlach het wilde water van de zee in lopen?

Groepscursus Flitsverhaal Kort verhaal Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
4 jan. - 15 sep. 2024

Superlifico! - Een literair Ensorbad gevolgd door vier schrijfkabinetten op het strand

Wie zijn ze, die baders die zich in weer en wind laten meevoeren door de golven, die altijd staan springen voor een frisse duik of vier seizoenen lang met een glimlach het wilde water van de zee in lopen? 

Groepscursus Flitsverhaal Kort verhaal West-Vlaanderen Meerdere dagen
4 jan. - 15 sep. 2024

Een jaar lang verrekt toffe schrijfopdrachten

In deze challenge krijg je 50 weken lang elke week een schrijfopdracht in je mailbox. Elke mail heeft maar één doel: jou als een bezetene doen schrijven. Bovendien kan je aansluiten bij de besloten Facebookgroep, waar je de resultaten kan delen met de andere cursisten.  Waarschuwing: deze lichtjes gestoorde challenge gaat jou een scheut goesting geven om echt waanzinnig veel te schrijven.

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Online Lange opleidingen
5 jan. - 27 dec. 2024

Six Word Stories - middelbaar onderwijs

Verhaalworkshop op aanvraag Kan je een verhaal vertellen in maar zes woorden? Hoe kan je zoveel betekenis in zo’n klein formaat gieten? We leren het tijdens de Six Word Stories workshop. Rapper, producer en leerkracht Nederlands Willem Blontrock gidst de leerlingen door de ins en outs van dit speelse format. Tijdens het tweede deel van de workshop ligt de focus dan ook op een visualisatie van de geschreven “six word stories”. De leerlingen scherpen tijdens deze workshop dus zowel hun schrijfskills als hun maakskills aan.

Groepscursus Proza Kort verhaal Six word story Oost-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
11 - 18 jan. 2024

Stad in oorlog - middelbaar onderwijs

Poëzieworkshop op aanvraag De Tweede Wereldoorlog is voor veel jongeren een 'ver-van-mijn-bedshow'; een verplicht stukje geschiedenis dat ze vanbuiten moeten leren.  Daar brengt dichter Cleo Klapholz, één van de Antwerpse stadsdichters, samen met Creatief Schrijven Jong en het MAS graag verandering in. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
11 jan. 2024 - 15 jun. 2025

Creatief schrijven met AI en ChatGPT

Of we het willen of niet, artificiële intelligentie (AI) is overal. Generatieve software als ChatGPT duikt steeds vaker op, zichtbaar of onzichtbaar. Ook schrijvers zitten met heel wat vragen: Kan ik AI inzetten in mijn schrijfproces? Hoe kan ChatGPT me helpen een eerste zin of een origineel plot te bedenken, scènes op te bouwen, of mijn tekst stilistisch naar een hoger niveau te tillen? Welke inzichten en informatie kan de software me aanreiken?  Schrijf mee en geraak in de wolken met je woorden uit de cloud.

Groepscursus Proza Non-fictie Schrijfdocenten Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
11 - 25 jan. 2024

Van concept naar (uitgeschreven) scènes: module 2

In deze module focussen we op de verschillende scènes van je verhaal of toneelstuk. We onderzoeken de mogelijkheden en schrijven de scènes uit in functie van het door jou gekozen thema. We bepalen ook de volgorde van de scènes in het belang van een functionele en spannende ontwikkeling.

Groepscursus Proza Scenario Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
13 jan. - 24 feb. 2024

Schrijfbegeleiding op maat: gratis kennismakingsgesprek

Droom jij ervan je eigen boek in je boekenkast te zien staan?Wil je eindelijk die schrijfblokkade doorbreken, en heb je daar graag deskundige individuele begeleiding bij? Wil je eindelijk starten met jouw manuscript? Of misschien heb je wel een tekst geschreven waarop je graag feedback wil?  Als Schrijver bij Auryn volg je een begeleidingstraject op jouw maat. Dat kan via individuele gesprekken, maar ook via groepslessen met andere schrijvers. We gaan aan de slag met jouw schrijfproces en/of jouw manuscript op de manier die bij jou past.   Kies je voor een formule met minstens drie coachingssessies, dan word je bovendien lid van ons schrijversnetwerk. Je vindt er schrijfmaatjes, veel tips en straffe workshops. 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen
15 jan. - 2 jul. 2024

Inspiratiedag leerkrachten poëzie

Snuif bij de aftrap van de Poëzieweek 2024 een dosis poëzie-inspiratie op in de Krook! Verwacht je niet aan droge theorie, maar wel aan heel wat hapklare en creatieve ideeën voor in de klas. Tijdens interactieve workshops ontdek je frisse manieren om jongeren warm te maken voor zowel hedendaagse kinderpoëzie als iconische canongedichten.

Groepscursus Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Schrijfdocenten Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
17 jan. 2024

Schrijven vanuit je hart

In 'Schrijven vanuit je hart' verbinden we ons met wat in ons leeft en geven we er uitdrukking aan in een fijne, inspirerende en warm omkaderde omgeving. 
Via gerichte reflectievragen, inspiratiestarters, eenvoudige schrijfmeditaties en andere schrijftechnieken die al vele jaren hun kracht bewijzen, geven we ons hart de toestemming om via onze pen te spreken. 
Authentiek en ongecensureerd, want daar zijn de parels verborgen.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
19 jan. 2024

De prozaïsten

Je volgde al verschillende schrijfcursussen en hebt al heel wat schrijfervaring?  

Groepscursus Proza Non-fictie Vlaams-Brabant Lange opleidingen
20 jan. - 11 mei 2024

Verhaal van je leven

In deze cursus autobiografisch schrijven verzamel je verhalen over één thema: de buurt of het dorp waar je opgroeide, een persoon die je leven kleur gaf, een terugkomend motief of element,… Zoals bij een goed gemaakte taart krijg je in één doorsnede een beeld van je leven. Je sprokkelt feiten en herinneringen, je graaft in je geheugen, je praat met betrokkenen of je zoekt in foto’s of archieven. Zo vorm je jouw verhaal. Je personages zijn geen romanfiguren, maar hun leven is zeker de moeite van het beschrijven waard en ze weten de lezers mateloos te boeien. Met deze feiten, herinneringen en personages gaan we aan de slag om een samenhangende tekst te schrijven: een verhaal dat leest als een roman.  In dit traject werk je aan de opbouw van je teksten, leer je personen en gebeurtenissen beeldend te beschrijven, experimenteer je met perspectief en tijd en besteden we aandacht aan het schrijven van levendige dialogen. Verhalende non-fictie uit de literatuur biedt ons inspiratie. Je krijgt flink wat opdrachten mee waar je thuis mee aan de slag gaat. 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Limburg Meerdere dagen Creatief Schrijven
27 jan. - 25 mei 2024

Schrijven bij kunst: Antwerpen

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum. De eerste sessie van het nieuwe seizoen trappen we af met een tweedaagse. Ook op zaterdag 27 januari kan je mee op stap. Je kiest zelf of je er al dan niet een schrijfweekend van maakt en één of twee dagen mee schrijft.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
27 jan. 2024

Schrijven bij kunst: Antwerpen

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
28 jan. 2024

De dichters: groep 1

Ook dichters met al wat ervaring hebben nood aan feedback. 

Groepscursus Poëzie Oost-Vlaanderen Lange opleidingen
29 jan. - 29 apr. 2024

Auteurslezing De Wetten

In het programma De Wetten onderzoeken we het schrijven als ambacht. De titel betoont eer aan het gelijknamige debuut van Connie Palmen uit 1991 en refereert aan de wetmatigheden die je als auteur ervaart tijdens een schrijfproces: do’s en don’ts. Net zoals vorig jaar hanteren we voor het panelgesprek ook een thema: voor deze editie gaat het over het menselijk geheugen en hoe dat een betekenisvolle rol kan spelen tijdens de creatie van een boek. 

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
30 jan. 2024

Starten met schrijven

Je voelt al een tijdje schrijfkriebels? Zijn pen en papier je beste vrienden maar weet je niet waar te beginnen?  

Groepscursus Proza Non-fictie Kort verhaal Online Meerdere dagen
31 jan. - 28 feb. 2024

Het gedichtenlab

Je volgde al een initiatiecursus poëzie en ja, dat smaakt naar meer.

Groepscursus Poëzie Oost-Vlaanderen Lange opleidingen
31 jan. - 6 mrt. 2024

Online workshop : Schrijven is schrappen

Voor je jouw manuscript naar een uitgever opstuurt, wil je zeker zijn dat je de beste versie klaar hebt: een verhaal dat vlot leest en waarvan de boodschap de lezer raakt. De workshop 'schrijven is schrappen' helpt jou al een heel eind op weg om niet te blijven steken in die torenhoge slush pile. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Online 1 dag(deel)
1 feb. 2024

Ceci n'est pas un cours d'écriture.

Kom tijdens een workshop van twee uur het magisch-realisme ontdekken! 

Groepscursus Proza Vlaams-Brabant 1 dag(deel)
3 feb. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 4

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Schrijvend Verbinden maar kan ook als losse workshopdag geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
3 feb. 2024

Nieuw! Kom tot verhaal

Zin om je idee of verhaal eindelijk om te zetten naar een wervelend verhaal waarbij je een spiegel voorhoudt aan de lezer en jezelf?  In deze korte reeks voor beginners verkennen we je idee voor je verhaal en kijken we hoe we je op weg kunnen zetten naar een verhaal dat impact heeft. Je krijgt handige tips en creatieve schrijfopdrachten en opbouwende feedback. We exploreren zo de essentie van verhalen schrijven. Het doel is dat je met jouw idee verder op weg kan en tot een (kort) verhaal komt dat van jou is en echt voelt.  Deze thema’s komen aan bod:  Maak helder wat je wil bereiken Stroomlijn je verhaal (storytelling) en blijf bij jezelf Omarm wat komt: flowschrijven Inspiratie en vertrouwen Feedback en poëtica

Groepscursus Proza Flitsverhaal Kort verhaal Limburg Meerdere dagen Creatief Schrijven
5 feb. - 25 mrt. 2024

Portretschrijven

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn.

Groepscursus Essay Non-fictie Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
8 - 29 feb. 2024

SCHRIJFBOOTCAMP XL

EEN INTENSIEVE CURSUS AAN ZEE OP MAAT VAN JE EIGEN SCHRIJFPROJECT  Loop je al lang rond met een publicatie-idee? Zoek je professionele individuele begeleiding en gerichte feedback op de structuur, de taal en de publicatiemogelijkheden van je manuscript? Tijdens deze schrijfweek word je ondergedompeld in literaire inspiratie, krijg je groeps- en individuele feedback én input van professionals met jaren ervaring in het boekenvak. Dat alles in een warm cultureel kader aan zee, met ruimte voor schrijf- en overlegtijd.  Diepgaande individuele begeleiding, inspirerende workshops en gerichte tips van professionals uit het boekenvak en boeiende auteurs, gebundeld in een intensieve schrijf- en inspiratieweek in een beperkt gezelschap. 

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie West-Vlaanderen Meerdere dagen
10 - 18 feb. 2024

VAKANTIEKAMP: Eureka, ik héb het! (krokusvakantie)

Van Leonardo Da Vinci naar Marie Curie tot Mark Rober. We ontdekken de belangrijkste en gekste creaties van uitvinders over de hele wereld. De uitvinding van elektriciteit, cool. Een glitterbom die ook stinkt? Nog cooler! Ja, ook jij wordt uitvinder! We gaan aan de slag met taal en onze pen. Met de wijsheid van onze genieuze voorgangers bouwen we samen vijf dagen aan een uitvinding die de wereld zal veranderen. Aan het einde van dit atelier verbazen we ouders en familie met onze eigen gloednieuwe creatie.  Wil je meer dan 1 kind inschrijven?Gebruik dan dit formulier en schrijf het inschrijvingsgeld over.  Eén kind inschrijven doe je via de gele knop 'inschrijven' op deze pagina. Je betaalt online. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
12 - 16 feb. 2024

Van tekst naar performance

Heb je iets geschreven dat je wil delen met een live publiek? En doe je dat liever niet alleen? Dan is deze workshop iets voor jou! In deze cursus gaan we op zoek naar je eigen podiumpersoonlijkheid en leert acteur-regisseur Ward Bal je verschillende vaardigheden aan om die verder te ontwikkelen. Met jouw tekst en die van de andere deelnemers als basis komen we tot één gezamenlijke performance.  We sluiten de reeks af met een toonmoment voor een beperkt publiek.  Wat breng je mee? Eigen tekstmateriaal en een gezonde portie lef.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
20 feb. - 18 mei 2024

Nieuw! De misdaadroman

Het breekijzer van de bellettrie “A thing of beauty is a joy for ever.” Dat zei de Engelse dichter John Keats over kunst en poëzie. Kan de misdaadroman, een literair genre dat focust op de lelijke kanten van de mens en de maatschappij, beschouwd worden als een thing of beauty? En zo ja, waaruit bestaat de specifieke schoonheid van de misdaadroman dan?

Groepscursus Proza Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
24 feb. - 23 mrt. 2024

Schrijven bij kunst: Luik

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Wallonië 1 dag(deel) Creatief Schrijven
25 feb. 2024

Stel je tekst op scherp

Zin om samen met anderen en onder begeleiding je tekst sterker te maken? 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online 1 dag(deel)
29 feb. 2024

Portretschrijven vervolgreeks (voor wie reeds een eerste reeks volgde)

In de eerste reeks probeerde je al iemand te vangen in woorden. Samen met Igor schreef je portretten waarbij je je eigen kleur ontdekte, je oefende om objectief weer te geven en om verbeelding toe te voegen. Deze reeks bouwt verder, je krijgt nieuwe uitdagende oefeningen en we werken naar een uitgewerkt portret dat we samen met die van de andere deelnemers bundelen. 

Groepscursus Essay Non-fictie Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
2 - 23 mrt. 2024

Over debuteren

Gevorderd schrijver en op zoek naar een deskundige kijk op het landschap waarin jij je als auteur gaat bewegen? Dan is deze sessie een aanrader.  Sofie Delporte debuteerde dit jaar met ‘Ik kan je redden’ bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. Tijdens haar lezing vertelt ze over het proces dat voorafging aan het verschijnen van haar eerste boek. Ze doet het relaas van de eerste contacten met de uitgever, vertelt over de rol van haar redacteur en over de praktische kant van het debuteren. Ze getuigt bovendien over de betekenis van de SchrijversAcademie voor haar schrijverschap.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
9 mrt. 2024

Een opiniestuk schrijven

Een opiniestuk schrijven is meer dan zomaar een mening ergens op sociale media plaatsen. In deze workshop leer je wanneer het de moeite waard is om je mening in een opiniestuk te gieten. In een eerste deel leer je welke verschillende soorten opiniestukken er bestaan, wat goede en minder goede argumenten zijn en hoe je een opiniestuk opbouwt. Heb je al een idee voor je opiniestuk dan krijg je ook de tijd en ondersteuning om er aan te beginnen. Je krijgt twee weken de tijd om verder aan je stuk te werken. In het tweede gedeelte, het feedbackmoment, bespreken we de teksten. 

Groepscursus Essay Non-fictie Zakelijk schrijven Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
11 - 25 mrt. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 5

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Schrijvend Verbinden maar kan ook als losse schrijfworkshop geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
16 mrt. 2024

WRITER'S COLLAB x Emmelie Arents (15-26j)

Een boek schrijven. Hoe begin je eraan? Duik tijdens Writer's Collab x Emmelie Arents samen met Emmelie Arents in het proces van een boek schrijven. Hoe kom je op een verhaalidee? Welke grote fouten kun je maar beter vermijden? Hoe werk je een verhaallijn uit? Tijdens deze workshop experimenteer je met openingszinnen (en wat volgt), krijg je eerste hulp bij schrijversblok en ga je op zoek naar die perfect balans tussen dialoog, personages en beschrijving. Ben jij klaar voor de start? Voor taalmakers van 15 tot 26 jaar. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Fantasy Vlaams-Brabant 1 dag(deel) Creatief Schrijven
16 mrt. 2024

Webinar: wegwijs in het uitgeeflandschap

Over uitgeven via een erkende uitgever of in eigen beheerIs je manuscript klaar en overweeg je om het uit te geven? Dan ben je maar beter zo goed mogelijk geïnformeerd over de mogelijkheden. An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, loodst je in een korte avondsessie door het uitgeeflandschap.  Je krijgt praktisch advies over uitgeven in eigen beheer of bij een erkende uitgeverij en over je boek promoten. Er is ruimte voor vragen.  Na de sessie heb je concrete tips en advies om zelf aan de slag te gaan met jouw manuscript.   

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
20 mrt. 2024

Schrijven bij kunst: Lier

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
24 mrt. 2024

Schatten op zolder: autobiografische kortverhalen

Is jouw leven ook een zolder vol schatten aan herinneringen uit je jeugd en andere levensfasen? In deze opleiding geven we betekenis aan herinneringen en verpakken we onze geschiedenis in een treffend verhaal. 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online Meerdere dagen
20 apr. - 18 mei 2024

Schrijven bij kunst: Sint-Niklaas

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
28 apr. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 6

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Schrijvend Verbinden maar kan ook als losse workshopdag geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
4 mei 2024

Schrijven bij kunst: Brugge

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
26 mei 2024

Plot en plotwendingen

Wil je graag een straffe plot voor een boek of kortverhaal? Liefst zo één met verrassende wendingen die je lezer goed bij de les houdt én tegelijkertijd – als het uitkomt - op het verkeerde been zet? Dan gaat auteur Tine Bergen graag met je aan de slag.

Groepscursus Proza Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen Creatief Schrijven
1 - 22 jun. 2024

Schrijvend Verbinden - Individueel traject

Een schrijftraject van 4 sessies waarin we op zoek gaan naar wie je bent, wat je verlangt en de verbinding met jezelf, jouw omgeving en de ander (her)ontdekken.  Dit traject kan eender wanneer worden opgestart.  Sessies kunnen online of offline doorgaan, op in overleg afgesproken momenten en locaties.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Op aanvraag Meerdere dagen
1 jun. - 1 sep. 2024

Schrijf je manifest

In deze online masterclass word je stap voor stap begeleid bij het schrijven van jouw persoonlijk manifest: een uniek document op maat van jouw leven, intenties en dromen. Een manifest is een eenvoudig en krachtig instrument om richting te geven aan je leven en je te herinneren aan wat essentieel voor je is. Het is een stille, magische bondgenoot die je op koers houdt, energie geeft en je helpt om je leven te leiden op een manier die echt bij je past. Elke dag opnieuw. 

Coaching Autobiografisch schrijven Non-fictie Online 1 dag(deel)
1 jun. - 1 jul. 2024

In één adem - inspirerende schrijfworkshop aan zee, Griekenland

Sommige verhalen lees je in één adem uit, terwijl je andere na een paar alinea's weglegt. Hoe komt dat? 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Buitenland Meerdere dagen
1 - 8 jun. 2024

I Wrote a Poem in Africa, On the Slopes of Ngong' Hills

Experience Poetry in the Heart of Africa - "I Wrote a Poem in Africa, On the Slopes of Ngong' Hills" Workshop Join us for a remarkable journey into the world of poetry and performance in the breathtaking landscapes of Naivasha and Nairobi, Kenya, from June 13th to June 16th, 2024. Immerse yourself in a unique workshop titled "I Wrote a Poem in Africa, On the Slopes of Ngong' Hills," inspired by the iconic opening line of the movie "Out of Africa" starring Meryl Streep and Robert Redford. This workshop promises to be an unforgettable blend of poetry, nature, and cultural exchange. Why Join Us? This unique workshop in Kenya offers you the chance to refine your poetry and performance skills in a remarkable setting. Surrounded by the natural beauty of Naivasha, you'll be inspired to create and connect with your audience on a deeper level. With expert guidance, you'll gain competence in live presentations, audience engagement, and the art of evoking emotions through your words. From sound poetry to sensory techniques, this workshop will equip you with new tools to enrich your craft. Don't miss this extraordinary opportunity to explore your poetic potential in the heart of Africa. Join us for "I Wrote a Poem in Africa, On the Slopes of Ngong' Hills" and embark on a poetic journey like no other. Book your spot today and let your words resonate in the Kenyan wilderness.   Limited spots available. Secure your place now!   Included in the price: - Hotel in Nairobi with breakfast - Holiday home at Naivasha Lake at "Great Rift Valley Lodge & Golf Resort or equivalent" in a self catering formula. Cooking is done together as part of the bonding. Enjoy the fabulous cuisine of Kenya, home cooking style. With local beverages. Sleeping arrangements in twin or triple rooms. More info here: https://www.heritage-eastafrica.com/greatriftvalleylodgeandgolfresort/ - Tuition fees and workshop materials - Transfer from the airport to the hotel - Transfer from Nairobi to Naivasha - visit to Giraffe Centre and Karen Museum in Karen, Nairobi with lunchtime snack Not included in the price: - internationals travel to Nairobi International Airport - souvenirs, tips, alchoholic beverages, personal expenses   Performances and feedback sessions could be filmed for educational purposes. Pictures will be taken of the participants in action. If you feel uncomfortable of having your pictures or videos shared beyond the workshop attendants, please let us know at the beginning of the workshop.   Price: 800 euro Reservations via spooninmybrain@icloud.com

Groepscursus Poëzie Text on stage Buitenland Meerdere dagen
12 - 16 jun. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 7

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Schrijvend Verbinden maar kan ook als losse schrijfworkshop geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
22 jun. 2024

Schrijven bij kunst: Latem

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
30 jun. 2024

Puur Schrijven in je kot

Wil je leren hoe je meer flow en creativiteit kan ervaren? Verlang je naar een gouden randje aan je dagen? 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online Meerdere dagen
30 jun. - 31 dec. 2024

Voor solo-ondernemers: Schrijf je verbindende About Me

Ben je niet tevreden van de About Me die je copywriter voor jouw solo-onderneming schreef? Voel je dat jouw verhaal jouw eigen woorden nodig heeft, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen?  

Coaching Autobiografisch schrijven Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen
1 - 2 jul. 2024

Persoonlijke schrijfcoaching

We begeleiden jouw schrijfproces van A tot Z

Coaching Proza Poëzie Zakelijk schrijven Vlaanderen Meerdere dagen
1 jul. - 31 dec. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 8

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Verbindend Schrijven maar kan ook als losse workhopdag geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
14 jul. 2024

How to engage with your audience and create participatory and immersive performances

🌟 Elevate Your Artistry in the Enchanting Ohrid, North-Macedonia! 🎭 Don't miss this unique opportunity to elevate your artistry, connect with like-minded artists, and be part of an experience that blends culture and nature. Places are limited, so reserve your spot today. Prepare to embark on a poetic and artistic adventure like no other. Join us in Ohrid, and let your creativity flourish in a setting that is truly magical. We can't wait to welcome you to this enchanting journey of self-expression and artistic growth. 🎙️🌟 Are you a passionate poet or performer looking to transcend your art and leave a lasting mark on your audience? Do you dream of captivating crowds, creating unforgettable moments, and embarking on a transformative artistic journey? Look no further! We invite you to be part of a one-of-a-kind workshop set against the backdrop of Ohrid, North-Macedonia, a UNESCO World Heritage site that seamlessly combines natural and cultural beauty. Dates: July 15th to July 21st, 2024 The Perfect Fusion of Art and Scenic Splendor Imagine perfecting your craft in the midst of stunning landscapes and rich history. Ohrid, known for its shimmering Lake Ohrid and the ancient architecture of its Old Town, is a haven for artists and nature lovers alike. Our workshop is strategically aligned with the Ohrid Summer Festival, a prestigious cultural event that graces this picturesque town, ensuring a seamless blend of artistic exploration and breathtaking surroundings. 35 Years of Stage Experience Philip Meersman is a multilingual poet-performer who explores the boundaries between written and spoken poetry. With a socio-political and biotopic perspective, he approaches contemporary themes. As the coordinator of the European project Urban Time Machines, curator of the Brussels Planetarium Poetry Fest and Transpoesie, and a doctoral candidate at the AP Hogeschool, KASK Antwerp, he transforms visual poetry into XR experiences. Meersman performs worldwide, conducts workshops on experimental poetry, and teaches these forms. He is also a co-founder and president of the ivzw World Poetry Slam Organization aisbl, organizing the European and World Poetry Slam Championships. His experience will be complemented by several local and international poetry workshop teachers and  musicians specialized in improvisation.

Groepscursus Poëzie Text on stage Buitenland Meerdere dagen
15 - 21 jul. 2024

Schrijfretraites aan zee Limnisa-Griekenland

Wil je meters maken met je schrijfproject, andere schrijvers ontmoeten en opgenomen worden in de Limnisa-vibe? Mariël en Philip delen ook dit jaar weer hun huis aan zee met andere schrijvers.

Coaching Proza Non-fictie Buitenland Meerdere dagen
31 aug. - 5 okt. 2024

Opleiding 'Schrijver' - Deeltijds Kunstonderwijs

Ben je in de ban van taal en wil je aan de slag gaan met proza, poëzie of podiumteksten maar weet je niet hoe? Volg dan de opleiding 'Schrijver' aan de stedelijke academie in je buurt. Wekelijks, van september tot juni, komen overal in Vlaanderen groepen mensen samen onder begeleiding van een ervaren docent om er te bouwen aan een eigen creatief en literair traject. Doe mee, je kunt je tot eind september inschrijven. De opleiding omvat drie lesuren per week gedurende drie jaar en is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. In sommige academies kan je al eerder beginnen. Er is geen voorkennis vereist, zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Je kiest zelf in welk genre je wil bekwamen: poêzie, proza, literaire non-fictie of drama. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Vlaanderen Lange opleidingen
1 sep. 2024 - 30 jun. 2025

Opleidingsjaar Literair Schrijven 2024-2025

Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven, een genre-overstijgende workshop en een uitdagend eindwerk dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
14 sep. 2024 - 17 mei 2025

SCHRIJFTRAJECT 2023 ​ 💜dichter bij jezelf 💜 juli tem december '23

Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen.  ​Dan is dit halfjaartraject helemaal iets voor jou! Een echt 🎁 voor jezelf!   VOORDELEN ☘️je maakt de opdrachten op je eigen tempo☘️je geeft het schrijven een plekje in je leven☘️je zet in op persoonlijke groei☘️je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang☘️je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef☘️je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE  ✍️je houdt ervan om naar binnen te kijken✍️je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven [of wil daar graag in oefenen 😉])✍️je hebt zin in een half uurtje pure me-time om de twee weken✍️je komt graag uit je hoofd en in je gevoel✍️je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft ✍️je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren kennen

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Online Meerdere dagen

Online helend schrijftraject: mijn mama & ik (7 weken)

THEMA Onze moeder. We hebben haar leven aan ons te danken (en natuurlijk ook aan onze vader 😉). We werden allemaal groot in haar schoot. Allemaal staan we in relatie tot en met onze mama. Misschien is die band geweldig. Misschien loopt het veel stroever dan je zou willen. Misschien is ze fysiek niet meer aanwezig, maar voel je haar nog altijd dichtbij.   Hoe het ook zij ... in dit online schrijftraject staat onze moeder centraal. Of een andere figuur (je papa, een opa/oma, ...) die jou heeft opgevoed.  WAT JE MAG VERWACHTEN 🌸We schrijven een portret. 🌸We kijken naar wat we hebben moeten leren, omdat onze moeder onze moeder was. 🌸We schrijven over momenten van aanvaring, van aanvaarding, van onvergetelijke herinneringen. 🌸 We gaan terug naar onze vroege jeugd en hoe we toen onze mama ervaarden; we gaan op zoek naar spanningsvelden moeder-kind (die misschien al generaties meegaan). 🌸We stellen haar vragen en proberen een antwoord te schrijven. We schrijven dus ook vanuit haar perspectief.   Vaak mag je kiezen welke herinnering je wil beschrijven, dus je kiest zelf of je in een meer emotionele herinnering (en dus emotie) wil gaan of dat je het veiliger wil houden. Al dichtend proberen we regelmatige het geschrevene samen te vatten. En niet panikeren als je nog nooit een gedicht hebt geschreven. Het zijn eenvoudige dichtvormen én ik begeleid je stap voor stap! Zeven weken lang krijg je elke week een schrijfopdracht in je mailbox. Reken op een half uur om de opdracht tot een goed einde te brengen. Je ervaringen of gedichten mag je delen in de gesloten Facebookgroep ‘Helend schrijven’.   WAT ANDEREN ERVAN VINDEN ☘️"De schrijfopdracht met de spirituele kaarten van deze week zat er boenk op" ☘️"Zo'n schrijfopdracht neemt me telkens weer bij de hand voor een reis naar binnen en nodigt me uit om stil te worden" ☘️"Ik kreeg zo'n speciaal gevoel bij het schrijven over mijn krachtbronnen." ☘️"Het schrijven maakt me blij, geeft me energie, zelfkennis en ik kan loslaten." ☘️"De opdrachten van het schrijftraject doen me stilstaan. Vertragen. En dat is zo zo waardevol." ☘️"Via het schrijven kom je bij een bron in jezelf waar je niet geraakt door het denken ... en dat kan verrassende inzichten geven." (Olga B.) ☘️"Je groeit als mens." (Elena L.) ☘️"Schrijven biedt inzicht in je ziel." (Ingrid B.) ☘️"Het blijft voor mij een soort hocus pocus-therapie." (Kristel B.)   WIE IK BEN Ik ben opgeleid autobiografisch schrijfcoach en geef al drie jaar regelmatig workshops en weekends helend schrijven. Ik volgde onder meer schrijfretraites 'schrijven naar bewustzijn' bij Joey Brown, de cursus 'coaching door middel van schrijven' bij Sarah Muiderman en de opleiding 'autobiografisch schrijven' aan het Instituut voor Biografiek in Nederlands. Ik ben germanist van opleiding en geboeid door persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zingeving.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Online helend schrijftraject: groeikracht (7 weken)

Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen. Dan is dit MAILTRAJECT helemaal iets voor jou! Een echt voor jezelf! Misschien kan je het wel vragen als geschenkje aan iemand?  VOORDELEN💜 je maakt de opdrachten op je eigen tempo💜 je geeft het schrijven een plekje in je leven💜 je zet in op persoonlijke groei💜 je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang💜 je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef💜 je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE💡 je houdt ervan om naar binnen te kijken💡 je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven💡 je hebt zin in een half uurtje pure me-time gedurende zeven weken💡 je komt graag uit je hoofd in je gevoel💡 je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft💡 je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren   VARIATIE AAN SCHRIJFOPDRACHTEN ✍🏽 puntlijnmeditatie van Joey Brown✍🏽 de kracht van schrijven bij coachen van Sarah Muiderman✍🏽 autobiografisch schrijven met perspectiefwisseling (Instituut voor Biografiek)✍🏽tot de essentie komen via een gedicht✍🏽autobiografisch schrijven (Creatief Schrijven)✍🏽 ...

Coaching Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Individuele coaching

Creatieve schrijfproces

Coaching Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Lange opleidingen

Je verhaal in een structuur

Je loopt al even rond met het idee een boek te schrijven. “Jij zou een boek over je leven moeten schrijven”, spoorden mensen jou herhaaldelijk aan. Of je voelt zelf tot in je tenen dat je met je (klein)kinderen of de wereld iets bijzonders te delen hebt. Misschien ben je zelfs al een paar keer enthousiast met schrijven begonnen! Maar telkens stopte je: te weinig tijd, geen inspiratie meer, een onverwachte ziekte, twijfel die de kop opsteekt of er wel iemand op dat boek van jou zit te wachten. Toch blijft jouw boek aan je ‘trekken’. Je voelt dat het er moét komen. Hoe dan ook. En liever vandaag dan morgen. Heb je dus nood aan een kickstart van je boek? Een boost van jewelste? Met een schrijfcoach aan de zijlijn om je op te volgen?   Dan is de handleiding ‘je verhaal in een structuur’ helemaal wat jij nodig hebt! Een goede structuur is immers het fundament van je verhaal en nodig om niet verloren te lopen in de veelheid van herinneringen én om je verhaal niet alle kanten te laten uitschieten. Wie de cursus – vol met tips, weetjes, handige tools (bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met negatieve herinneringen) en véél oefeningen – helemaal doorploegt, heeft de structuur van zijn verhaal helemaal helder.   Maar dat is lang niet alles. Ik laat je ook nadenken over je ideale lezer en je motivatie over waarom je zo graag je boek wil. Ik werp een licht op blokkades die je verhinderden je boek te schrijven, de essentie van een biografie, hoe herinneringen werken en hoe je ze kunt oproepen. Tot slot schrijf je ook de flaptekst. En wat meer is: je hoeft het niet helemaal in je uppie te doen. In de opleiding zit maar liefst TWEE KEER 1 UUR COACHING inbegrepen. De cursus neem je door op je eigen tempo of je volgt het groepstraject dat enkele malen per jaar start (om op de hoogte te blijven, schrijf je in op de inspiratiemail via https://www.boekvanmijnleven.be/contactinspiratiemail.html).

Coaching Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Avontuurlijke reis doorheen de poëzie

'Wolkendragers' rond het vuur van de poëzie - van het eerste tot het blauwste gedicht

Groepscursus Poëzie Liedteksten Schrijfdocenten Antwerpen 1 dag(deel)

Manuscriptbeoordeling

Je tekst deskundig doorgelicht Overweeg je om jouw manuscript naar een uitgever te sturen? Of het in eigen beheer op de markt te brengen? Maar twijfel je of het goed genoeg is? Of stuurde je het al op naar een uitgever, maar heeft die geen interesse? En zoek je naar handvatten om er verder aan te schaven? Wij helpen je graag met vakkundige feedback op je manuscript.  Je eigen vergevorderde of afgewerkte tekst kun je bij ons grondig en professioneel laten doorlichten. Dankzij deze feedback ben je in staat om je manuscript verder op punt te stellen.  Binnen de maand ontvang je per mail een realistisch en uitgebreid oordeel. Dat is opbouwend maar zonder taboes, zowel de plus- als minpunten komen aan bod. Het uitgebreide leesverslag focust op je stijl, plot, personages, metaforiek, spanning, taalgebruik, enz.  Onze manuscriptbeoordeling staat open voor diverse genres: van proza tot poëzie, van thrillers tot memoires, van non-fictie tot persoonlijke getuigenissen en geschiedenisverhalen. Ook feedback op korte teksten is mogelijk. De samenwerking met een poule van professionele beoordelaars staat garant voor een kwaliteitsvolle evaluatie van je tekst.

Coaching Proza Poëzie Non-fictie Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Feedback op korte teksten

Op kansenplatform Azertyfactor bieden we je de mogelijkheid om feedback te vragen op een korte tekst. Een gedicht, een kort verhaal, een liedtekst of een column, het genre maakt niet uit. Het proces is bijzonder simpel: je maakt een profiel aan en laad je tekst op. Eens gepubliceerd, verschijnt een feedbackknop. Met een simpele druk op de knop ontvang je binnen de 10 dagen een kort, kritisch leesverslag van een professionele beoordelaar in je mailbox.  Prijzen vanaf 25 euro.

Coaching Poëzie Flitsverhaal Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inktvis, een zee van verhalen

Heb je schrijfkriebels én een beperking of ziekte? En wil je graag schrijfadvies op maat. Dan is Inktvis, een zee van verhalen, iets voor jou!  

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Individuele coaching live

Voor de aller-eigenzinnigsten... 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Individuele coaching via ZOOM

Bijna echt... 

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Schrijfcoaching op maat

Werk je aan een schrijfproject (verhaal, brief, boek, liedjes, gedichten,…), zakelijk of persoonlijk, en zit je vast? Ik bied je eerlijke, persoonlijke en constructieve coaching zodat je tekst vertelt wat jij wil zeggen.

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Online 1 dag(deel)

Spoedcursus Spelling

Wens je voor je team of voor een groep een opfrissing van de spellingregels? Deze zeer praktijkgerichte opleiding gidst je door de belangrijkste spellingsregels en staat stil bij de meest voorkomende fouten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Eindredactie: hoe pak je dat aan? basisprincipes en checklist!

Oef. Je tekst is af, eindelijk. Na het harde labeur kun je op je lauweren rusten, denk je. Maar zo eenvoudig is het niet. Zijn begrippen overal op dezelfde manier gespeld? Zie je losse komma’s staan? Zijn je tekst en vormgeving consequent op elkaar afgestemd?  Echt persklaar is je bijdrage pas nadat een eindredacteur een puntje heeft gezet op alle i’s.  Hoe die eindredacteur dat dan doet? Docent ‘schrijfarbeider’ Bart Van der Straeten leert je in deze online cursus meer over de nobele kunst der eindredactie. Jij levert na het volgen van deze sessie voortaan puntgave kopij aan. Je kan deze opleiding aanvragen voor een beperkt team van 6 tot 12 deelnemers. Dit kan online of op locatie.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Helder schrijven

Schrijf je voor je job wel eens een tekst voor een flyer, een brochure of een jaarverslag? Een korte nota of een langer artikel? En kost je dat telkens bloed, zweet en overuren? Dan biedt deze opleiding je een aantal eenvoudige handvatten aan.  Je leert in tien simpele stappen hoe je een boodschap helder en correct formuleert. Je schaaft aan stijl, formulering en toon en - minstens even belangrijk - je ontdekt hoe je jouw lezer tot actie aanzet. Je krijgt tonnen praktische tips, gaat aan de slag met je eigen teksten, en krijgt onmiddellijk feedback. Je kunt deze training aanvragen op maat, zo kun je met je team of met een groep de snelwegen naar helder schrijven en dus naar heldere boodschappen voor je lezers vinden.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Zo hebben je e-mails meer effect

Goed geschreven e-mails hebben onmiddellijk effect: mensen zijn verrast, enthousiast, komen in actie, praten lovend over je, sturen je mail door en bezoeken je website. Als bekwame schrijver van sterke e-mails ben je goud waard in elke organisatie, in elk bedrijf!   Je krijgt een hoop inzichten en je leert hoe wat wanneer werkt.  Je gaat zelf schrijven en herschrijven tot je de e-mail hebt die de wereld in kan. Ga samen met de docent én met je team aan de slag om meer resultaat met je e-mails te realiseren en je "inbox" te verlichten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Populairwetenschappelijk schrijven

Hoe maak je informatie van ingenieurs, wetenschappelijke teksten, gespecialiseerde onderzoeken en rapporten in wetenschappelijk jargon toegankelijker zonder dat de essentie verloren gaat?  Een expert én tegelijkertijd ervaren copywriter begeleidt deze workshop "Wetenschappelijk én toegankelijk schrijven (Populariserend schrijven)" waarin je leert hoe je dit aanpakt. Nieuwsartikelen, achtergrondartikelen, persberichten en interviews: wat zijn de specifieke aandachtspunten? Je krijgt oefeningen en feedback/feedforward op je eigen aangeleverde teksten Je krijgt inzicht in hoe je wetenschappelijke kennis en taal omzetten naar een specifieke doelgroep, zodat de boodschap begrepen wordt.  Kan zowel online als klassikaal georganiseerd worden in één of meerdere dagdelen en met persoonlijke feedbackmomenten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inclusief schrijven - diversiteitscommunicatie

We leven in een superdiverse samenleving, en dat vraagt om inclusieve communicatie. Immers: welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden en beelden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier iedereen zich aangesproken voelt? In een intensieve maar speelse trainingsdag leer je hoe je zo breed en divers mogelijk kunt communiceren en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere: -       Kruispuntdenken -       Genderinclusief communiceren -       Het dekoloniseren van taal -       Eenvoud in taal, structuur en boodschap -       Herkenbaar en representatief verbeelden   Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops worden gekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek en praktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips, waardoor wat je leert direct toepasbaar is.    Duur: 6 uur (2 dagdelen)    

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Genderneutraal schrijven

Welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier dat m, v én x zich aangesproken voelen? En hoe zorg je ervoor dat jouw (beeld)taal geenstereotypen bevestigd? In de workshop genderinclusief communiceren leer je hoe je de impact van jouw boodschap vergroot en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere:- Het waarom van genderinclusief communiceren.- Het concept gender en de non-binaire genderidentiteit.- Veel handvatten om je (marketing)teksten genderinclusief te maken.- Hoe je ook binnen je organisatie genderinclusief communiceert, bijvoorbeeld in jemails of vacature.- Beeldtaal en het vermijden van genderstereotypen daarin. Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops wordengekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek enpraktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips,waardoor wat je leert direct toepasbaar is. Duur: 3 uur (1 dagdeel)      

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Verslagen maken

Hoe pen je de essentie van een vergadering bondig neer? En hoe hou je rekening met de doelgroep die straks je verslag leest. Op welke manier vat je essenties? Met deze zeer op de praktijkgerichte opleiding leer je in een notedop notuleren.

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Foutloos spellen - online pakket

Hoe fraai je ook kunt schrijven, een simpele spelfout doet je zinnen trillen en je lezer rillen. Raak je het noorden of het Noorden kwijt? En schrijf je groente- of groentensoep? In deze online training zetten we de regels nog eens op een rij. Wees gerust, het is minder moeilijk dan je denkt! Tijdens verschillende modules schaaf je effectief en op je eigen tempo je spellingvaardigheden bij. Je frist jouw kennis op en oefent die onmiddellijk in de praktijk. Zo ontwikkel je snel de vaardigheid om correct te schrijven. En dat is zeker een must, want je spelling is een belangrijk visitekaartje!

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Werve(le)nd Schrijven - online pakket

Wil je met jouw (wervende) teksten meer bereiken? Denk je eraan om te starten als (freelance) redacteur of copywriter en wil je een stevige copybasis om op verder te bouwen? Ben jij in de organisatie dé persoon naar wie subtiel gekeken wordt als er iets moet geschreven worden: webteksten, brochures, social media, uitnodigingen... en wil je daar graag eens een helder kader voor?  Volg dan op je eigen tempo dit lespakket van docent Bavo Van Landeghem.  Met 26 letters, verbeelding, een pen en deze opleiding leer je 9 technieken om je lezer in beweging te krijgen.   

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Schrijfdocenten Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Schrijf belachelijk goede gedichten

Waag jij je weleens aan het schrijven van poëzie? Zou je dit vaker willen doen en er beter in worden? Met deze cursus sleutel je aan jouw poëzieskills.  Hoe begin je aan een gedicht, en hoe ga je verder? Hoe til je je poëzie naar een hoger niveau?Waar breek je regels en alinea’s af, hoe bepaal je de volgorde van je zinnen? Wat is beeldspraak en hoe kan je het gebruiken? En hoe zit het met rijm? Wanneer is je gedicht ‘af’? Op deze en talloze andere vragen krijg je een antwoord.

Coaching Poëzie Online Meerdere dagen

Van eeuwige uitvluchten naar eeuwige roem: schrijf je boek

Je wil een roman schrijven. Dat wil je al heel lang. Toch doe je het niet.Je kan schrijven. Daar ligt het niet aan. Toch val je telkens weer stil. Je begint je af te vragen of dat boek er ooit zal komen. Komt dit scenario je bekend voor? Dan is deze cursus je op het lijf geschreven. Dit is geen traditionele cursus, maar een motiverende schop-onder-je-reet, een actieplan met maar één doel: zorgen dat jij dat verrekte boek schrijft.  

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Studieredactie, redactie, proeflezen en schrijfcoaching op maat.

Een cursus volgen in groep is een goede investering in je schrijfkunsten, maar soms moet je verder durven gaan om je talent echt alle kansen te geven om zich te ontplooien. En jouw talent, verdient het beste! De volgende, heel belangrijke stap is dan om professionele commentaar te vragen op een concreet stuk van je manuscript of verhaal. Redactie of proeflezen is dan het logische vervolg in je leertraject.

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Vlaanderen Meerdere dagen