Cursussen

Filters

Regio's

Niveau's

Duur

Leeftijden

Types

Genres

Alle cursussen

Online Schrijfdagen

Met een online Schrijfmeditatiedag schenk je jezelf een dag lang de tijd, aandacht en liefde die je verdient. Samen zetten we onze pen in beweging met onder meer schrijfmeditatie en systemisch-energetische oefeningen. Een schrijfmeditatiedag is niet zomaar een schrijfdag, je heelt jezelf op diepe innerlijke lagen. We starten samen in de ochtend, nemen een middagpauze, en werken door tot 17:00. 

Groepscursus Autobiografisch schrijven Non-fictie Online 1 dag(deel)
15 jun. - 31 dec. 2021

Inclusief schrijven-diversiteitscommunicatie

Welkom in de hyperdiverse samenleving! Hefbomen voor herkenbare, begrijpelijke en geloofwaardige communicatie. Vlaanderen wordt steeds diverser. Burgers of klanten gericht aanspreken vraagt heel wat van medewerkers in organisaties. Hoe doe je dat, zo gericht en divers mogelijk communiceren? Wil je bijleren over hoe je verbinding kan maken met diverse doelgroepen zonder iemand uit te sluiten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Online Meerdere dagen Creatief Schrijven
21 - 28 jun. 2021

Helend schrijven - editie 'zomer'

Even inchecken. Stoppen met hollen. Ademhalen. In Uit Rust.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
21 jun. 2021

Helder schrijven

Schrijf je voor je job wel eens een tekst voor een flyer, een brochure of een jaarverslag? Een korte nota of een langer artikel? En kost je dat telkens bloed, zweet en overuren? Dan biedt deze opleiding je een aantal eenvoudige handvaten aan. 

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
22 jun. 2021
Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!

Eindredactie: hoe pak je dat aan? basisprincipes en checklist!

Oef, die tekst is eindelijk af. Na het vele schrappen en aanpassen kan hij eindelijk de deur uit of het web op. Zeker? Toch nog eens iemand laten nalezen? Want zo eenvoudig is het niet. Zijn begrippen overal op dezelfde manier gespeld? Is de vormgeving consequent op elkaar afgestemd? Staan er losse komma's en is het eigenlijk wel allemaal helder genoeg? Echt persklaar is je bijdrage pas nadat een eindredacteur een puntje heeft gezet op alle i's.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
24 jun. 2021

Schrijven met de seizoenen mee - Zomer

4 workshops per jaar waarin we in het seizoen duiken en kijken wat dat vanbinnen met ons doet. We gebruiken de natuur om ons heen als gids om onze eigen natuur te onderzoeken.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
26 jun. 2021

Zin in Musea: schrijfdag in Middelheim - laatste plaats

De laatste zondag van juni gaan we samen schrijven in park Middelheim in Antwerpen, waar natuur en cultuur verweven zijn. We vertrekken van kunst als een zintuigelijke waarneming. We scherpen onze pennen aan de beeldhouwwerken van de Franse Auguste Rodin, de Britse Henri Moore en de Belgische Rik Wouters. Schoonheid in een beeld gieten we in taal, in een verhaal, in een gedicht. Tegen de middag leggen we onze stukken bijeen en luisteren we naar elkaars beeldende verhalen en gedichten. In de namiddag laten we enkele vrouwenbeelden vertellen hoe ze tot stand zijn gekomen. Een muze fluistert bij een beeld. Aandachtig kijken, aandachtig luisteren naar een stukje levensgeschiedenis van een kunstenaar om dan zelf creatief taal te geven aan je eigen muze van die dag, dat moment in het park Middelheim. Een beeld wil gezien worden, een tekst wil gelezen worden. We sluiten deze schrijfdag af met een vrije opdracht, een laatste wandeling in het park, een afscheidsgedicht of -lied aan een beeld dat jou aan het schrijven, dichten en misschien wel zingen brengt. Je kan het vervolgens gemakkelijk publiceren op Azertyfactor, als je graag door een ruimer publiek wordt gelezen.

Groepscursus Proza Poëzie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
27 jun. 2021

Schrijfcoaching op maat

Werk je aan een schrijfproject (verhaal, brief, boek, liedjes, gedichten,…), zakelijk of persoonlijk, en zit je vast? Ik bied je eerlijke, persoonlijke en constructieve coaching zodat je tekst vertelt wat jij wil zeggen.

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Online 1 dag(deel)
30 jun. 2021 - 31 dec. 2022

Schrijven naar je-zelf: talent en werk

In de schrijfworkshops Schrijven naar je- zelf staat niet zozeer je verbeelding centraal maar wel je persoonlijke groei. Door gedachten en gevoelens toe te vertrouwen aan papier, krijg je meer inzicht in wie je bent en wat je nodig hebt.  Hierdoor ontstaat er rust en komt er ruimte vrij om te focussen op wat er echt toe doet. Het gaat niet over mooie zinnen maken of het volgen van de taalregels. Het gaat wel over de kracht van woorden en benoemen van wat voor jou waardevol is.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
4 jul. 2021

Jonge tijdreizigers gezocht - Borgerhout

Hoe denk jij dat de toekomst eruitziet? Spreken we dan een andere taal? We bestuderen technologische snufjes van vroeger en nu. Gameboy versus VR bril, draadtelefoon versus smartphone, brief versus e-mail. We schrijven samen aan een virtueel verhaal en bouwen onze eigen schrijfrobots die we loslaten op papier. Op het einde van dit atelier nodigen we ouders, broers en zussen uit om te komen luisteren naar ons verhaal en mee rond te kijken in de toekomst. Kinderen van 6 tot 12 jaar zijn welkom om zich samen met ervaren begeleidster Ella Dalemans helemaal uit te leven met pen, potlood en fantasie.  We houden onze groepen klein, zo is er voldoende aandacht voor elk kind.  We starten elke dag om 10u en sluiten af om 16u. Er is voor- en na-opvang, vanaf 9u en tot 17u. Doe kleren aan die lekker vuil mogen worden en neem zeker je eigen lunchpakket en waterfles mee. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
5 - 9 jul. 2021

Zomerworkshop copywriting: overtuigend schrijven doe je zo

✍ SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN (t.e.m. 30 juni), PLAATSEN ZIJN BEPERKT (max. 9 deelnemers per workshop)! v leer goochelen met woorden en trucs toepasbaar op al je teksten (website, sociale media, nieuwsbrief, blog …)  v mix van toffe theorie en interactieve oefeningen v voor ondernemers en communicatiemedewerkers v beginnersniveau v online (pyjama’s welkom) v 59 euro excl. btw

Groepscursus Zakelijk schrijven Online 1 dag(deel)
6 jul. - 26 aug. 2021

Schrijfweek in de Ardennen

Leven als een luxe non en schrijven als de beste... 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Wallonië Meerdere dagen
9 - 16 jul. 2021

Zomerworkshop: creatief schrijven in de natuur

✍ SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN (t.e.m. 30 juni), PLAATSEN ZIJN BEPERKT (max. 9 deelnemers per workshop)! v kleurrijke mix van proza en poëzie v interactieve schrijfoefeningen die je zintuigen prikkelen v voor alle natuurliefhebbers die houden van schrijven v beginnersniveau v Kruidtuin in Leuven v 39 euro (incl. btw) v gratis verrassingsgeschenkje

Groepscursus Proza Poëzie Vlaams-Brabant 1 dag(deel)
10 jul. - 22 aug. 2021

Joey Brown / Zomerretraite Schrijven naar bewustzijn

Je wilt jezelf beter leren kennen. Je wilt stem geven aan je hart, weten wie je écht bent. Schrijven naar bewustzijn, dat is wat we samen doen tijdens de vijfdaagse retraite. We nemen de tijd om de beweging en de transformatie die we starten met de pen, te doorvoelen in ons lijf, het huis van onze ziel.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Vlaams-Brabant Meerdere dagen
11 - 16 jul. 2021

Zomerkampje: De Boekenmeesters

Ben jij een echte boekenwurm? En wil je heel graag ook eens je eigen boek maken? Dan is dit kampje voor jou!

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
12 - 16 jul. 2021

Schrijfkramp | MoMeNT

MoMeNT nodigt je uit voor SCHRIJFKRAMP Vijf professionele schrijvers worden docenten voor één dag en begeleiden jou binnen de wereld van taal en literatuur.

Groepscursus Column Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Limburg Meerdere dagen
19 - 24 jul. 2021

Schrijven op een landgoed - VOL - wachtlijst

Let op: Deze cursus is vol! Wil je op de wachtlijst? Stuur dan een mailtje naar info@creatiefschrijven.be. Ben je al enige tijd aan het schrijven aan een langer verhaal en krijg je het maar niet rond? Mis je een geschikt kader, de concentratie of de dwang om eraan te beginnen of door te werken? Worstel je met je verhaalstructuur en diverse verhaallijnen? Of zit je gewoon strop en weet je zelf niet waarom? Dan is deze schrijfweek de ideale formule.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen Creatief Schrijven
19 - 23 jul. 2021

AlfaBed schrijfweek

Wil je een week ongestoord werken aan je schrijfproject?Kan je daarbij misschien wel een steuntje in de rug gebruiken?Dan zijn de schrijfweken van AlfaBed iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Wallonië Meerdere dagen
30 jul. - 6 aug. 2021

Open Call: ZOMERkaping 2021

De ZOMERkaping is een summerschool waarin je je artistieke talent aanscherpt en creatieve samenwerkingen opzoekt. Deze editie focussen we op interdisciplinair werk tussen literatuur en film, met als resultaat filmpoems. Je wordt begeleid door professionele kunstenaars en krijgt masterclasses van inspirerende filmmakers en schrijvers.  De begeleiding is dit jaar in handen van Pim Cornelussen en Nina de Vroome, met masterclasses door Elten Kiene (NL) en Claudio Pazienza (IT). Alle info vind je hier.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
2 - 6 aug. 2021

Zomerweek Antwerpen

Boost je creatieve schrijfplezier. Scherp je pen. Ontroer je lezer.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Reisverhalen Cursiefje Antwerpen Meerdere dagen
9 - 13 aug. 2021

Poetry Summer Academy

Tien ervaren dichters, één bijzonder ervaren schrijfcoach, Daniel Billiet en het internationale schrijfhuis Villa Hellebosch, dat zijn al tien jaar de ingrediënten van deze bijzonder gesmaakte zomercursus. Zin om deze unieke ervaring ook een keer mee te maken?

Groepscursus Poëzie Vlaams-Brabant Meerdere dagen Creatief Schrijven
18 - 22 aug. 2021

VAKANTIEKAMP: Tijdreizigers - VOL

Hoe denk jij dat de toekomst eruit ziet? Spreken we dan een andere taal? We bestuderen technologische snufjes van vroeger en nu. Gameboy versus VR bril, draadtelefoon versus smartphone, brief versus e-mail. We schrijven samen aan een virtueel verhaal en bouwen onze eigen robots. Op het einde van dit atelier nodigen we ouders, broers en zussen uit om te komen luisteren naar ons verhaal en mee rond te kijken in de toekomst.

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
23 - 27 aug. 2021

Opleiding 'Schrijver' - Deeltijds Kunstonderwijs

De richting Schrijver in het Deeltijds Kunstonderwijs omvat drie lesuren per week gedurende drie jaar en is toegankelijk voor leerlingen vanaf 16 jaar. In sommige academies kan je al eerder beginnen. Er is geen voorkennis vereist, zowel beginners als gevorderden zijn welkom. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Vlaanderen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 26 jun. 2024

Schrijfatelier Academie Regio Tienen

Een (school-)jaar lang alle facetten van schrijven ontdekken!

Groepscursus Proza Poëzie Vlaams-Brabant Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 30 jun. 2022

Woord in beeld

In dit crossoverlab brengen we twee domeinen samen: woord en beeld, of sterker nog: WOORD IN BEELD.

Groepscursus Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Brief Antwerpen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 30 jun. 2022

Literaire non-fictie SCHRIJVEN Lier

Sommige schrijvers vertrekken het liefst vanuit bestaande verhalen.   

Groepscursus Autobiografisch schrijven Column Non-fictie Antwerpen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 30 jun. 2022

Dramateksten: scenario of theater SCHRIJVEN Lier

In deze richting leer je schrijven voor podium, film, luisterspel of televisie. Je kan kiezen voor de lessen dramateksten – scenario (film, luisterspel, televisie) of dramateksten – theater (podium).

Groepscursus Scenario Toneelteksten Antwerpen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 30 jun. 2022

Oriëntatiejaar SCHRIJVEN Lier

Je wilt schrijven en je weet nog niet welke literaire vorm je gedachten zullen aannemen? Of je hebt zin om verschillende genres uit te proberen? In het oriëntatiejaar kun je proeven van de vier richtingen: proza, poëzie, literaire non-fictie en drama.   

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Antwerpen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 30 jun. 2022

POËZIE SCHRIJVEN

In onze poëziecursus zijn zowel beginnende als gevorderde dichters welkom om zich te verdiepen in de wereld van het gedicht.

Groepscursus Poëzie Antwerpen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 30 jun. 2022

Woord in beeld/schrijven

Schrijven, het is niet meer wat het geweest is. Wie zet zich vandaag nog netjes achter de laptop? De ene verknipt krantenartikels, de andere schrijft stift- of instagedichten. Minder hip, maar even crossover: graphic novels, fotostrips, affichecampagnes en collages. In het crossoverlab woord-beeld kan dit allemaal. Er wordt samengeschreven en geëxperimenteerd, gelezen en besproken.

Groepscursus Poëzie Kort verhaal Antwerpen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 29 jun. 2022

Schrijfatelier voor jongeren Academie Regio Tienen

Een (school-)jaar lang schrijven schrijven schrijven!

Groepscursus Proza Poëzie Vlaams-Brabant Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 30 jun. 2022

Schrijven / Literaire Facetten

Schrijven in Utopia... Wil jij ook deel uitmaken van een schrijversklas, die iedere zaterdagnamiddag tijdens het schooljaar samenkomt om verhalen, gedichten, toneel of scenario's voor pak weg een chatstory te schrijven?

Groepscursus Proza Poëzie Scenario Oost-Vlaanderen Lange opleidingen
1 sep. 2021 - 29 jun. 2022

Schrijver - Genk

Droom je ervan een roman te publiceren? Een dichtbundel? Korte verhalen? Of schrijf je voor je plezier en ben je gewoon graag bezig met taal? Dan is de opleiding Schrijver iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Limburg Lange opleidingen
2 sep. 2021 - 23 jun. 2022

Schrijf! - Genk

ZIN IN SCHRIJVEN! ? Voel jij ook de schrijfkriebels? Heb je een hoofd vol verhalen? Droom je van een boek met jouw naam op de cover? Dan is deze cursus zeker iets voor jou!

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Limburg Lange opleidingen
3 sep. 2021 - 24 jun. 2022

Schrijven

Deze cursus behandelt via vier grote thema's alle belangrijke aspecten van het literaire schrijven. De vier thema's zijn poëzie, beschrijving (hoe beschrijft een auteur iets?), dialoog en subtekst en structuur van groter prozawerk.

Groepscursus Proza Poëzie Toneelteksten Vlaams-Brabant Lange opleidingen
3 sep. 2021 - 29 jun. 2022

Beschouwend schrijven over kunst in publieke ruimten

Docente Barbara Van den Eynde schotelt je 10 kunstwerken voor die zich in publiek toegankelijk domein bevinden in Antwerpen. Je leert anders kijken naar kunstwerken én met de aangereikte handvatten leer je er een heldere tekst over te schrijven. Je krijgt uitnodigende vragen en originele oefeningen waardoor je verrassend zelf creatief mee leert schrijven. We tonen je kunstwerken die publiek toegankelijk zijn, en zo veel mogelijk gaan we ook ter plekke. In een kleine groep (10 personen) schrijf je mee en draag je bij aan een minboekje ‘Tien om te zien’. Drie zaterdagochtenden: 4, 11 en 25 september van 10u tot 13u

Groepscursus Column Essay Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
4 - 25 sep. 2021

Portretschrijven

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn. In deze cursus onderzoeken we hoe je mensen op een afgebakende manier zo treffend mogelijk in woorden kan vatten. Van buitenwereld naar innerlijke wereld en van ruwe schets tot detailportret. Daarbij variëren we elke les onze aanpak, invalshoek en stijl.

Groepscursus Essay Non-fictie Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
4 - 25 sep. 2021

Basisjaar Literair Schrijven

Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven en een genre-overschrijdend project dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan. VOOR WIEJe schrijft al op je eentje en je wilt je schrijven nu met anderen delen en bespreken? Je wilt proeven van alle kanten en hoeken die de literatuur te bieden heeft? Je wilt ontdekken of een langere schrijfopleiding iets voor jou is? Dan is het Basisjaar Literair Schrijven een ideale stap. WATJe dompelt je een jaar lang onder in literatuur. Je wordt je beter bewust van hoe literatuur werkt en van wat jouw sterke kanten op literair vlak zijn. Je wordt uitgedaagd om vingeroefeningen te doen in verschillende literaire genres en met verschillende technieken en gaat zo op ontdekkingstocht naar je eigen literaire stem. In de tweede helft van het jaar werk je aan je eigen kortverhaal of gedichtenbundel. Je verzamelt alles in een portfolio en krijgt op het einde van het jaar een verslag over je sterktes en groeipunten. Ook kijken we samen met jou hoe je verder literair kunt evolueren, bijvoorbeeld door andere opleidingen te volgen aan het DKO, bij Wisper of bij de Schrijfschool Gent, dan wel door je kandidaat te stellen voor SchrijversAcademie. HOE INSCHRIJVEN? Stap 1: Eerst vul je het inschrijfformulier in en geef je door bij wie je de feedbacksessies wilt volgen* (alle info over de feedbacksessies vind je hieronder). De keuze van de workshops geef je pas door na de startdag. * Zit de groep waar je voorkeur naar gaat vol? Stuur dan een mailtje naar info@creatiefschrijven.be dan zetten we je op de wachtlijst.  Stap 2: Betaal dan via de knop 'Inschrijven' op deze pagina.(let op: de prijs is inclusief een abonnement op VERZIN, je hoeft dit dus niet meer aan te vinken)

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
4 sep. 2021 - 23 apr. 2022

Schrijven

Maandag, Schrijfdag in Mechelen... in de heerlijke bibliotheek van het Predikheren!

Groepscursus Proza Poëzie Scenario Antwerpen Lange opleidingen
6 sep. 2021 - 27 jun. 2022

Schrijven

Maandag, Schrijfdag in Mechelen... in de heerlijke bibliotheek van het Predikheren!

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Toneelteksten Antwerpen Lange opleidingen
6 sep. 2021 - 27 jun. 2022

Schrijf je eigen kinderboek!

Dit is een workshop voor iedereen die van schrijven houdt en vooral interesse heeft in verhalen voor kinderen. Tijdens deze cursus, gegeven door Stefan Boonen,  ligt de naduk op de praktijk en schrijfplezier. Je werkt fragmenten, verhaallijnen, karakters en dialogen uit.  

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Vlaanderen Meerdere dagen
6 sep. - 4 okt. 2021

Schrijven is schrappen

Te pas en te onpas word je met het adagium schrijven is schrappen om de oren geslagen. Je weet ook wel dat het een onontbeerlijke stap in het schrijfproces is. Maar … wat schrap je dan? Woorden? Zinnen? Alinea’s? Of zelfs hele scènes? Krijg jij het op de zenuwen van schrijven is schrappen en – erger nog – kill your darlings? Ervaar je niet het blije gevoel van een kus wanneer je het principe Keep It Short & Simple toepast? Ligt er een manuscript klaar waaraan nog geschaafd kan worden? Twijfel je om jouw teksten de wereld in te sturen? Krijg je wel eens de feedback dat je te veel woorden gebruikt? Of dat je alles wel heel lang uitspint? Dan is deze workshop iets voor jou. In plaats van te schrijven, gaan we vooral schrappen. We kijken ook of er alternatieven nodig zijn.

Groepscursus Proza Non-fictie Kort verhaal Online 1 dag(deel)
11 sep. 2021

Zoekmachinevriendelijk schrijven - SEO-copy

Is je webtekst commercieel overtuigend én wordt je product of dienst snel gevonden? Hoe combineer je het aantrekkelijk schrijven van relevante inhoud voor jouw onderneming, organisatie of bedrijf met de juiste zoektermen die potentiële klanten gebruiken?

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
14 sep. 2021

Individuele coaching via ZOOM

Bijna echt... 

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
15 sep. 2021 - 15 mei 2022

Gendergevoelig schrijven

Spreek je met je communicatie zowel mannen als vrouwen aan? Formeler: communiceer je genderneutraal? Of moet het juist gendergevoelig zijn? Wat is het verschil? Zijn gender en geslacht dezelfde begrippen?  Hoe schrijf je zo dat iedereen zich in je verhaal kan vinden? Je wil dat mensen je tekst lezen, iets doen, je product of dienst afnemen, iets leren, solliciteren,... Als mensen zich niet herkennen in je communicatiestijl - of erger nog, hem maar niets vinden - dan werkt dat tegen.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
16 sep. 2021

Schrijven naar je-zelf: morgen en later

In de schrijfworkshops Schrijven naar je- zelf staat niet zozeer je verbeelding centraal maar wel je persoonlijke groei. Door gedachten en gevoelens toe te vertrouwen aan papier, krijg je meer inzicht in wie je bent en wat je nodig hebt.  Hierdoor ontstaat er rust en komt er ruimte vrij om te focussen op wat er echt toe doet. Het gaat niet over mooie zinnen maken of het volgen van de taalregels. Het gaat wel over de kracht van woorden en benoemen van wat voor jou waardevol is.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
19 sep. 2021

Abonnement voor 5 auteurslezingen

Ieder jaar organiseert Creatief Schrijven vijf auteurslezingen in het kader van de opleidingen Basisjaar Literair Schrijven en SchrijversAcademie. Waar halen schrijvers de inspiratie vandaan? Hoe doen ze het, zo’n boek schrijven? De Auteurslezingen geven een unieke kijk in de interne keuken van het schrijverschap. En ook jij kan erbij zijn! Voor 35 euro kun je alle vijf lezingen bijwonen. Je kiest zelf of je er online of fysiek bij bent. 

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
22 sep. 2021 - 19 jan. 2022

Auteurslezing Mustafa Kör - Online

Geboren in Anatolië, opgegroeid in Belgisch Limburg: Mustafa Kör is een schrijver met een hart in twee werelden en dat blijkt ook uit zijn bejubelde debuutroman De lammeren (2007, heruitgegeven in 2017). Met zijn prachtige bundel Ben jij liefde (2016) bewijst Kör dat hij ook een fantastische dichter is. Vanaf 2022 wordt hij voor twee jaar onze nieuwe Dichter des Vaderlands!  Een gesprek over de rijkdom van schrijven vanuit twee culturen en spannende vooruitzichten.

Groepscursus Proza Poëzie Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
22 sep. 2021

Auteurslezing Mustafa Kör

Geboren in Anatolië, opgegroeid in Belgisch Limburg: Mustafa Kör is een schrijver met een hart in twee werelden en dat blijkt ook uit zijn bejubelde debuutroman De lammeren (2007, heruitgegeven in 2017). Met zijn prachtige bundel Ben jij liefde (2016) bewijst Kör dat hij ook een fantastische dichter is. Vanaf 2022 wordt hij voor twee jaar onze nieuwe Dichter des Vaderlands!  Een gesprek over de rijkdom van schrijven vanuit twee culturen en spannende vooruitzichten.

Groepscursus Proza Poëzie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
22 sep. 2021

JOEY BROWN - Verdiepingsweek Ikaria / sept 2021

"Schrijven met vleugels", dat kom je hier doen, op het eiland Ikaria, de bijzondere plek waar ik woon, en dat genoemd is naar de mythische ‘gevleugelde’ held Icarus. Schrijven geeft je vleugels, weet je, en daarmee vliegen we waarheen we maar willen! En ja, terwijl we dat doen, worden we weer heksen en tovenaars, we gaan simpelweg herinneren hoe dat moet, we openen ons hart en laten het toe: magie en verwondering. Met schrijfmeditatie zoeken we antwoorden op levensvragen: wie ben ik, waarom ben ik hier, wat is mijn missie en boodschap? Je onderneemt dus niet zomaar een reis, maar een magische innerlijke reis . Je rust, schrijft, speelt en geniet! THEMA van deze retraite: bewustwording van het creatieve proces dat je leven is, zodat je weer voluit kan leven, kan raken en geraakt worden, vanuit dat wat je echt bent, je ware zelf. CENTRALE ELEMENTEN: ruimte, rust, schrijfmeditatie, dieptegesprek, systemisch en energetisch werk, aandacht voor het voelen, zachte bewegingsoefeningen en heerlijke maaltijden. Schrijven tot je vleugels krijgt!

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Buitenland Meerdere dagen
25 sep. - 2 okt. 2021

Atelier privé

Alleen met twee... of drie...  Iets tussen cursus en coaching.

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
29 sep. 2021 - 27 apr. 2022

Maatwerk

Al je wensen vervuld... 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
30 sep. 2021 - 16 mei 2022

Individuele coaching live

Voor de aller-eigenzinnigsten... 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
30 sep. 2021 - 19 mei 2022

Zo begin ik aan mijn boek

Zit er een boek in jou, maar je weet niet goed hoe je moet beginnen, je zoekt een structuur en je wil wat meer handvatten en tips?

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Non-fictie Online Meerdere dagen Creatief Schrijven
30 sep. - 14 okt. 2021

Schrijf jouw levensverhaal

Waarom wil jij je levensverhaal schrijven? Omdat je iets wil nalaten aan je kinderen en kleinkinderen. Er zijn de meubels en de huisraad. Misschien wat centen. Maar vooral zoveel levenswijsheid die nooit verloren mag gaan.  Omdat je heel wat hebt meegemaakt en je een boodschap aan de wereld wil meegeven. Je leven was uitzonderlijk door de reizen die je hebt gemaakt, de job die je hebt gedaan, de mensen die je hebt ontmoet. In een boek kan de ander woordelijk door jouw leven dwalen.  Omdat je door in je herinneringen te graven je eigen leven beter wil leren begrijpen. Je merkt dat je moeilijk aan een volgende levensfase kan beginnen. Er zijn nog blokkades. Door te schrijven, liefst met pen en papier, zet je een verwerkingsproces in gang. Omdat je graag schrijft. Je speelt graag met woorden. Je hebt een scherpe blik voor gebeurtenissen en je weet ze raak te vatten. Je kijkt naar de mensen om je heen. Je schept hun karakters. Je geeft ze taal. Kortom, jouw leven is jouw muze. 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen
11 okt. - 6 dec. 2021

Grappige dialogen met een wending

De uitdaging bij toneelschrijven is om levensechte personages neer te zetten die handelen in het hier en nu. Samen met ervaren schrijfdocent Daan Pleumeekers ga je op zoek naar conflictstof en triggers voor je personages, ontdek je archetypes en leer je grappige dialogen pennen.

Groepscursus Proza Toneelteksten Text on stage Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
12 okt. - 16 nov. 2021

Auteurslezing Charlotte van den Broeck - Online

In oktober 2016 verzorgde ze als jongste gastlandspreker ooit samen met Arnon Grunberg de opening van de Frankfurter Buchmesse. Zowel haar debuutbundel Kameleon en haar volgende bundel Nachtroer vielen in de prijzen en met haar bijzondere essaybundel Waagstukken, over architecten die aan hun werk ten onder gingen, schreef Charlotte Van de Broeck een prachtig en fel gesmaakt prozadebuut.   Charlotte Van den Broeck is docent bij SchrijversAcademie. Welke tips heeft zij voor (beginnende) dichters?

Groepscursus Proza Poëzie Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
20 okt. 2021

Auteurslezing Charlotte van den Broeck

In oktober 2016 verzorgde ze als jongste gastlandspreker ooit samen met Arnon Grunberg de opening van de Frankfurter Buchmesse. Zowel haar debuutbundel Kameleon en haar volgende bundel Nachtroer vielen in de prijzen en met haar bijzondere essaybundel Waagstukken, over architecten die aan hun werk ten onder gingen, schreef Charlotte Van de Broeck een prachtig en fel gesmaakt prozadebuut.   Charlotte Van den Broeck is docent bij SchrijversAcademie. Welke tips heeft zij voor (beginnende) dichters?

Groepscursus Proza Poëzie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
20 okt. 2021

Met zes aan tafel - schrijfatelier

Antiek literair salon met moderne hulplijn!

Groepscursus Proza Kort verhaal Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
26 okt. 2021 - 26 apr. 2022

Het leest als een roman

In deze cursus autobiografisch schrijven, verzamel je verhalen over één thema: de buurt of het dorp waar je opgroeide, een persoon die je leven kleur gaf of een gebeurtenis die een periode in je leven kenmerkt. Je beschrijft feiten en herinneringen in een tekst die bij de lezer een beeld oproept van een wellicht verloren tijd. Je duikt in archieven, je praat met betrokkenen en zo vorm je het ‘ware’ verhaal. We dagen je uit om met deze feiten en herinneringen een samenhangende tekst te schrijven: een verhaal dat leest als een roman. Je personages zijn geen romanfiguren, maar hun leven is zeker de moeite van het beschrijven waard en ze weten de lezers mateloos te boeien. In de cursus werk je aan de opbouw van je teksten, leer je personen en gebeurtenissen beeldend te beschrijven, experimenteer je met perspectief en tijd en besteden we aandacht aan het schrijven van levendige dialogen. Verhalende non-fictie uit de literatuur biedt ons inspiratie. Je krijgt opdrachten mee waar je thuis mee aan de slag gaat.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Limburg Meerdere dagen Creatief Schrijven
6 nov. - 18 dec. 2021

Portretschrijven

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn.  

Groepscursus Essay Non-fictie Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
6 - 27 nov. 2021

Archetypes

Scenarioschrijver Marc Willems introduceert je in de theorie van Vogler over archetypische karakters en verhaalblokken.

Groepscursus Proza Scenario Toneelteksten Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
9 nov. - 14 dec. 2021

JOEY BROWN / Schrijven naar Binnen - retraite

Je loopt tegen jezelf aan, je hoofd zit overvol, je bent klaar voor een nieuwe start maar je krijgt jezelf niet in beweging? Je voelt: de oplossing zit klaar in mij, maar ik kan er niet bij? Dan is deze retraite voor jou. Met de pen zoeken we antwoorden: wie ben ik en wat heb ik hier te doen? Je schrijft jezelf een weg naar bewustzijn, zodat je vanaf nu het leven kan ervaren precies zoals jij dat wil. En plots wéét je wat je volgende stap is!

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen
11 - 14 nov. 2021

Schrijfweekend "Puur Schrijven" in Watou

Ben je er klaar voor om je over te geven aan de inspiratie? Zin in de magische sfeer van schrijven in groep? Wil je eens een weekend doorbrengen op een inspirerende plek die schrijven ademt? 

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven West-Vlaanderen Meerdere dagen
12 - 14 nov. 2021

Schatten op zolder: autobiografische kortverhalen

Is jouw leven ook een zolder vol schatten? Een versleten schommelstoel waarop generaties broers en zussen dolle pret hebben beleefd. Een foto van een oudtante met wie het op familiefeesten altijd lachen geblazen was. De jurk die je droeg tijdens het schoolbal van jouw afstudeerjaar. Een didgeridoo die je meebracht van een van je verre reizen. De stropdas van je overleden grootvader. Onze levens zijn rijk aan verhalen. We kunnen putten uit verschillende genres: soms pinken we een traan weg, soms was het leven een komedie, een bloedstollende thriller, een coming of age, … In de reeks ‘autobiografische kortverhalen’ ontmoeten we elkaar gedurende vier zaterdagvoormiddagen. We schrijven telkens rond één thema dat eerst geïntroduceerd wordt aan de hand van fragmenten en beelden. We schrijven en delen vervolgens onze schrijfsels met elkaar. Naast de feedback van je medecursisten krijg je ook een pak schrijftips mee. Zin om samen met anderen in jouw herinneringen te duiken?

Groepscursus Autobiografisch schrijven Non-fictie Kort verhaal Online Meerdere dagen
13 nov. - 4 dec. 2021

Auteurslezing Burhan Sönmez - Online

De Turks-Britse schrijver Burhan Sönmez groeide op in een Koerdisch dorp in Anatolië, waar geen elektriciteit en dus geen televisie was maar wél een moeder en grootmoeder die fantastisch verhalen konden vertellen. Vandaag woont en werkt hij in Cambridge. Met zijn derde boek, Istanbul, istanbul, een roman die de vertelkracht van zijn Koerdische achtergrond combineert met een groot stilisme, brak hij internationaal door. Zijn romans verschijnen in meer dan veertig landen, ook in het Nederlands.  Sönmez studeerde rechten en is naast schrijver ook mensenrechtenactivist en bestuurslid van PEN International. Wat doet schrijven ver weg van het land waar hij van houdt met hem? En schrijven in een andere dan zijn moedertaal?

Groepscursus Proza Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
17 nov. 2021

Auteurslezing Burhan Sönmez

De Turks-Britse schrijver Burhan Sönmez groeide op in een Koerdisch dorp in Anatolië, waar geen elektriciteit en dus geen televisie was maar wél een moeder en grootmoeder die fantastisch verhalen konden vertellen. Vandaag woont en werkt hij in Cambridge. Met zijn derde boek, Istanbul, istanbul, een roman die de vertelkracht van zijn Koerdische achtergrond combineert met een groot stilisme, brak hij internationaal door. Zijn romans verschijnen in meer dan veertig landen, ook in het Nederlands. Sönmez studeerde rechten en is naast schrijver ook mensenrechtenactivist en bestuurslid van PEN International. Wat doet schrijven ver weg van het land waar hij van houdt met hem? En schrijven in een andere dan zijn moedertaal?

Groepscursus Proza Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
17 nov. 2021

JOEY BROWN / Schrijven naar Boven - retraite

We zijn alles wat we zoeken. We zijn liefde, we zijn veiligheid, we zijn vrijheid, verbinding, zachtheid, licht, ruimte, vertrouwen. We zijn de stilte die we zoeken. En dat vergeten we zo vaak. Daarom is het belangrijk dat we af en toe de tijd nemen om helemaal bij onszelf te zijn. En dat is precies waar deze retraite om gaat: we stappen uit het doen, in het zijn.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Vlaams-Brabant Meerdere dagen
26 - 28 nov. 2021

Weekend: Helend schrijven - over loslaten en ontvangen

☘️ Schrijf je graag wat er in je omgaat? ☘️ Sta je open voor wat er zich aandient? ☘️ Leef je graag bewust? ☘️ Hou je van vooruitkijken naar wat komt? ☘️ Wil je loslaten wat je niet meer dient? ☘️ Heb je zin om jezelf (nog) beter te leren kennen? ☘️ Wil je groeien in bewustzijn? ☘️ Altijd al de stem van je hart willen horen? ☘️ Breng je graag tijd door met gelijkgestemden? ☘️ Verlang je naar wat me-time?   Eén of meerdere keren 'ja'?🥳 Dan heb ik heel goed nieuws voor jou, want ik organiseer van 26 tot en met 28 november een weekend HELEND SCHRIJVEN in de Oude Abdij van Drongen.   Maar we gaan niet alleen schrijven, maar ook 🙏 mediteren 🙏 een loslaatritueel uitvoeren 🙏 tot rust komen 🙏 voelen 🙏 de innerlijke clown in ons ontdekken 🙏 creatief zijn in woord en beeld   Kriebelt het als je dit leest?

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
26 - 28 nov. 2021

Auteurslezing Anneleen van Offel - Online

Met haar roman ‘Hier is alles veilig’ (2020) maakte Anneleen Van Offel al meteen een opgemerkt debuut. Al was ze dan al geen onbekende op de literaire scène. Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften, schreef gastcolumns voor De Morgen en de Standaard en is Letterzetter van de stad Kortrijk.  ‘Hier is alles veilig’, speelt zich af in Israël. Hoe kwam ze op het idee? En hoe doe je dat: schrijven over zo’n complex land?

Groepscursus Proza Reisverhalen Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
22 dec. 2021

Auteurslezing Anneleen van Offel

Met haar roman ‘Hier is alles veilig’ (2020) maakte Anneleen Van Offel al meteen een opgemerkt debuut. Al was ze dan al geen onbekende op de literaire scène. Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften, schreef gastcolumns voor De Morgen en de Standaard en is Letterzetter van de stad Kortrijk.  ‘Hier is alles veilig’, speelt zich af in Israël. Hoe kwam ze op het idee? En hoe doe je dat: schrijven over zo’n complex land?

Groepscursus Proza Reisverhalen Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
22 dec. 2021

Auteurslezing Gaea Schoeters - Online

Met ‘Meisjes, moslims en motoren’ schrijft Gaea Schoeters haar eerste boek: een verslag van de reis die ze samen met Trui Hanoulle maakte, op de motor, door alleen maar moslimlanden. Intussen zijn we zoveel reizen, boeken, scenario’s voor televisie, theaterteksten en operalibretto’s later. Alleen al vorig jaar maakte Schoeters diepe indruk met ‘Tiresias’, de vertaling die ze samen met Johanna Pas maakte van het spreekgedicht ‘Hold your own’ van Kae Tempest én met haar roman Trofee. Zo’n indrukwekkend gedicht vertalen, hoe doe je dat? En hoe combineert Gaea de verschillende genres - journalistiek, literair proza en podiumteksten, jeugd- en kinderboeken?

Groepscursus Proza Poëzie Reisverhalen Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
19 jan. 2022

Auteurslezing Gaea Schoeters

Met ‘Meisjes, moslims en motoren’ schrijft Gaea Schoeters haar eerste boek: een verslag van de reis die ze samen met Trui Hanoulle maakte, op de motor, door alleen maar moslimlanden. Intussen zijn we zoveel reizen, boeken, scenario’s voor televisie, theaterteksten en operalibretto’s later. Alleen al vorig jaar maakte Schoeters diepe indruk met ‘Tiresias’, de vertaling die ze samen met Johanna Pas maakte van het spreekgedicht ‘Hold your own’ van Kae Tempest én met haar roman Trofee. Zo’n indrukwekkend gedicht vertalen, hoe doe je dat? En hoe combineert Gaea de verschillende genres - journalistiek, literair proza en podiumteksten, jeugd- en kinderboeken?

Groepscursus Proza Poëzie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
19 jan. 2022

Opleiding Schrijven - Academie Haasrode (nabij Leuven)

Droom je ervan ooit een roman, dichtbundel of theatertekst te schrijven en te publiceren? Of schrijf je gewoon graag en wil je daar beter in worden? Dan is de opleiding Schrijven aan de Academie in Haasrode iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Toneelteksten Vlaams-Brabant Lange opleidingen

Opleiding Schrijven Hasselt

Droom je ervan ooit een roman, dichtbundel of theatertekst te schrijven en te publiceren? Of schrijf je gewoon graag en wil je daar beter in worden? Dan is de opleiding Schrijven aan het conservatorium van Hasselt iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Toneelteksten Limburg Lange opleidingen

Inktvis, een zee van verhalen

Heb je schrijfkriebels én een beperking of ziekte? En wil je graag schrijfadvies op maat.  Dan is Inktvis, een zee van verhalen, iets voor jou!   

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Spoedcursus Spelling

Wens je voor je team of voor een groep een opfrissing van de spellingregels? Deze zeer praktijkgerichte opleiding gidst je door de belangrijkste spellingsregels en staat stil bij de meest voorkomende fouten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Eindredactie: hoe pak je dat aan? basisprincipes en checklist!

Oef. Je tekst is af, eindelijk. Na het harde labeur kun je op je lauweren rusten, denk je. Maar zo eenvoudig is het niet. Zijn begrippen overal op dezelfde manier gespeld? Zie je losse komma’s staan? Zijn je tekst en vormgeving consequent op elkaar afgestemd?  Echt persklaar is je bijdrage pas nadat een eindredacteur een puntje heeft gezet op alle i’s.  Hoe die eindredacteur dat dan doet? Docent ‘schrijfarbeider’ Bart Van der Straeten leert je in deze online cursus meer over de nobele kunst der eindredactie. Jij levert na het volgen van deze sessie voortaan puntgave kopij aan. Je kan deze opleiding aanvragen voor een beperkt team van 6 tot 12 deelnemers. Dit kan online of op locatie.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Helder schrijven

Schrijf je voor je job wel eens een tekst voor een flyer, een brochure of een jaarverslag? Een korte nota of een langer artikel? En kost je dat telkens bloed, zweet en overuren? Dan biedt deze opleiding je een aantal eenvoudige handvatten aan.  Je leert in tien simpele stappen hoe je een boodschap helder en correct formuleert. Je schaaft aan stijl, formulering en toon en - minstens even belangrijk - je ontdekt hoe je jouw lezer tot actie aanzet. Je krijgt tonnen praktische tips, gaat aan de slag met je eigen teksten, en krijgt onmiddellijk feedback. Je kunt deze training aanvragen op maat, zo kun je met je team of met een groep de snelwegen naar helder schrijven en dus naar heldere boodschappen voor je lezers vinden.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Zo hebben je e-mails meer effect

Goed geschreven e-mails hebben onmiddellijk effect: mensen zijn verrast, enthousiast, komen in actie, praten lovend over je, sturen je mail door en bezoeken je website. Als bekwame schrijver van sterke e-mails ben je goud waard in elke organisatie, in elk bedrijf!   Je krijgt een hoop inzichten en je leert hoe wat wanneer werkt.  Je gaat zelf schrijven en herschrijven tot je de e-mail hebt die de wereld in kan. Ga samen met de docent én met je team aan de slag om meer resultaat met je e-mails te realiseren en je "inbox" te verlichten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Zoekmachinevriendelijk schrijven - SEO-copy

Is je webtekst commercieel overtuigend én wordt je product of dienst snel gevonden? Hoe combineer je het aantrekkelijk schrijven van relevante inhoud voor jouw onderneming, organisatie of bedrijf met de juiste zoektermen die potentiële klanten gebruiken? Docent Ilse Meeus is copywriter en SEO-expert. Ze leert je hoe je meer klanten aantrekt en meer mensen in beweging krijgt door je webcopy te optimaliseren. Ze legt de essenties van een wervende tekst, SEO (Search Engine Optimalisation), zoekintenties en trefwoordenbepalingen eenvoudig uit in een praktijkgerichte dagtraining. 

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Populairwetenschappelijk schrijven

Hoe maak je informatie van ingenieurs, wetenschappelijke teksten, gespecialiseerde onderzoeken en rapporten in wetenschappelijk jargon toegankelijker zonder dat de essentie verloren gaat?  Een expert én tegelijkertijd ervaren copywriter begeleidt deze workshop "Wetenschappelijk én toegankelijk schrijven (Populariserend schrijven)" waarin je leert hoe je dit aanpakt. Nieuwsartikelen, achtergrondartikelen, persberichten en interviews: wat zijn de specifieke aandachtspunten? Je krijgt oefeningen en feedback/feedforward op je eigen aangeleverde teksten Je krijgt inzicht in hoe je wetenschappelijke kennis en taal omzetten naar een specifieke doelgroep, zodat de boodschap begrepen wordt.  Kan zowel online als klassikaal georganiseerd worden in één of meerdere dagdelen en met persoonlijke feedbackmomenten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Pitch je businesscase … en vang je lezer

Ga voor een ‘ja’ met een sterk verhaal ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen. Dat geldt natuurlijk ook op de werkvloer. Of het nu gaat om steun voor je project, het duidelijk maken van een standpunt, een vraag voor extra budget of de goedkeuring om een opleiding te volgen: je hebt een overtuigend verhaal nodig om anderen over de streep te trekken. Een sterke pitch dus. Maar wat zijn de ingrediënten hiervan ? Hoe trek je de aandacht van een lezer dat niet noodzakelijk zit te wachten op wat je te vertellen hebt? En hoe krijg je die ‘ja’ te pakken? In de training ‘Pitch je businesscase’ bekijken we stap per stap hoe je je pitch voorbereidt, uitschrijft en brengt. Je komt te weten hoe je je verhaal zo persuasief mogelijk opstelt, om op die manier ongeduldige lezers en luisteraars (iedereen in je organisatie dus) mee te krijgen. Zo leer je onder meer hoe je de dingen eenvoudig houdt (en dat is, vreemd genoeg, vaak moeilijk) en hoe je je boodschap helder en meeslepend brengt. Tijdens de eerste sessie komen alle aspecten van een sterk pitchende tekst aan bod. Zo krijg je inzicht in de ‘trukendoos’ van het pitchen. De nadruk ligt vooral op de geschreven pitch – het persuasieve verhaal an sich – maar ook de presentatie komt aan bod.  Tijdens de tweede sessie focust de docent vooral op aangeleverde teksten van deelnemers, geeft hij feedback en een korte wrap-up van de belangrijkste pijlers van een sterke pitch.  Mike Beyers is zelfstandig copywriter met 20 jaar ervaring in creatieve en strategische communicatietrajecten. Hij schrijft short & long copy in verschillende genres. Doorheen de jaren werkte hij al voor grote en kleinere bedrijven in talloze sectoren – van food tot telecom, van consulting tot farma. Mike is ook docent aan de UAntwerpen voor het vak ‘Taal in Bedrijf’ binnen de masteropleiding Meertalige Professionele Communicatie. 

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inclusief schrijven-diversiteitscommunicatie

Welkom in de hyperdiverse samenleving! Hefbomen voor herkenbare, begrijpelijke en geloofwaardige communicatie. Vlaanderen wordt steeds diverser. Burgers of klanten gericht aanspreken vraagt heel wat van medewerkers in organisaties. Hoe doe je dat, zo gericht en divers mogelijk communiceren? Wil je bijleren over hoe je verbinding kan maken met diverse doelgroepen zonder iemand uit te sluiten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Genderneutraal schrijven

Een boodschap op een gelijkwaardige manier overbrengen aan een diverse groep lezers is niet altijd eenvoudig. Denk maar aan zinnen als "we komen mankracht te kort" of "we zoeken een secretaresse".  Hoe zet je jouw boodschap of verhaal genderneutraal op papier zodat iedereen zich aangesproken voelt? Hoe schrijf je voor m, v én x ?    Genderspecialist Katrien Van der Heyden laat je door een andere bril naar teksten kijken en reikt je handvatten aan om zelf zinnen te schrijven waarin iedereen zich thuis voelt. Zo vergroot je de impact van jouw boodschap en draag je mee bij aan een meer gelijkwaardige en inclusieve samenleving.    Docent Katrien Van der Heyden is socioloog en werkte onder andere als onderzoeker voor Universiteit Antwerpen. Ze is genderspecialist met een uitgebreide expertise in academisch onderzoek, consulting, training en coaching. Ze is ook auteur van het boek: 'Is bont en blauw een mannenkleur?'

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Verslagen maken

Hoe pen je de essentie van een vergadering bondig neer? En hoe hou je rekening met de doelgroep die straks je verslag leest. Op welke manier vat je essenties? Met deze zeer op de praktijkgerichte opleiding leer je in een notedop notuleren.

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Foutloos spellen

Hoe fraai je ook kunt schrijven, een simpele spelfout doet je zinnen trillen en je lezer rillen. Raak je het noorden of het Noorden kwijt? En schrijf je groente- of groentensoep? In deze online training zetten we de regels nog eens op een rij. Wees gerust, het is minder moeilijk dan je denkt! Tijdens verschillende modules schaaf je effectief en op je eigen tempo je spellingvaardigheden bij. Je frist jouw kennis op en oefent die onmiddellijk in de praktijk. Zo ontwikkel je snel de vaardigheid om correct te schrijven. En dat is zeker een must, want je spelling is een belangrijk visitekaartje!

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Zakelijk Bloggen

Altijd al een blog willen beginnen? Het is dé manier om jezelf en/of je zaak voor te stellen. Deze cursus helpt je om eindelijk te beginnen aan die blog waarop je al lang zit te broeden.

Zelfstudie Zakelijk schrijven Bloggen Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Werve(le)nd Schrijven

Wil je met jouw (wervende) teksten meer bereiken? Denk je eraan om te starten als (freelance) redacteur of copywriter en wil je een stevige copybasis om op verder te bouwen? Ben jij in de organisatie dé persoon naar wie subtiel gekeken wordt als er iets moet geschreven worden: webteksten, brochures, social media, uitnodigingen... en wil je daar graag eens een helder kader voor?  Volg dan op je eigen tempo dit lespakket van docent Bavo Van Landeghem.  Met 26 letters, verbeelding, een pen en deze opleiding leer je 9 technieken om je lezer in beweging te krijgen.   

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Schrijfdocenten Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Feedback op korte teksten

Op kansenplatform Azertyfactor bieden we je de mogelijkheid om feedback te vragen op een korte tekst. Een gedicht, een kort verhaal, een liedtekst of een column, het genre maakt niet uit. Het proces is bijzonder simpel: je maakt een profiel aan en laad je tekst op. Eens gepubliceerd, verschijnt een feedbackknop. Met een simpele druk op de knop ontvang je binnen de 10 dagen een kort, kritisch leesverslag van een professionele beoordelaar in je mailbox.  Prijzen vanaf 25 euro.

Coaching Poëzie Flitsverhaal Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Manuscriptbeoordeling

Je tekst deskundig doorgelicht Overweeg je om jouw manuscript naar een uitgever te sturen? Of het in eigen beheer op de markt te brengen? Maar twijfel je of het goed genoeg is? Of stuurde je het al op naar een uitgever, maar heeft die geen interesse? En zoek je naar handvatten om er verder aan te schaven? Wij helpen je graag met vakkundige feedback op je manuscript.  Je eigen vergevorderde of afgewerkte tekst kun je bij ons grondig en professioneel laten doorlichten. Dankzij deze feedback ben je in staat om je manuscript verder op punt te stellen.  Binnen de maand ontvang je per mail een realistisch en uitgebreid oordeel. Dat is opbouwend maar zonder taboes, zowel de plus- als minpunten komen aan bod. Het uitgebreide leesverslag focust op je stijl, plot, personages, metaforiek, spanning, taalgebruik, enz.  Onze manuscriptbeoordeling staat open voor diverse genres: van proza tot poëzie, van thrillers tot memoires, van non-fictie tot persoonlijke getuigenissen en geschiedenisverhalen. Ook feedback op korte teksten is mogelijk. De samenwerking met een poule van professionele beoordelaars staat garant voor een kwaliteitsvolle evaluatie van je tekst.

Coaching Proza Poëzie Kort verhaal Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Schrijf belachelijk goede gedichten

Waag jij je weleens aan het schrijven van poëzie? Zou je dit vaker willen doen en er beter in worden? Met deze cursus sleutel je aan jouw poëzieskills.  Hoe begin je aan een gedicht, en hoe ga je verder? Hoe til je je poëzie naar een hoger niveau?Waar breek je regels en alinea’s af, hoe bepaal je de volgorde van je zinnen? Wat is beeldspraak en hoe kan je het gebruiken? En hoe zit het met rijm? Wanneer is je gedicht ‘af’? Op deze en talloze andere vragen krijg je een antwoord.

Coaching Poëzie Online Meerdere dagen

Van eeuwige uitvluchten naar eeuwige roem: schrijf je boek

Je wil een roman schrijven. Dat wil je al heel lang. Toch doe je het niet.Je kan schrijven. Daar ligt het niet aan. Toch val je telkens weer stil. Je begint je af te vragen of dat boek er ooit zal komen. Komt dit scenario je bekend voor? Dan is deze cursus je op het lijf geschreven. Dit is geen traditionele cursus, maar een motiverende schop-onder-je-reet, een actieplan met maar één doel: zorgen dat jij dat verrekte boek schrijft.  

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Start to autobiography : individueel traject

Waarom wil jij je levensverhaal schrijven? Omdat je iets wil nalaten aan je kinderen en kleinkinderen. Er zijn de meubels en de huisraad. Misschien wat centen. Maar vooral zoveel levenswijsheid die nooit verloren mag gaan.  Omdat je heel wat hebt meegemaakt en je een boodschap aan de wereld wil meegeven. Je leven was uitzonderlijk door de reizen die je hebt gemaakt, de job die je hebt gedaan, de mensen die je hebt ontmoet. In een boek kan de ander woordelijk door jouw leven dwalen.  Omdat je door in je herinneringen te graven je eigen leven beter wil leren begrijpen. Je merkt dat je moeilijk aan een volgende levensfase kan beginnen. Er zijn nog blokkades. Door te schrijven, liefst met pen en papier, zet je een verwerkingsproces in gang. Omdat je graag schrijft. Je speelt graag met woorden. Je hebt een scherpe blik voor gebeurtenissen en je weet ze raak te vatten. Je kijkt naar de mensen om je heen. Je schept hun karakters. Je geeft ze taal. Kortom, jouw leven is jouw muze. 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen

Schrijfbegeleiding op maat

Je voelt dat er een groter schrijfproject in je zit. Maar iets houdt je tegen. Je merkt dat je het steeds weer uitstelt, dat je allerlei excuses inroept om niet te schrijven. Of je blokkeert al bij de gedachte aan schrijven, voelt spanning, vertelt jezelf dat jij het niet kan. Je droomt wel van dat schrijfproject, maar het boezemt je angst in. Dan kan je bij mij terecht voor individuele schrijfbegeleiding op jouw maat.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen

De wonderwaterworkshop

Deze workshop is gebaseerd op het spannende boek (W)onderwater en wordt gegeven door de auteur. Het gaat over Kai die op een ochtend wakker wordt en het hele huis staat onder water tot aan de eerste verdieping. Samen met zijn zusje en een sprekende meeuw tracht hij het ondergelopen dorp te redden. Hoofdthema's in dit boek zijn plastic soep en klimaatverandering.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)

Studieredactie, redactie, proeflezen en schrijfcoaching op maat.

Een cursus volgen in groep is een goede investering in je schrijfkunsten, maar soms moet je verder durven gaan om je talent echt alle kansen te geven om zich te ontplooien. En jouw talent, verdient het beste! De volgende, heel belangrijke stap is dan om professionele commentaar te vragen op een concreet stuk van je manuscript of verhaal. Redactie of proeflezen is dan het logische vervolg in je leertraject.

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Vlaanderen Meerdere dagen

Vier online schrijflessen

Schrijfles volgen waar en wanneer jij wil? Dat is mogelijk.  Creatief Schrijven vzw en VFG schotelen vier online videolessen voor met als rode draad het thema 'Alles is moGELIJK'.  In elke les focust een auteur op een ander onderwerp en geeft een opdracht. Deelnemen aan de wedstrijd is niet meer mogelijk maar de les volgen wel!  Je vindt ze hier: https://creatiefschrijven.be/nieuws/online-schrijfles

Zelfstudie Proza Poëzie Kort verhaal Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Help! Ik ben een tiener met een schrijfkriebel!

Wat houdt de tienercursus in? Deze schrijfworkshop is bedoeld voor wie niet zonder pen/papier of toetsenbord kan. Uit wiens brein altijd wel een idee floept voor een of ander verhaal. Voor tieners (tussen 11 en 17) die popelen om echt kennis te maken met hun personages. Of meer willen weten over hoe je zo een verhaal best opbouwt. Wordt het een nagelbijtertje of worstel je eerst nog even met de plot? Vertel je vanuit een ik, een hij/zij of wie weet een wij? Altijd al zin gehad om eens iets te schrijven, maar het komt er niet van? Dit is je kans. Opgelet: deze intensieve cursus is niet zonder gevaar. We halen alle inkt uit je pen en/of laten je als een gek tekeer gaan op je toetsenbord. Be prepared!  

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag Meerdere dagen

De fantastische Roald Dahl workshop

Hey! Jij daar! Ja, jij! Kom, stap mee in het bootje en vaar samen met de Oempaloempa's de chocoladerivier af. Mathilda en Daantje, de wereldkampioen, zijn er ook! Durf jij onderweg de GVR een hand te geven én de Reuzenkrokodil te aaien? Reserveer snel je gouden ticket en kom met ons meespelen in de fantastische wereld van Roald Dahl.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)

Contentmarketing: hoe schrijf ik een boodschap effectiever op verschillende kanalen

Eén boodschap, verschillende doelgroepen, verschillende kanalen. Hoe schrijf je op een gepaste manier op de verschillende social media, op je website, in je e-mails? 

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag Meerdere dagen Creatief Schrijven