Cursussen

Hieronder vind je alle schrijfcursussen in Vlaanderen, Brussel en online, georganiseerd door verschillende spelers. Ons aanbod herken je aan het logo 'Creatief Schrijven'.

Filters

Regio's

Niveau's

Duur

Leeftijden

Types

Genres

Alle cursussen

Van gedachten naar gedichten

Je vertrouwt je gedachten wel eens aan het papier toe en wil deze poëtische creaties niet langer voor jezelf houden

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
6 - 27 jun. 2023

Open workshop spoken word / slam poetry

Zit jij boordevol woorden en zoek je naar een manier om die naar buiten te laten stromen? Join us!  

Groepscursus Poëzie Text on stage Limburg 1 dag(deel)
10 jun. - 9 sep. 2023

Shut Up & Write Brugge

Ben jij een (beginnende) schrijver? Heb je nood aan afgebakende schrijftijd? Wil je geconcentreerd aan jouw schrijfproject werken, maar tegelijk ook uit de eenzaamheid van je schrijfbubbel breken? Goed nieuws. Je bent niet alleen!

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie West-Vlaanderen 1 dag(deel)
13 jun. 2023

Cursus creatief schrijven: hoe werkt een verhaal?

Op elke straathoek leeft een verhaal, wij gaan ernaar op zoek.   

Groepscursus Proza Non-fictie Kort verhaal Online Lange opleidingen
14 jun. - 2 aug. 2023
Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!

Helend schrijven - 'Durf te stralen' - Workshop

​Op 21 juni begint de zomer. In dat seizoen groeit en bloeit alles volop. Bloemen tonen trots hun felste kleuren en kleuren. Bomen geven heerlijke vruchten. En de zon geeft er vaak ook een stevige lap op. En hoe zit dat bij jou? Durf jij te stralen? Durf jij te tonen wie je bent en te gaan voor wat je werkelijk wil? Klaar om helemaal je mooiste leven te leiden en te shinen? Heel heel welkom dan op deze workshop.   Als getraind autobiografisch schrijfcoach en coach in opleiding geef ik GEVARIEERDE SCHRIJFOPDRACHTEN: 📒📒 ☘️perspectiefwisselschrijven vanuit de antroposofie ☘️ therapeutisch schrijven van Saskia De Bruin ☘️intuïtief schrijven op basis van een kaart, een gedicht, een quote, een foto, een visualisatie, een woord dat je van iemand anders krijgt, ... ☘️puntlijnmeditatie van Joey Brown ☘️...   Vaak werken we naar een eenvoudig GEDICHT toe (geen paniek, ik begeleid dit stap voor stap 😏) waarin we de ESSENTIE samenvatten. De focus bij het schrijven ligt sowieso op het PROCES.     Dus heb je zin: 💞om te voelen wat er in je leeft? 💞om je pen op papier te verplaatsen en zo je verhaal in beweging te brengen? 💞om te verbinden met warme anderen? 💞in een dagje me-time? 💞om in een veilige sfeer je authentieke zelf te kunnen zijn? Een paar keer ‘ja’? 😜 Dan is deze WORKSHOP HELEND SCHRIJVEN iets voor JOU! ✍🏻💞✍🏻

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
15 jun. 2023

Een kinderboek uitgeven in eigen beheer, doe het goed

Een uitgave in eigen beheer is vaak het gevolg van een afwijzing bij een reguliere uitgeverij. Daardoor ga je je boek zelf al als “minder” beschouwen. Maar dat is helemaal niet nodig! Uitgeven in eigen beheer biedt juist een zee aan vrijheid en creativiteit, en met een beetje knowhow kan je het ook meteen goed doen.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Meerdere dagen
15 jun. - 10 okt. 2023

Kinderboeken schrijven en illustreren

Heb je altijd al willen leren hoe je je eigen spannende, ontroerende of grappige kinderboek kan schrijven en illustreren?Misschien heb je zelfs al een eerste verhaal klaarliggen maar weet je niet zeker of het scenario wel zal aanslaan bij het jonge lezerspubliek?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Meerdere dagen
15 jun. - 31 dec. 2023

Schrijven en wandelen naar je-zelf (weekend)

Dit weekend geeft jou een adempauze, een moment om stil te staan en te benoemen wat jij belangrijk vindt. We wandelen met een schrijfboekje op zak en op mooie plekken neem je de tijd om te schrijven en te reflecteren.  

Groepscursus Autobiografisch schrijven Vlaams-Brabant Meerdere dagen
16 - 18 jun. 2023

Schrijven en kunst op zondag: Deinze

Ook in 2023 maken we van verschillende zondagen schrijfdagen en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. In mei trekken we naar Deinze.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je mee op pad met gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.  

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
25 jun. 2023

Zomeracademie 2023

Duik een hele week in de wereld van kunst en creatie, begeleid door professionele coaches tijdens de Zomeracademie van Destelheide en De Veerman. Dit jaar kan je kiezen uit maar liefst 11 ateliers.

Coaching Proza Text on stage Liedteksten Vlaams-Brabant Meerdere dagen
17 - 23 jul. 2023

Retreat helend schrijven - Durf te stralen

💛WAT?💛Vier volle dagen me-time. Om stil te vallen. Om dicht bij je essentie te komen. De focus ligt op schrijven: je pen geeft stem aan wat er in je leeft waardoor die gevoelens en gedachten bestaansrecht krijgen. Zeggen-schap. Dat zorgt voor heling. Je krijgt inzichten en werkt blokkades weg. Alhoewel schrijven centraal staat, gaan we meer doen dan dat! Er is een CREATIEVE WORKSHOP, een ZANGCIRKEL, een INSPIRERENDE WANDELTOCHT, een FILMAVOND, twee bijzonder krachtige KRACHTIGE MEDITATIES en een LIGCONCERT van Mamoona. . Als kers op de taart ben je omringd met gelijkgezielden die net als jij zin hebben om vier dagen lang in zichzelf te duiken.   ☀️THEMA: Durf te stralen☀️ ​In de zomer groeit en bloeit alles. Bloemen tonen trots hun felste kleuren en kleuren.    Bomen geven heerlijke vruchten.   En de zon geeft er vaak een stevige lap op.  En hoe zit dat bij jou? Durf jij te stralen? Durf jij te tonen wie je bent en te gaan voor wat je werkelijk wil?  Tijdens deze retreat zoeken we uit wat jij nodig hebt om nog meer te stralen.  We onderzoeken wat je dromen en verlangens zijn.  En ook waar je goed in bent en misschien nog beter in wilt worden. Daarnaast staan we stil bij je talenten, je inspiratiebronnen, je levensmissie en je innerlijk leiderschap. Klaar om helemaal je mooiste leven te leiden en te shinen?  Heel heel welkom dan op deze zomerretreat.   🍀EEN RETREAT IS HELEMAAL IETS VOOR JOU ALS JE GRAAG🍀💞 schrijft wat er in je omgaat💞bewust in het leven staat💞wil voelen wat in stilte eten met je doet💞 eens in een abdij wil vertoeven waar nog biddende monniken aanwezig zijn 💞 groeit in bewustzijn💞 de stem van je hart hoort💞verlangt naar me-time💞 tijd doorbrengt met gelijkgezielden ​ 🐥INBEGREPEN🐥🎁3 overnachtingen in een eenpersoonskamer🎁alle maaltijden (3x ontbijt, 4x driegangenlunch, 4x vieruurtje, 3x avondmaal, koffie en thee)🎁alle workshops🎁begeleiding door professioneel autobiografisch schrijfcoach en lifecoach Om het gevoel van geborgenheid en verbondenheid te vergroten, mogen er maximaal 12 mensen mee. 🗣️COACHING🗣️ In maart '23 rondde ik een postgraduaat inspirerend coachen af aan de Artevelde Hogeschool. Wie nood heeft aan extra begeleiding kan die aanvragen. Dat kan op voorhand, maar ook nog op het moment zelf. Ik hou één uurtje tijd vrij maandag-, dinsdag- en woensdagnamiddag om de coachen op wat je op dat moment bezighoudt. Prijs: 60 euro. 🫰🏽JOUW INVESTERING?🫰🏽 699 euro (inclusief btw voor particulieren en exclusief 21% btw voor ondernemers) MAAR WIE INSCHRIJFT TEN LAATSTE OP 5 MEI (23u59) MAG MEE AAN VROEGE VOGELTARIEF VAN 649 EURO    ​Er is ook een plustarief voor wie wil meebetalen voor wie het minder breed heeft. En één iemand mag mee aan reductietarief (449 euro). 

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Brief West-Vlaanderen Meerdere dagen
24 - 27 jul. 2023

Zomerkamp: 'Ruimtevaarders'

We gaan de ruimte in! Is de zuurstoftank gevuld? Check. Hoe zit het met de luchtdruk? Oei, wie heeft de rode en groene draad gewisseld? Met ons ruimteschip reizen we vijf dagen door de onbekende kosmos en leggen onze reis vast in een logboek. Je ontdekt verre zonnestelselen en ontmoet eigenaardig buitenaards leven. Opgepast dat er niet eentje aan boord kruipt! We klimmen in onze pen en creëren een eigen universum vol sterren, planeten en nevels. Op het einde van dit atelier nemen we ouders en familie mee op ruimtevaart! Inschrijven voor het zomerkamp 'Ruimtevaarders' kan je hier. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
24 - 28 jul. 2023

Zomerkamp: 'Mythes en Legendes'

Heb je die draak gezien? Kijk, daar is een goblin! Hé die zombie is er met mijn schoenen vandoor! Hou je gids goed bij de hand want we gaan op een legendarische ontdekkingsreis. Samen reizen we vijf dagen naar alle mythische hoeken van de wereld en beleven we de verhalen van heldhaftige figuren. Word zelf een legende en schrijf je eigen avontuur. Op het einde van dit atelier nemen we ouders en familie mee naar een onbekend land waar mythische wezens en legendes rondlopen uit onze eigen verbeelding.  Inschrijven voor het zomerkamp 'Mythes en Legendes' kan je hier. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
7 - 11 aug. 2023

Poetry Summer Academy XIV in Damme - VOL- wachtlijst

Deze cursus zit vol. Je kan je aanmelden voor de wachtlijst door een mail te sturen naar info@creatiefschrijven.be met als onderwerp 'wachtlijst PSA'. Komt er een plaats vrij, dan brengen we je op de hoogte.    Men neme 10 hongerige dichters en voege daar 1 ervaren schrijfcoach aan toe, Daniel Billiet, en laten hen taalgevoelig mixen en gisten gedurende 5 dagen in een prachtig domein in Damme. Vervolgens op smaak brengen naar eigen individuele inzichten en verlangens. Dit recept voor een zomerse schrijfcursus werpt al meer dan XIII edities vruchtbare en bewonderenswaardige gedichten af.   Heb je de basics van poëzie schrijven onder de knie? Maar wil je meer? Wil je verzen zien groeien? Wil je weg uit je eigen denken en weg van je bekende paden?  Wil je meegezogen worden door stimulerende opdrachten en de inspirerende wisselwerking met andere dichters? Dan ben je welkom op de veertiende editie van de bekende Poetry Summer Academy.         Het programma is een mix van groepssessies, werken in kleine groepjes, intense feedbacksessies en individuele schrijftijd.   En wees gerust, het is niet omdat PSA al jaren een succesformule blijkt, dat we op onze lauweren rusten. Voor deze editie strijken we neer in een erkend stiltegebied in Damme. Ieder jaar evolueert PSA. Ook dit jaar introduceren we twee NIEUWE werkmodellen. Cryptisch gezegd: inspiratie moet niet altijd vanuit het brein komen, we zijn meer dan onze grijze cellen. Nog niet overtuigd? Bekijk het getuigenisboek, de foto's en de teksten in het boek 'Hellebosch, zoals alleen een eik kan kijken'.  

Groepscursus Poëzie Text on stage West-Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
14 - 18 aug. 2023

JOEY BROWN - Deep Dive Zomerretraite Schrijven naar bewustzijn / aug 2023

Tijdens de Deep Dive Zomerweek maak je samen met Joey Brown, auteur van 'Schrijven naar bewustzijn', een diepgaande innerlijke reis vol humor en zielsverbinding. No excuses, dit is voor jou als je de eerlijke confrontatie met jezelf wilt aangaan en de shift naar een next level wilt waarmaken. Met schrijfmeditatie schrijf je jezelf een weg naar antwoorden. Je innerlijke proces verdiepen we met (familie)opstellingen, energetisch werk, yin yoga, tai chi en ritueel. Hoofdthema van deze retraite: VERBINDING, in de eerste plaats die met je ware zelf.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie West-Vlaanderen Meerdere dagen
20 - 25 aug. 2023

Zomerkamp: 'Eureka, ik héb het!'

Van Leonardo Da Vinci naar Marie Curie tot Mark Rober. We ontdekken de belangrijkste en gekste creaties van uitvinders over de hele wereld. De uitvinding van elektriciteit, cool. Een glitterbom die ook stinkt? Nog cooler! Ja, ook jij wordt uitvinder! Met de wijsheid van onze genieuze voorgangers bouwen we samen vijf dagen aan een innovatie die de wereld zal veranderen. Aan het einde van dit atelier verbazen we ouders en familie met onze eigen uitvinding.  Inschrijven voor het zomerkamp 'Eureka, ik héb het!' kan je hier. 

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
21 - 25 aug. 2023

Opleiding 'Schrijver' - Deeltijds Kunstonderwijs

Ben je in de ban van taal en wil je aan de slag gaan met proza, poëzie of podiumteksten maar weet je niet hoe? Volg dan de opleiding 'Schrijver' aan de stedelijke academie in je buurt. Wekelijks, van september tot juni, komen overal in Vlaanderen groepen mensen samen onder begeleiding van een ervaren docent om er te bouwen aan een eigen creatief en literair traject. Doe mee, je kunt je tot eind september inschrijven. De opleiding omvat drie lesuren per week gedurende drie jaar en is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. In sommige academies kan je al eerder beginnen. Er is geen voorkennis vereist, zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Je kiest zelf in welk genre je wil bekwamen: poêzie, proza, literaire non-fictie of drama. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Vlaanderen Lange opleidingen
1 sep. 2023 - 30 jun. 2024

Schrijven - Genk - vervolgopleiding

Ken jij al de kneepjes van het schrijfvak? In de vervolgopleiding gaan we dieper in op het schrijven van verhalen en werk je aan een nieuw manuscript. Je kan kiezen tussen het schrijven van proza of literaire non-fictie. (Voor poëzie hebben we een aparte opleiding bij GA voor Kunst in Genk.)

Groepscursus Proza Non-fictie Limburg Lange opleidingen
1 sep. 2023 - 28 jun. 2024

Schrijf je manifest

In deze online masterclass word je stap voor stap begeleid bij het schrijven van jouw persoonlijk manifest: een uniek document op maat van jouw leven, intenties en dromen. Een manifest is een eenvoudig en krachtig instrument om richting te geven aan je leven en je te herinneren aan wat essentieel voor je is. Het is een stille, magische bondgenoot die je op koers houdt, energie geeft en je helpt om je leven te leiden op een manier die echt bij je past. Elke dag opnieuw. 

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Online 1 dag(deel)
1 sep. - 31 dec. 2023

Schrijf! - Genk

ZIN IN SCHRIJVEN! ? Voel jij ook de schrijfkriebels? Heb je een hoofd vol verhalen? Droom je van een boek met jouw naam op de cover? Dan is deze cursus zeker iets voor jou!

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Limburg Lange opleidingen
1 sep. 2023 - 21 jun. 2024

AlfaBed Schrijfweek

Een week 'gewoon' schrijven!

Coaching Proza Poëzie Wallonië Meerdere dagen
1 - 8 sep. 2023

Maandag, Schrijfdag... in het Predikheren!

Op maandag van 10 tot 13 uur, van 13 tot 16 uur of van 18 tot 21 uur... kun je schrijven in de heerlijke bibliotheek van het Predikheren!

Groepscursus Proza Poëzie Scenario Antwerpen Lange opleidingen
4 sep. 2023 - 24 jun. 2024

Schrijfatelier Academie Regio Tienen

Een (school-)jaar lang alle facetten van schrijven ontdekken!

Groepscursus Proza Poëzie Vlaams-Brabant Lange opleidingen
4 sep. 2023 - 28 jun. 2024

Schrijven - Genk

Droom je ervan een roman te publiceren? Een dichtbundel? Korte verhalen? Of schrijf je voor je plezier en ben je gewoon graag bezig met taal? Dan is de opleiding Schrijver iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Limburg Lange opleidingen
5 sep. 2023 - 25 jun. 2024

Poëzie schrijven - Genk

Een schrijfcursus voor poëziefanaten. 😀 Schrijf jij vaak poëzie en volgde je al een aantal cursussen? Of studeerde je af in een andere schrijfopleiding en heb je honger naar meer? Dan is deze cursus poëzie echt iets voor jou!

Groepscursus Poëzie Limburg Lange opleidingen
6 sep. 2023 - 26 jun. 2024

Schrijfatelier voor jongeren Academie Regio Tienen

Een (school-)jaar lang schrijven schrijven schrijven!

Groepscursus Proza Poëzie Vlaams-Brabant Lange opleidingen
6 sep. 2023 - 26 jun. 2024

De schrijver en de waarheid (Filosofisch schrijven)

De waarheid, iets voor filosofen? Dat klopt, maar het hoeft geen stoffige materie of zware theorie te zijn. In deze workshop onderzoek je jouw waarheidsopvattingen in praktische toepassingen van de filosofie, zoals het filocafé of het socratische gesprek. Dat zijn moderne varianten van de gesprekken die de Griekse filosoof Socrates op de agora voerde.Vervolgens ga je creatief aan de slag met je pen. Hoe zet je de besproken ervaringen om naar een kortverhaal of gedicht? Welke argumenten werk je graag uit tot een mini-essay of een cursiefje? Wat gebeurt er wanneer je het gesprek zelf als dialoog neerschrijft en een fictieve gesprekspartner toevoegt? Of wanneer je een tegenovergesteld standpunt inneemt? We experimenteren met verschillende tekstvormen, vaak op de grens tussen fictie en non-fictie. Denk bijvoorbeeld ook aan een pleidooi, een tegelwijsheid, een ode, een literaire brief,… Je hebt geen voorkennis nodig, alleen enkele instrumenten: je eigen denken, je persoonlijke ervaringen en je pen.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Non-fictie Cursiefje Vlaams-Brabant Meerdere dagen Creatief Schrijven
6 - 20 sep. 2023

Schrijven in Utopia, Aalst

In de inspirerende omgeving van de Utopia bibliotheek, die zich samen met de Academie voor Podiumkunsten onder één dak bevindt...

Groepscursus Proza Poëzie Scenario Oost-Vlaanderen Lange opleidingen
6 sep. 2023 - 26 jun. 2024

Van interview naar artikel

Een interview afnemen en uitschrijven, het is een vak apart. Hoe begin je daar nu aan? Welke formats bestaan er? Hoe bereid je frisse interviewvragen voor? Hoe pak je het moment zelf aan? En hoe verwerk je het gesprek achteraf op een efficiënte manier tot een vlot lezend artikel voor een magazine of website?

Groepscursus Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
12 - 19 sep. 2023

3-Daagse Initiatie Boeiende Scenario's & Verhalen Schrijven

Tijdens deze 3-daagse leer je een verhaal op een efficiënte manier in elkaar steken, interessante personages ontwikkelen, en enkele technieken kennen om je vertelling boeiend te maken en te houden.

Groepscursus Proza Scenario Toneelteksten Antwerpen Meerdere dagen
13 - 15 sep. 2023

Erotisch schrijven

Wil je een sterke sekscène voor je roman schrijven? Een pikante brief aan je lief? Een erotisch verhaal voor een magazine, een podcast of een schrijfwedstrijd?

Groepscursus Proza Kort verhaal Brief Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
14 sep. - 5 okt. 2023

Opleidingsjaar Literair Schrijven 2023-2024

Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven, een genre-overstijgende workshop en een uitdagend eindwerk dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
16 sep. 2023 - 18 mei 2024

Basisjaar Literair Schrijven 2023 -2024

Basisjaar Literair Schrijven heet vanaf 2023 Opleidingsjaar Literair Schrijven. Op deze pagina vind je alle info over Opleidingsjaar Literair Schrijven.

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
16 sep. 2023 - 30 jun. 2024

Deep Dive in Griekenland met JOEY BROWN, auteur 'Schrijven naar bewustzijn'

De Deep Dive Matrix of Joy op het Griekse eiland Ikaria is een diep transformerende, unieke reis die je nog lang zal bijblijven. Dit is voor jou als je je klaar voelt voor een radicale shift, een quantum leap naar een vernieuwd bewustzijn. Met schrijfmeditatie zoeken we antwoorden op levensvragen: wie ben ik, waarom ben ik hier, wat is mijn missie? Je innerlijke proces verdiepen we met (familie)opstellingen, energetisch werk en ritueel, en natuurlijk de krachtige energie van het eiland Ikaria zelf. En o ja, 's ochtends starten we op met zachte yoga (voor ieder geschikt!). Daarvoor heb ik een prachtige teacher uitgenodigd, Veronika. "Schrijven met vleugels", dat kom je hier doen, op Ikaria, de bijzondere plek waar ik woon, en dat genoemd is naar de mythische ‘gevleugelde’ held Icarus. Schrijven geeft je vleugels, weet je, en daarmee vliegen we waarheen we maar willen!  Jouw retreat start vanuit persoonlijke concrete levensvragen. Samen trainen we om in elk moment aanwezig te zijn, je intuïtie aan te scherpen. Aanwezig te zijn bij je gevoelens (die graag gevoeld willen worden), bij oude verhalen en overtuigingen die je in de weg zitten. Je leert alsmaar meer afstemmen op je intuïtie en je fijngevoeligheid om zo te groeien en succes in je leven te verwezenlijken: het succes dat je al zolang zoekt en voelt als … vervulling. Binnen een veilige setting begeleid ik je naar persoonlijk leiderschap, durf, authenticiteit, levenskracht en bezieling. Wat je ervaart en meeneemt uit de Deep Dive heeft een long lasting effect op de rest van je leven. Je gaat naar huis met een gevoel van pure dankbaarheid om wie je bent en voor de reis die je hebt afgelegd, hoe lastig deze ook geweest is. De Deep Dive Matrix of Joy is een exclusieve retraite in kleine groep, waarin je veel aandacht krijgt voor je persoonlijke proces. Er is telkens plaats voor 8 deelnemers.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Buitenland Meerdere dagen
23 - 30 sep. 2023

Schrijven en kunst op zondag: Oostende

Ook in het najaar van 2023 maken we van elke laatste zondag van de maand een schrijfdag en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. De aftrap geven we aan onze Belgische kust in Oostende.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je mee op pad met gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.  

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
24 sep. 2023

Creatief schrijven met AI en chatGPT

Of we het willen of niet, artificiële intelligentie (AI) is overal. Generatieve software als ChatGPT duikt steeds vaker op, zichtbaar of onzichtbaar. Ook schrijvers zitten met heel wat vragen: Kan ik AI inzetten in mijn schrijfproces? Hoe kan ChatGPT me helpen een eerste zin of een origineel plot te bedenken, scènes op te bouwen, of mijn tekst stilistisch naar een hoger niveau te tillen? Welke inzichten en informatie kan de software me aanreiken?  Geraak in de wolken met je schrijven met woorden uit de cloud.

Groepscursus Proza Non-fictie Schrijfdocenten Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
30 sep. - 7 okt. 2023

Schrijfbegeleiding op maat

Droom jij ervan je eigen boek in je boekenkast te zien staan?Wil je eindelijk die schrijfblokkade doorbreken, en heb je daar graag deskundige individuele begeleiding bij? Wil je eindelijk starten met jouw manuscript? Of misschien heb je wel een tekst geschreven waarop je graag feedback wil?  Als Schrijver bij Auryn volg je een individueel begeleidingstraject op jouw maat. We gaan aan de slag met jouw schrijfproces en/of jouw manuscript.  Kies je voor een formule met minstens drie individuele sessies, dan word je bovendien lid van ons schrijversnetwerk. Je vindt er schrijfmaatjes, veel tips en (gratis!) straffe workshops. 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen
1 okt. - 31 dec. 2023

Nieuwe woorden verzinnen

Einderzucht, huicheljuichen, overouderen, hamerglas, kapotverbeteren, pliederen; het zijn stuk voor stuk woorden die de voorbije maanden een welkome aanvulling bleken te zijn, en moeiteloos hun plek vonden in onze rijke Nederlandse taal. Sinds vorig voorjaar presenteert Rick de Leeuw elke woensdagmiddag de rubriek ‘het ontbreekwoord’ bij Nieuwe Feiten op Radio1. Samen met de luisteraars gaat hij daarin op zoek naar woorden die in het Nederlands helaas – nog – niet bestaan. Samen met de deelnemers creëert Rick de Leeuw nieuwe woorden, laat ze klinken en botsen tot ze met de grootste overlevingskans uit deze workshop kruipen en op de wereld worden losgelaten. Ga samen met hem op zoek naar ontbreekwoorden.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
8 okt. 2023

Creatief schrijven met AI en chatGPT

Of we het willen of niet, artificiële intelligentie (AI) is overal. Generatieve software als ChatGPT duikt steeds vaker op, zichtbaar of onzichtbaar. Ook schrijvers zitten met heel wat vragen: Kan ik AI inzetten in mijn schrijfproces? Hoe kan ChatGPT me helpen een eerste zin of een origineel plot te bedenken, scènes op te bouwen, of mijn tekst stilistisch naar een hoger niveau te tillen? Welke inzichten en informatie kan de software me aanreiken?  Geraak in de wolken met je schrijven met woorden uit de cloud.

Groepscursus Proza Non-fictie Schrijfdocenten Vlaams-Brabant Meerdere dagen Creatief Schrijven
12 - 19 okt. 2023

Schrijven en kunst op zondag: Gent

Ook in het najaar van 2023 maken we van elke laatste zondag van de maand een schrijfdag en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. In oktober verkennen we twee plekken in Gent.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je mee op pad met gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
29 okt. 2023

De gereedschapskist van de schrijver

Basistechnieken voor schrijvers, scenaristen en vertellers Elke schrijver heeft gereedschap nodig. Een aantal basisregels zijn immers cruciaal voor goed schrijfwerk. In deze online reeks op zes donderdagavond geeft schrijver en scenarist Marc Willems je een inkijk in die gereedschapskist en maakt hij die basisvaardigheden toegankelijk.

Groepscursus Proza Scenario Kort verhaal Online Meerdere dagen Creatief Schrijven
9 nov. - 14 dec. 2023

Schrijf jouw autobiografische kortverhaal

Wist je dat het schrijven van je autobiografische kortverhaal je kan helpen bij het vinden van antwoorden op jouw levensvragen? Wil je graag zulke kortverhalen schrijven en vraag je je af hoe je daaraan begint? Of schrijf je al, maar loop je vast? Volg dan de workshop Schrijf jouw autobiografische kortverhaal.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen
18 nov. - 16 dec. 2023

Schrijven bij kunst op zondag: Brussel

Ook in het najaar van 2023 maken we van elke laatste zondag van de maand een schrijfdag en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. In november gaan we op verkenning in Brussel.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je mee op pad met gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Brussel 1 dag(deel) Creatief Schrijven
26 nov. 2023

Puur Schrijven in je kot

Wil je leren hoe je meer flow en creativiteit kan ervaren? Verlang je naar een gouden randje aan je dagen? 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online Meerdere dagen
30 nov. 2023 - 31 dec. 2024

Start to write | Poëzie

Ben jij een dichter of wil je graag starten met gedichten schrijven? Wil je graag leren hoe je je gedichten naar een hoger niveau kan tillen in jouw unieke schrijfstijl? Kan je daarbij wel wat feedback gebruiken van een ervaren schrijfcoach die zelf ook dichter is? 

Groepscursus Poëzie Online Meerdere dagen
30 nov. 2023 - 31 dec. 2024

Voor solo-ondernemers: Schrijf je verbindende About Me

Ben je niet tevreden van de About Me die je copywriter voor jouw solo-onderneming schreef? Voel je dat jouw verhaal jouw eigen woorden nodig heeft, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen?  

Coaching Autobiografisch schrijven Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen
1 - 31 dec. 2023

Schrijven en Vertellen

Schrijf je graag en vloeien verhalen als beelden uit je pen? Ben je benieuwd hoe die verhalen klinken wanneer je ze vertelt voor luisterende oren? Hoe de woorden weer beelden worden in contact met een levend publiek?  Of vertel je graag en maak je je beelden tot schilderijen in de hoofden van je luisteraars? Ben je benieuwd hoe je die beelden kan vangen op papier zodat je aan de slag kan met zelfgeschreven materiaal?   

Groepscursus Proza Text on stage Kort verhaal West-Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
9 - 10 dec. 2023

HALFJAARTRAJECT 2023 ​ 💜​dichter bij jezelf💜

Vanaf vrijdag 6 januari 2023 => een half jaar lang om de twee weken een inspirerende, schrijfopdracht om innerlijk te groeien en jezelf beter te leren kennen🪴 Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen.  ​Dan is dit halfjaartraject helemaal iets voor jou! Een echt 🎁 voor jezelf! (Misschien kan je het wel vragen als geschenk voor kerst of nieuwjaar aan iemand?🙏😍🍀) VOORDELEN ☘️je maakt de opdrachten op je eigen tempo☘️je geeft het schrijven een plekje in je leven☘️je zet in op persoonlijke groei☘️je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang☘️je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef☘️je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE  ✍️je houdt ervan om naar binnen te kijken✍️je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven [of wil daar graag in oefenen 😉])✍️je hebt zin in een half uurtje pure me-time om de twee weken✍️je komt graag uit je hoofd en in je gevoel✍️je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft ✍️je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren kennen

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Online Meerdere dagen

JAARTRAJECT 2023 ​ 💜​dichter bij jezelf💜

Vanaf vrijdag 6 januari 2023 => een volledig jaar lang om de twee weken een inspirerende, schrijfopdracht om innerlijk te groeien en jezelf beter te leren kennen🪴 Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen.  ​Dan is dit jaartraject helemaal iets voor jou! Een echt 🎁 voor jezelf! (Misschien kan je het wel vragen als geschenk voor kerst of nieuwjaar aan iemand?🙏😍🍀) VOORDELEN ☘️je maakt de opdrachten op je eigen tempo☘️je geeft het schrijven een plekje in je leven☘️je zet in op persoonlijke groei☘️je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang☘️je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef☘️je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE  ✍️je houdt ervan om naar binnen te kijken✍️je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven [of wil daar graag in oefenen 😉])✍️je hebt zin in een half uurtje pure me-time om de twee weken✍️je komt graag uit je hoofd en in je gevoel✍️je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft ✍️je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren kennen

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Online Meerdere dagen

Helend schrijven: workshop

Heb je zin 💞om te voelen wat er in je leeft? 💞om je pen op papier te verplaatsen en zo je verhaal in beweging te brengen? 💞om te verbinden met warme anderen? 💞in een dagje me-time? 💞om in een veilige sfeer je authentieke zelf te kunnen zijn? Een paar keer ‘ja’? 😜 Dan is een WORKSHOP HELEND SCHRIJVEN iets voor JOU! ✍🏻💞✍🏻   Als getraind autobiografisch schrijfcoach en coach in opleiding geef ik GEVARIEERDE SCHRIJFOPDRACHTEN: 📒📒 ☘️perspectiefwisselschrijven vanuit de antroposofie ☘️ therapeutisch schrijven van Saskia De Bruin ☘️intuïtief schrijven op basis van een kaart, een gedicht, een quote, een foto, een visualisatie, een woord dat je van iemand anders krijgt, ... ☘️puntlijnmeditatie van Joey Brown   Vaak werken we naar een eenvoudig GEDICHT toe (geen paniek, ik begeleid dit stap voor stap 😏) waarin we de ESSENTIE samenvatten. De focus bij het schrijven ligt sowieso op het PROCES. 

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Samen Schrijven Membership

Schrijf jouw boek nu eindelijk echtWord een productieve schrijfster in slechts een uurtje per dag Je hoeft het niet alleen te doen Schrijf elke dag online mee met schrijfster en schrijfcoach Agatha en de andere deelnemers. Elke werkdag van 9u30 tot 10u30 via Zoom. Een stevige stok achter de deur Agatha, de Academie en de Community houden je liefdevol on track. Zo schrijf je jouw boek echt. Kwaliteitsvolle begeleiding Agatha helpt je beter en authentieker te schrijven in de begeleidingssessies. Samen gaan we op zoek naar het verhaal dat er voor jou echt toe doet.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Lange opleidingen

Online helend schrijftraject: mijn mama & ik (7 weken)

Onze moeder. We hebben haar leven aan ons te danken (en natuurlijk ook aan onze vader 😉). We werden allemaal groot in haar schoot. Allemaal staan we in relatie tot en met onze mama. Misschien is die band geweldig. Misschien loopt het veel stroever dan je zou willen. Misschien is ze fysiek niet meer aanwezig, maar voel je haar nog altijd dichtbij.   Hoe het ook zij ... in dit online schrijftraject staat onze moeder centraal.  VERWACHTEN 🌸We schrijven een portret. 🌸We kijken naar wat we hebben moeten leren, omdat onze moeder onze moeder was. 🌸We schrijven over momenten van aanvaring, van aanvaarding, van onvergetelijke herinneringen. 🌸 We gaan terug naar onze vroege jeugd en hoe we toen onze mama ervaarden; we gaan op zoek naar spanningsvelden moeder-kind (die misschien al generaties meegaan). 🌸We stellen haar vragen en proberen een antwoord te schrijven. We schrijven dus ook vanuit haar perspectief.   Vaak mag je kiezen welke herinnering je wil beschrijven, dus je kiest zelf of je in een meer emotionele herinnering (en dus emotie) wil gaan of dat je het veiliger wil houden. Al dichtend proberen we regelmatige het geschrevene samen te vatten. En niet panikeren als je nog nooit een gedicht hebt geschreven. Het zijn eenvoudige dichtvormen én ik begeleid je stap voor stap! Zeven weken lang krijg je elke week een schrijfopdracht in je mailbox. Reken op een half uur om de opdracht tot een goed einde te brengen. Je ervaringen of gedichten mag je delen in de gesloten Facebookgroep ‘Helend schrijven’. WAT ANDEREN ERVAN VINDEN ☘️"De schrijfopdracht met de spirituele kaarten van deze week zat er boenk op" ☘️"Zo'n schrijfopdracht neemt me telkens weer bij de hand voor een reis naar binnen en nodigt me uit om stil te worden" ☘️"Ik kreeg zo'n speciaal gevoel bij het schrijven over mijn krachtbronnen." ☘️"Het schrijven maakt me blij, geeft me energie, zelfkennis en ik kan loslaten." ☘️"De opdrachten van het schrijftraject doen me stilstaan. Vertragen. En dat is zo zo waardevol."   WIE IK BEN Ik ben opgeleid autobiografisch schrijfcoach en geef al drie jaar regelmatig workshops en weekends helend schrijven. Ik volgde onder meer schrijfretraites 'schrijven naar bewustzijn' bij Joey Brown, de cursus 'coaching door middel van schrijven' bij Sarah Muiderman en de opleiding 'autobiografisch schrijven' aan het Instituut voor Biografiek in Nederlands. Ik ben germanist van opleiding en geboeid door persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zingeving.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Online helend schrijftraject: groeikracht (7 weken)

Zoals een plantje zich in de vroege lente dapper een weg baant door de aarde naar boven. Naar het licht. Naar de zon. Naar groei. Naar leven. Zo voelen wij ons ook soms. Ook al ervaren we onszelf weleens als kwetsbaar ... tegelijkertijd zijn we ongelofelijk krachtig. We zijn krachtig in onze kwetsbaarheid (vraag maar eens aan Brené Brown, de auteur van De kracht van kwetsbaarheid)  Wil jij net zoals de jonge plantjes ook je kopje uitsteken? Groeien naar het licht? Jezelf meer laten tonen? Je kwetsbaarheid omarmen om krachtiger in het leven te staan? Je krachtige kwetsbaarheid én kwetsbare kracht graag zien? Als je ook nog eens houdt van: 🌾schrijven  🌾persoonlijke groei?​🌾tijd nemen voor jezelf? Dan is dit schrijftraject iets voor jou!  "De opdrachten van het schrijftraject doen me stilstaan. Vertragen. En dat is zo zo waardevol. We zitten jammer genoeg al in week negen van de dertien, maar ik stap sowieso in het volgende schrijftraject in." ​(Annelies B.) HOE? Wel! Gedurende zeven weken krijg je elke week een mail met een verdiepende schrijfopdracht. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook een besloten Facebookgroep 'Helend schrijven' waarin je je ervaringen bij het schrijven en/of schrijfsels mag delen. Omdat delen ook helend werkt!  Misschien dat je na afloop van dit schrijftraject wel met meer mildheid naar jezelf kijkt. Of trotser bent op wie je bent en wat je hebt bereikt. Je zal alleszins inzichten hebben gekregen in wie je bent en wat je kan en die helpen je om nog meer jezelf te durven zijn!   WANNEER Het traject loopt van vrijdag 1 april (géén grap 🤪) tot en met vrijdag 13 mei. Elke vrijdag krijg je een mail met een opdracht. Reken een half uur om die tot een goed einde te brengen. PRIJS 77 euro. Dat is inclusief btw voor particulieren en exclusief 21% btw voor ondernemers die graag een factuur wensen. ​"Wat heb ik weer genoten ... jullie schrijfsels, interpre(s)taties van de zorgvuldig uitgekozen thema's, doen mijn hart steeds opspringen. Ze zetten mij tevens aan om verder te gaan met "de dingen", het leven dus. Zoveel aangenamer dankzij jullie die samen met mij het schrijftraject lopen  ... 😊" (​Jos D.C.)  

Coaching Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Jaaropleiding ZO WORD JE SCHRIJFSTER VAN KINDER- & JEUGDBOEKEN

Eén jaar lang begeleiden wij jou stap voor stap naar professioneel schrijverschap door kinderboekenschrijfsters Agatha (Aag Vernelen) en Sandrine Lambert 'Vroeger schreef ik vanuit mijn hoofd. Alles wat op papier kwam, moest meteen goed zijn, waardoor er geen ziel in zat. Agatha leerde me om een eerste versie vrijuit te schrijven. Een succesrecept, zo bleek, want ik werd drie dagen na het insturen van mijn kakelvers manuscript benaderd door een uitgeverij.' - Anneke Verbeeck Herken jij je hierin? Jij hebt een prachtig verlangen: Je droomt ervan een kinder- of jeugdboek te schrijven. Sterker nog, je wéét dat je een boek te schrijven hebt. Het roept je al zo lang. Maar je loopt tegen één groot probleem aan: je stelt het beginnen aan je boek almaar uit. Je hebt nauwelijks tijd, je hebt een job, je hebt een gezin, er zijn altijd wel andere dingen die je aandacht vragen. Of een stem in je hoofd die zegt dat je dom of arrogant bent om te geloven dat jij een boek kan schrijven, houdt je ervan af. Je droom voelt ook zo groot aan en dat is eng. Wat als hij gebakken lucht blijkt te zijn? Wat als je geen talent hebt? Wat als je niets te vertellen hebt? Daarenboven lijkt een boek schrijven een onoverkomelijke taak. Hoe begin je er in hemelsnaam aan? Hoe doe je het? Hoe hou je vol? En nog veel moeilijker: hoe maak je het af?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Lange opleidingen

Individuele coaching

Creatieve schrijfproces

Coaching Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Lange opleidingen

Je verhaal in een structuur

Je loopt al even rond met het idee een boek te schrijven. “Jij zou een boek over je leven moeten schrijven”, spoorden mensen jou herhaaldelijk aan. Of je voelt zelf tot in je tenen dat je met je (klein)kinderen of de wereld iets bijzonders te delen hebt. Misschien ben je zelfs al een paar keer enthousiast met schrijven begonnen! Maar telkens stopte je: te weinig tijd, geen inspiratie meer, een onverwachte ziekte, twijfel die de kop opsteekt of er wel iemand op dat boek van jou zit te wachten. Toch blijft jouw boek aan je ‘trekken’. Je voelt dat het er moét komen. Hoe dan ook. En liever vandaag dan morgen. Heb je dus nood aan een kickstart van je boek? Een boost van jewelste? Met een schrijfcoach aan de zijlijn om je op te volgen?   Dan is de handleiding ‘je verhaal in een structuur’ helemaal wat jij nodig hebt! Een goede structuur is immers het fundament van je verhaal en nodig om niet verloren te lopen in de veelheid van herinneringen én om je verhaal niet alle kanten te laten uitschieten. Wie de cursus – vol met tips, weetjes, handige tools (bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met negatieve herinneringen) en véél oefeningen – helemaal doorploegt, heeft de structuur van zijn verhaal helemaal helder.   Maar dat is lang niet alles. Ik laat je ook nadenken over je ideale lezer en je motivatie over waarom je zo graag je boek wil. Ik werp een licht op blokkades die je verhinderden je boek te schrijven, de essentie van een biografie, hoe herinneringen werken en hoe je ze kunt oproepen. Tot slot schrijf je ook de flaptekst. En wat meer is: je hoeft het niet helemaal in je uppie te doen. In de opleiding zit maar liefst TWEE KEER 1 UUR COACHING inbegrepen. De cursus neem je door op je eigen tempo of je volgt het groepstraject dat enkele malen per jaar start (om op de hoogte te blijven, schrijf je in op de inspiratiemail via https://www.boekvanmijnleven.be/contactinspiratiemail.html).

Coaching Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Jaaropleiding ZO WORD JE SCHRIJFSTER VAN KINDER- & JEUGDBOEKEN

Eén jaar lang begeleiden wij jou stap voor stap naar professioneel schrijverschap door kinderboekenschrijfsters Agatha (Aag Vernelen) en Sandrine Lambert 'Vroeger schreef ik vanuit mijn hoofd. Alles wat op papier kwam, moest meteen goed zijn, waardoor er geen ziel in zat. Agatha leerde me om een eerste versie vrijuit te schrijven. Een succesrecept, zo bleek, want ik werd drie dagen na het insturen van mijn kakelvers manuscript benaderd door een uitgeverij.' - Anneke Verbeeck Herken jij je hierin? Jij hebt een prachtig verlangen: Je droomt ervan een kinder- of jeugdboek te schrijven. Sterker nog, je wéét dat je een boek te schrijven hebt. Het roept je al zo lang. Maar je loopt tegen één groot probleem aan: je stelt het beginnen aan je boek almaar uit. Je hebt nauwelijks tijd, je hebt een job, je hebt een gezin, er zijn altijd wel andere dingen die je aandacht vragen. Of een stem in je hoofd die zegt dat je dom of arrogant bent om te geloven dat jij een boek kan schrijven, houdt je ervan af. Je droom voelt ook zo groot aan en dat is eng. Wat als hij gebakken lucht blijkt te zijn? Wat als je geen talent hebt? Wat als je niets te vertellen hebt? Daarenboven lijkt een boek schrijven een onoverkomelijke taak. Hoe begin je er in hemelsnaam aan? Hoe doe je het? Hoe hou je vol? En nog veel moeilijker: hoe maak je het af?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Lange opleidingen

Authentiek schrijven - Ontdek jouw unieke schrijfstem en verhaal in 21 dagen

Begin vandaag nog aan het kinderboek waar je al zo lang van droomt!  Met deze cursus brengen Sandrine en ik (Agatha) je bij dat overheerlijke gevoel van vrijuit schrijven. Je gaat ervaren hoe zalig het is wanneer gouden ideeën en magische verhalen moeiteloos door jou stromen! In dit super toegankelijke, stap-voor-stap avontuur van 21 dagen: leer je vrijuit schrijven vanuit het kind dat je was  ontwikkel je op een speelse manier je unieke stem ontdek je je eigen verhaal krijg je bergen inspiratie en volop goesting om met jouw verhaal aan de slag te gaan leer je enkele belangrijke basics van een goed kinderverhaal

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Meerdere dagen

Avontuurlijke reis doorheen de poëzie

'wolkendragers' samen rond het poëzievuur - van het eerste tot het blauwste gedicht

Groepscursus Poëzie Text on stage Liedteksten Op aanvraag 1 dag(deel)

Avontuurlijke reis doorheen de poëzie

'Wolkendragers' rond het vuur van de poëzie - van het eerste tot het blauwste gedicht

Groepscursus Poëzie Liedteksten Schrijfdocenten Op aanvraag 1 dag(deel)

Manuscriptbeoordeling

Je tekst deskundig doorgelicht Overweeg je om jouw manuscript naar een uitgever te sturen? Of het in eigen beheer op de markt te brengen? Maar twijfel je of het goed genoeg is? Of stuurde je het al op naar een uitgever, maar heeft die geen interesse? En zoek je naar handvatten om er verder aan te schaven? Wij helpen je graag met vakkundige feedback op je manuscript.  Je eigen vergevorderde of afgewerkte tekst kun je bij ons grondig en professioneel laten doorlichten. Dankzij deze feedback ben je in staat om je manuscript verder op punt te stellen.  Binnen de maand ontvang je per mail een realistisch en uitgebreid oordeel. Dat is opbouwend maar zonder taboes, zowel de plus- als minpunten komen aan bod. Het uitgebreide leesverslag focust op je stijl, plot, personages, metaforiek, spanning, taalgebruik, enz.  Onze manuscriptbeoordeling staat open voor diverse genres: van proza tot poëzie, van thrillers tot memoires, van non-fictie tot persoonlijke getuigenissen en geschiedenisverhalen. Ook feedback op korte teksten is mogelijk. De samenwerking met een poule van professionele beoordelaars staat garant voor een kwaliteitsvolle evaluatie van je tekst.

Coaching Proza Poëzie Kort verhaal Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Feedback op korte teksten

Op kansenplatform Azertyfactor bieden we je de mogelijkheid om feedback te vragen op een korte tekst. Een gedicht, een kort verhaal, een liedtekst of een column, het genre maakt niet uit. Het proces is bijzonder simpel: je maakt een profiel aan en laad je tekst op. Eens gepubliceerd, verschijnt een feedbackknop. Met een simpele druk op de knop ontvang je binnen de 10 dagen een kort, kritisch leesverslag van een professionele beoordelaar in je mailbox.  Prijzen vanaf 25 euro.

Coaching Poëzie Flitsverhaal Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inktvis, een zee van verhalen

Heb je schrijfkriebels én een beperking of ziekte? En wil je graag schrijfadvies op maat. Dan is Inktvis, een zee van verhalen, iets voor jou!  

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Opleiding Schrijven - Academie Haasrode (nabij Leuven)

Droom je ervan ooit een roman, dichtbundel of theatertekst te schrijven en te publiceren? Of schrijf je gewoon graag en wil je daar beter in worden? Dan is de opleiding Schrijven aan de Academie in Haasrode iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Toneelteksten Vlaams-Brabant Lange opleidingen

Opleiding Schrijven Hasselt

Droom je ervan ooit een roman, dichtbundel of theatertekst te schrijven en te publiceren? Of schrijf je gewoon graag en wil je daar beter in worden? Dan is de opleiding Schrijven aan het conservatorium van Hasselt iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Limburg Lange opleidingen

Individuele coaching live

Voor de aller-eigenzinnigsten... 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Individuele coaching via ZOOM

Bijna echt... 

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Schrijfcoaching op maat

Werk je aan een schrijfproject (verhaal, brief, boek, liedjes, gedichten,…), zakelijk of persoonlijk, en zit je vast? Ik bied je eerlijke, persoonlijke en constructieve coaching zodat je tekst vertelt wat jij wil zeggen.

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Online 1 dag(deel)

Spoedcursus Spelling

Wens je voor je team of voor een groep een opfrissing van de spellingregels? Deze zeer praktijkgerichte opleiding gidst je door de belangrijkste spellingsregels en staat stil bij de meest voorkomende fouten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Eindredactie: hoe pak je dat aan? basisprincipes en checklist!

Oef. Je tekst is af, eindelijk. Na het harde labeur kun je op je lauweren rusten, denk je. Maar zo eenvoudig is het niet. Zijn begrippen overal op dezelfde manier gespeld? Zie je losse komma’s staan? Zijn je tekst en vormgeving consequent op elkaar afgestemd?  Echt persklaar is je bijdrage pas nadat een eindredacteur een puntje heeft gezet op alle i’s.  Hoe die eindredacteur dat dan doet? Docent ‘schrijfarbeider’ Bart Van der Straeten leert je in deze online cursus meer over de nobele kunst der eindredactie. Jij levert na het volgen van deze sessie voortaan puntgave kopij aan. Je kan deze opleiding aanvragen voor een beperkt team van 6 tot 12 deelnemers. Dit kan online of op locatie.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Helder schrijven

Schrijf je voor je job wel eens een tekst voor een flyer, een brochure of een jaarverslag? Een korte nota of een langer artikel? En kost je dat telkens bloed, zweet en overuren? Dan biedt deze opleiding je een aantal eenvoudige handvatten aan.  Je leert in tien simpele stappen hoe je een boodschap helder en correct formuleert. Je schaaft aan stijl, formulering en toon en - minstens even belangrijk - je ontdekt hoe je jouw lezer tot actie aanzet. Je krijgt tonnen praktische tips, gaat aan de slag met je eigen teksten, en krijgt onmiddellijk feedback. Je kunt deze training aanvragen op maat, zo kun je met je team of met een groep de snelwegen naar helder schrijven en dus naar heldere boodschappen voor je lezers vinden.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Zo hebben je e-mails meer effect

Goed geschreven e-mails hebben onmiddellijk effect: mensen zijn verrast, enthousiast, komen in actie, praten lovend over je, sturen je mail door en bezoeken je website. Als bekwame schrijver van sterke e-mails ben je goud waard in elke organisatie, in elk bedrijf!   Je krijgt een hoop inzichten en je leert hoe wat wanneer werkt.  Je gaat zelf schrijven en herschrijven tot je de e-mail hebt die de wereld in kan. Ga samen met de docent én met je team aan de slag om meer resultaat met je e-mails te realiseren en je "inbox" te verlichten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Zoekmachinevriendelijk schrijven - SEO-copy

Is je webtekst commercieel overtuigend én wordt je product of dienst snel gevonden? Hoe combineer je het aantrekkelijk schrijven van relevante inhoud voor jouw onderneming, organisatie of bedrijf met de juiste zoektermen die potentiële klanten gebruiken? Docent Ilse Meeus is copywriter en SEO-expert. Ze leert je hoe je meer klanten aantrekt en meer mensen in beweging krijgt door je webcopy te optimaliseren. Ze legt de essenties van een wervende tekst, SEO (Search Engine Optimalisation), zoekintenties en trefwoordenbepalingen eenvoudig uit in een praktijkgerichte dagtraining. 

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Populairwetenschappelijk schrijven

Hoe maak je informatie van ingenieurs, wetenschappelijke teksten, gespecialiseerde onderzoeken en rapporten in wetenschappelijk jargon toegankelijker zonder dat de essentie verloren gaat?  Een expert én tegelijkertijd ervaren copywriter begeleidt deze workshop "Wetenschappelijk én toegankelijk schrijven (Populariserend schrijven)" waarin je leert hoe je dit aanpakt. Nieuwsartikelen, achtergrondartikelen, persberichten en interviews: wat zijn de specifieke aandachtspunten? Je krijgt oefeningen en feedback/feedforward op je eigen aangeleverde teksten Je krijgt inzicht in hoe je wetenschappelijke kennis en taal omzetten naar een specifieke doelgroep, zodat de boodschap begrepen wordt.  Kan zowel online als klassikaal georganiseerd worden in één of meerdere dagdelen en met persoonlijke feedbackmomenten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Pitch je businesscase … en vang je lezer

Ga voor een ‘ja’ met een sterk verhaal ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen. Dat geldt natuurlijk ook op de werkvloer. Of het nu gaat om steun voor je project, het duidelijk maken van een standpunt, een vraag voor extra budget of de goedkeuring om een opleiding te volgen: je hebt een overtuigend verhaal nodig om anderen over de streep te trekken. Een sterke pitch dus. Maar wat zijn de ingrediënten hiervan ? Hoe trek je de aandacht van een lezer dat niet noodzakelijk zit te wachten op wat je te vertellen hebt? En hoe krijg je die ‘ja’ te pakken? In de training ‘Pitch je businesscase’ bekijken we stap per stap hoe je je pitch voorbereidt, uitschrijft en brengt. Je komt te weten hoe je je verhaal zo persuasief mogelijk opstelt, om op die manier ongeduldige lezers en luisteraars (iedereen in je organisatie dus) mee te krijgen. Zo leer je onder meer hoe je de dingen eenvoudig houdt (en dat is, vreemd genoeg, vaak moeilijk) en hoe je je boodschap helder en meeslepend brengt. Tijdens de eerste sessie komen alle aspecten van een sterk pitchende tekst aan bod. Zo krijg je inzicht in de ‘trukendoos’ van het pitchen. De nadruk ligt vooral op de geschreven pitch – het persuasieve verhaal an sich – maar ook de presentatie komt aan bod.  Tijdens de tweede sessie focust de docent vooral op aangeleverde teksten van deelnemers, geeft hij feedback en een korte wrap-up van de belangrijkste pijlers van een sterke pitch.  Mike Beyers is zelfstandig copywriter met 20 jaar ervaring in creatieve en strategische communicatietrajecten. Hij schrijft short & long copy in verschillende genres. Doorheen de jaren werkte hij al voor grote en kleinere bedrijven in talloze sectoren – van food tot telecom, van consulting tot farma. Mike is ook docent aan de UAntwerpen voor het vak ‘Taal in Bedrijf’ binnen de masteropleiding Meertalige Professionele Communicatie. 

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inclusief schrijven - diversiteitscommunicatie

We leven in een superdiverse samenleving, en dat vraagt om inclusieve communicatie. Immers: welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden en beelden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier iedereen zich aangesproken voelt? In een intensieve maar speelse trainingsdag leer je hoe je zo breed en divers mogelijk kunt communiceren en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere: -       Kruispuntdenken -       Genderinclusief communiceren -       Het dekoloniseren van taal -       Eenvoud in taal, structuur en boodschap -       Herkenbaar en representatief verbeelden   Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops worden gekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek en praktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips, waardoor wat je leert direct toepasbaar is.    Duur: 6 uur (2 dagdelen)    

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Genderneutraal schrijven

Welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier dat m, v én x zich aangesproken voelen? En hoe zorg je ervoor dat jouw (beeld)taal geenstereotypen bevestigd? In de workshop genderinclusief communiceren leer je hoe je de impact van jouw boodschap vergroot en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere:- Het waarom van genderinclusief communiceren.- Het concept gender en de non-binaire genderidentiteit.- Veel handvatten om je (marketing)teksten genderinclusief te maken.- Hoe je ook binnen je organisatie genderinclusief communiceert, bijvoorbeeld in jemails of vacature.- Beeldtaal en het vermijden van genderstereotypen daarin. Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops wordengekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek enpraktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips,waardoor wat je leert direct toepasbaar is. Duur: 3 uur (1 dagdeel)      

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Verslagen maken

Hoe pen je de essentie van een vergadering bondig neer? En hoe hou je rekening met de doelgroep die straks je verslag leest. Op welke manier vat je essenties? Met deze zeer op de praktijkgerichte opleiding leer je in een notedop notuleren.

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Foutloos spellen - online pakket

Hoe fraai je ook kunt schrijven, een simpele spelfout doet je zinnen trillen en je lezer rillen. Raak je het noorden of het Noorden kwijt? En schrijf je groente- of groentensoep? In deze online training zetten we de regels nog eens op een rij. Wees gerust, het is minder moeilijk dan je denkt! Tijdens verschillende modules schaaf je effectief en op je eigen tempo je spellingvaardigheden bij. Je frist jouw kennis op en oefent die onmiddellijk in de praktijk. Zo ontwikkel je snel de vaardigheid om correct te schrijven. En dat is zeker een must, want je spelling is een belangrijk visitekaartje!

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Werve(le)nd Schrijven - online pakket

Wil je met jouw (wervende) teksten meer bereiken? Denk je eraan om te starten als (freelance) redacteur of copywriter en wil je een stevige copybasis om op verder te bouwen? Ben jij in de organisatie dé persoon naar wie subtiel gekeken wordt als er iets moet geschreven worden: webteksten, brochures, social media, uitnodigingen... en wil je daar graag eens een helder kader voor?  Volg dan op je eigen tempo dit lespakket van docent Bavo Van Landeghem.  Met 26 letters, verbeelding, een pen en deze opleiding leer je 9 technieken om je lezer in beweging te krijgen.   

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Schrijfdocenten Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Schrijf belachelijk goede gedichten

Waag jij je weleens aan het schrijven van poëzie? Zou je dit vaker willen doen en er beter in worden? Met deze cursus sleutel je aan jouw poëzieskills.  Hoe begin je aan een gedicht, en hoe ga je verder? Hoe til je je poëzie naar een hoger niveau?Waar breek je regels en alinea’s af, hoe bepaal je de volgorde van je zinnen? Wat is beeldspraak en hoe kan je het gebruiken? En hoe zit het met rijm? Wanneer is je gedicht ‘af’? Op deze en talloze andere vragen krijg je een antwoord.

Coaching Poëzie Online Meerdere dagen

Van eeuwige uitvluchten naar eeuwige roem: schrijf je boek

Je wil een roman schrijven. Dat wil je al heel lang. Toch doe je het niet.Je kan schrijven. Daar ligt het niet aan. Toch val je telkens weer stil. Je begint je af te vragen of dat boek er ooit zal komen. Komt dit scenario je bekend voor? Dan is deze cursus je op het lijf geschreven. Dit is geen traditionele cursus, maar een motiverende schop-onder-je-reet, een actieplan met maar één doel: zorgen dat jij dat verrekte boek schrijft.  

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Start to autobiography : individueel traject

Waarom wil jij je levensverhaal schrijven? Omdat je iets wil nalaten aan je kinderen en kleinkinderen. Er zijn de meubels en de huisraad. Misschien wat centen. Maar vooral zoveel levenswijsheid die nooit verloren mag gaan.  Omdat je heel wat hebt meegemaakt en je een boodschap aan de wereld wil meegeven. Je leven was uitzonderlijk door de reizen die je hebt gemaakt, de job die je hebt gedaan, de mensen die je hebt ontmoet. In een boek kan de ander woordelijk door jouw leven dwalen.  Omdat je door in je herinneringen te graven je eigen leven beter wil leren begrijpen. Je merkt dat je moeilijk aan een volgende levensfase kan beginnen. Er zijn nog blokkades. Door te schrijven, liefst met pen en papier, zet je een verwerkingsproces in gang. Omdat je graag schrijft. Je speelt graag met woorden. Je hebt een scherpe blik voor gebeurtenissen en je weet ze raak te vatten. Je kijkt naar de mensen om je heen. Je schept hun karakters. Je geeft ze taal. Kortom, jouw leven is jouw muze. 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen

Online Schrijfdagen

Met een online Schrijfmeditatiedag schenk je jezelf een dag lang de tijd, aandacht en liefde die je verdient. Samen zetten we onze pen in beweging met onder meer schrijfmeditatie en systemisch-energetische oefeningen. Een schrijfmeditatiedag is niet zomaar een schrijfdag, je heelt jezelf op diepe innerlijke lagen. We starten samen in de ochtend, nemen een middagpauze, en werken door tot 17:00. 

Groepscursus Autobiografisch schrijven Non-fictie Online 1 dag(deel)

De wonderwaterworkshop

Deze workshop is gebaseerd op het spannende boek (W)onderwater en wordt gegeven door de auteur. Het gaat over Kai die op een ochtend wakker wordt en het hele huis staat onder water tot aan de eerste verdieping. Samen met zijn zusje en een sprekende meeuw tracht hij het ondergelopen dorp te redden. Hoofdthema's in dit boek zijn plastic soep en klimaatverandering.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)

Studieredactie, redactie, proeflezen en schrijfcoaching op maat.

Een cursus volgen in groep is een goede investering in je schrijfkunsten, maar soms moet je verder durven gaan om je talent echt alle kansen te geven om zich te ontplooien. En jouw talent, verdient het beste! De volgende, heel belangrijke stap is dan om professionele commentaar te vragen op een concreet stuk van je manuscript of verhaal. Redactie of proeflezen is dan het logische vervolg in je leertraject.

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Vlaanderen Meerdere dagen

Help! Ik ben een tiener met een schrijfkriebel!

Wat houdt de tienercursus in? Deze schrijfworkshop is bedoeld voor wie niet zonder pen/papier of toetsenbord kan. Uit wiens brein altijd wel een idee floept voor een of ander verhaal. Voor tieners (tussen 11 en 17) die popelen om echt kennis te maken met hun personages. Of meer willen weten over hoe je zo een verhaal best opbouwt. Wordt het een nagelbijtertje of worstel je eerst nog even met de plot? Vertel je vanuit een ik, een hij/zij of wie weet een wij? Altijd al zin gehad om eens iets te schrijven, maar het komt er niet van? Dit is je kans. Opgelet: deze intensieve cursus is niet zonder gevaar. We halen alle inkt uit je pen en/of laten je als een gek tekeer gaan op je toetsenbord. Be prepared!  

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag Meerdere dagen

De fantastische Roald Dahl workshop

Hey! Jij daar! Ja, jij! Kom, stap mee in het bootje en vaar samen met de Oempaloempa's de chocoladerivier af. Mathilda en Daantje, de wereldkampioen, zijn er ook! Durf jij onderweg de GVR een hand te geven én de Reuzenkrokodil te aaien? Reserveer snel je gouden ticket en kom met ons meespelen in de fantastische wereld van Roald Dahl.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)

Contentmarketing: hoe schrijf ik een boodschap effectiever op verschillende kanalen

Eén boodschap, verschillende doelgroepen, verschillende kanalen. Hoe schrijf je op een gepaste manier op de verschillende social media, op je website, in je e-mails? 

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag Meerdere dagen Creatief Schrijven